Ustavni odbor će u ponedjeljak raspisati oglas za izbor jednog sudije Ustavnog suda

Ustavni sud je obavijestio Skupštinu da sudija Milorad Gogić 27. maja stiče uslove za odlazak u penziju

26791 pregleda 36 reakcija 8 komentar(a)
Sa sjednice Ustavnog odbora, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sjednice Ustavnog odbora, Foto: Skupština Crne Gore

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore danas je jednoglasnu donio odluku o raspisivanju javnog poziva za izbor jednog sudije Ustavnog suda.

Oglas će biti raspisan u ponedjeljak 22. januara.

Predsjednica Odbora Simonida Kordić podsjetila je da Odbor sprovodi postupaka izbora sudija Ustavnog suda i da je Ustavni sud obavijestio Skupštinu da sudija tog suda Milorad Gogić 27. maja stiče uslove za odlazak u penziju.

„Postupak se sprovodi tako što Odbor donosi odluku o raspisivanju javnog poziva, konkurs traje 30 dana, potom Odbor organizuje komisiju koja provjerava pristigle ponude, zatim se kandidati ispituju...“, podsjetila je Kordić na proceduru koju sprovodi to skupštinsko tijelo.

"Vijesti" su jutros objavile da će Bošnjačka stranka (BS) tražiti od skupštinske većine otvaranje dijaloga o tome da za sudiju Ustavnog suda bude izabran pripadnik bošnjačkog naroda.

Skupština Crne Gore je u novembru izabrala Faruka Rasulbegovića za sedmog sudiju Ustavnog suda čim je okončan proces izbora sudija Ustavnog suda koji je počeo 2020. godine, a ta institucija kompletirana nakon više od tri godine. Vrhunac ustavne krize se dogodio u drugoj polovini prošle godine kada je Ustavni sud imao samo troje od sedam sudija zbog čega je bio blokiran.

Za sudiju Ustavnog suda bira se osoba iz reda istaknutih pravnika s najmanje 40 godina života i 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

Kandidat mora da bude crnogorski državljanin, da ima propisan nivo kvalifikacije obrazovanja, položen stručni ispit za rad u državnim organima ili pravosudni ispit...

Za izbor u prvom krugu potrebna je dvotrećinska podrška parlamenta (glasovi najmanje 54 poslanika), a u drugom tropetinska (glasovi najmanje 49 poslanika).

Ustavni sud ima sedam sudija, koje Skupština bira na 12 godina. Osim Gogića i Resulbegovića, aktuelne sudije su Snežana Armenko, Momirka Tešić, Dragana Đuranović, Desanka Lopičić i Budimir Šćepanović.

Bonus video: