URA predala u skupštinsku proceduru Predlog zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine

„Radi se o građanskom postupku, a ne krivičnom i zbog toga ovim zakonskim rješenjem nijedan sadašnji ili bivši funkcioner nije zaštićen imunitetom od eventualnog procesa ispitivanja porijekla imovine“, rekao je Konatar.

3869 pregleda 14 komentar(a)
Foto: GP URA
Foto: GP URA

Građanski pokret URA predao je u skupštinsku proceduru Predlog Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine, koji će omogućiti da ta imovina postane vlasništvo države, kazao je lider te stranke Dritan Abazović i dodao da vjeruje da će poslanici prihvatiti taj predlog.

Abazović je na konferenciji za novinare rekao da su u URA-i, nakon više od godinu i nakon najava da će se poslanici i ministri okupiti da naprave bolje zakonsko rješenje, vidjeli da od toga za sad nema ništa.

"Mi smo zato odlučili da ponovo aktiviramo u proceduri Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine“, kazao je Abazović.

On je istakao da je zamrznuta imovina vrijedna oko 40 miliona EUR.

„Da smo imali ovakvo zakonsko rješenje i prema našim procjenama bi najmanje 25 miliona EUR završilo u državnu kasu i ta imovina bi mogla da bude stavljena u funkciju građana“, naveo je Abazović.

Kako je kazao, najveća dilema je bila vezana za to da se ne može oduzimati imovina iz devedestih godina.

„To nije tačno, nema nikakvog vremenskog ograničavanja za ispitivanje porijekla imovine“, rekao je Abazović.

On je objasnio da je srž predloga da se u građanskom postupku sprovodi kontrola stečene imovine.

Dritan Abazović
Dritan Abazovićfoto: Skupština

Abazović je kazao da to znači da, nezavisno od toga da li će neko da odgovara za neka krivična djela, trenutkom kada se da naredba za sprovođenje istrage može da se sprovodi građanski postupak.

„Ukoliko neko ne može da dokaže porijeklo imovine automatski imovina postaje vlasništvo države“, rekao je Abazović.

On je naveo da Zakon ima duh da se u građanskom postupku radi kontrola imovina ljudi za koje postoji sumnja da su je stekli na nelegalan način.

„Teret dokazivanja je na onome protiv koga se vodi postupak – moraju da dokazuju kako su sticali imovinu i ako nijesu u mogućnosti da to dokažu imovina se konfiskuje i stavlja u funkciju građana“, rekao je Abazović.

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar rekao je da njihovim predlogom nijedan sadašnji ili bivši funkcioner nije zaštićen i neće biti zaštićen.

„Radi se o građanskom postupku, a ne krivičnom i zbog toga ovim zakonskim rješenjem nijedan sadašnji ili bivši funkcioner nije zaštićen imunitetom od eventualnog procesa ispitivanja porijekla imovine“, rekao je Konatar.

Bonus video: