Mugoša: Crna Gora suspendovana iz potprograma MEDIA zbog toga što nismo u stanju godinama da usvojimo jedan Zakon

On je poručio da je nažalost izgleda najvažnije da ovi sadašnji i dalje "plaše" građane onim bivšim i da se javnost zapljuskuje raznim modelima jednofazne, dvofazne ili trofazne rekonstrukcije Vlade

5162 pregleda 7 komentar(a)
Mugoša, Foto: Savo Prelević
Mugoša, Foto: Savo Prelević

Crna Gora je suspendovana iz iz potprograma MEDIA, programa Kreativna Evropa zbog toga što nismo u stanju godinama da usvojimo Zakon o audiovizuelnim medijskim uslugama, saopštio je danas potpredsjednik Socijaldemokrata (SD) i šef poslaničkog kluba te partije u crnogorskom parlamentu, Boris Mugoša.

"Dok danima, od strane koalicionih partnera ZBCG-a, slušamo pokušaje Dalaj Lamiziranja i EUiziranja Mandića sa jedne strane i predstavljanja 'tradicionalnih' i 'njegoševskih' aktivnosti Vraneša kao čin njegove samovolje sa druge strane, lagano 'ispod radara' prolaze brojne informacije koje čine funkcionisanje raznih segmenata društva mnogo kompleksnijim. Jedna od takvih informacija je ta da je Crna Gora suspendovana iz, za našu filmsku industriju veoma važnog potprograma MEDIA koji je dio programa Kreativna Evropa, zbog toga što nismo u stanju godinama da usvojimo jedan Zakon (o audiovizuelnim medijskim uslugama)", istakao je Mugoša u saopštenju.

On je dodao da je nažalost izgleda najvažnije da ovi sadašnji i dalje "plaše" građane onim bivšim i da se javnost zapljuskuje raznim modelima jednofazne, dvofazne ili trofazne rekonstrukcije Vlade.

"A to što su nam, kako se izrazi jedan ministar iz aktuelne Vlade, brojni segmenti društvenog sistema 'tropa' je očigledno manje bitno", zaključio je Mugoša.

Vijesti su 15. februara objavile da je neusklađenost crnogorskih zakonskih regulativa o audiovizuelnim djelatnostima sa evropskim direktivama, dovelo do suspenzije Crne Gore iz potprograma MEDIA, programa Kreativna Evropa koji podržava evropski filmski i audiovizuelni sektor. Iz kabineta ministarke kulture i medija Tamare Vujović naveli su da su svjesno preuzeli taj rizik, te da nije bilo realno očekivati treće pomjeranje roka.

"Nije bilo moguće završiti i usvojiti zakone u oblasti audiovizuelnih medijskih (AVM) usluga do 31. decembra 2023. godine, jer je bilo potrebno da se “još jednom pročitaju i dopune boljim rješenjima", navodi se u odgovorima koja su Vijestima dostavili iz Ministarstva kulture i medija (MKM) Crne Gore, na čijem je čelu Tamara Vujović.

Bonus video: