Rakočević: Parlamentarna većina krši Zakon o izboru poslanika i odbornika, neće da imenuju nove članove DIK-a

"Godinu dana je prošlo parlamentarna većina na Administrativnom odboru ne želi da usvoji novi sastav DIK-a, u skladu sa kojim ni vlast ni opozicija ne dobijaju ništa u odnosu na raniji saziv DIK-a. Ali dobija ukupni državni sistem jer bi se poštovao Zakon o izboru odbornika i poslanika, da se članovi DIK-a biraju u odnosu na sastav parlamenta“

7357 pregleda 28 reakcija 4 komentar(a)
Rakočević na jednoj od prethodnih konferencija za novinare, Foto: Biljana Matijašević
Rakočević na jednoj od prethodnih konferencija za novinare, Foto: Biljana Matijašević

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević rekao je danas da parlamentarna većina krši Zakon o izboru poslanika i odbornika jer neće da imenuju nove članove Državne izborne komisije (DIK) i neće da učestvuje u Odboru za izbornu reformu.

Rakočević je na konferenciji za novinare rekao da je voljom većine sastav DIK-a potpuno nelegitiman.

Podsjetio je da parlament nakon što verifikuje mandate ima obavezu da usvoji novi sastav DIK-a – četiri člana iz opozicije i četiri člana iz parlamentarne većine.

"Godinu dana je prošlo parlamentarna većina na Administrativnom odboru ne želi da usvoji novi sastav DIK-a, u skladu sa kojim ni vlast ni opozicija ne dobijaju ništa u odnosu na raniji saziv DIK-a. Ali dobija ukupni državni sistem jer bi se poštovao Zakon o izboru odbornika i poslanika, da se članovi DIK-a biraju u odnosu na sastav parlamenta“, kazao je Rakočević.

Dodao je da je situacija sada takva da u DIK-u nema članova iz najvećeg političkog subjekta u parlamentu Pokreta Evropa sad (PES), a tamo „sjedi predstavnik Pokreta za promjene koji nema poslanike“.

"Zašto većina ne izabere nove članove? Jedan razlog je potpuno jasan – opstrukcija obaveza koje imamo na putu ka EU i drugi eventualni razlog je da mogu, nakon scenarija u Andrijevici i Šavniku, da možda ospore i lokalne izbore koji im se ne svide u opštinama u kojima slijede izbori".

Objasnio je da bilo koji akter izbornog procesa može da uputi žalbu Ustavnom sudu, navodeći da DIK nije u legitimnom sastavu i Ustavni sud može da donese samo jednu odluku – da je podnosilac žalbe u pravu.

Rakoćević je rekao da je jedna od obaveza u skladu sa EU agendom, usvajanje izmjena i dopuna Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, ali većina ne želi da se vrate u Odbor za izbornu reformu.

"Pitanje je ko iz većine pravi opstrukcije na putu ka EU, da li svi ili dio...Da li je ovo po diktatu (Andrije) Mandića i (Milana) Knežević koji uslovljaju podršku Vladi (Milojka) Spajića ili je i Spajić sa njima kreator ovakve politike, koja očigledno tiho koči put Crne Gore ka EU“.

Kada je riječ o situaciju u Šavniku, kazao je da im se nakon sastanka u parlamentu „niko nije glasnuo“.

Bonus video: