Gutić: Crna Gora ima obavezu da se prava istina o deportacijama 1992. konačno sazna

Potpredsjednik Bošnjačke stranke je poručio da je krajnje vrijeme da Opština Herceg Novi i Ministarstvo unutrašnjih poslova konačno izgrade spomen obilježje, gdje je najveći broj izbjeglih civila i uhapšen.

4932 pregleda 3 komentar(a)
Delegacija Bošnjačke stranke danas u Herceg Novom, Foto: Bošnjačka stranka
Delegacija Bošnjačke stranke danas u Herceg Novom, Foto: Bošnjačka stranka

Delegacija Bošnjačke stranke, predvođena potpredsjednikom Damirom Gutićem, prisustvovala je obilježavanju godišnjice zločina deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica 1992. ispred zgrade Odjeljenja bezbjednosti Herceg Novi, saopšteno je iz ove političke partije.

"Više desetina izbjeglih Bošnjaka nezakonito je uhapšeno u Crnoj Gori i predato vojsci bosanskih Srba u Bosni i Hercegovini u svojstvu talaca. Samo dvanaest deportovanih osoba je uspjelo da preživi mučenje u koncentracionim logorima, a posmrtni ostaci većine stradalih još nisu pronađeni.

Crna Gora će u punom kapacitetu biti država vladavine prava onda kada nadležne institucije budu stvorile pretpostavke za ponovno procesuiranje tog zločina, u skladu s međunarodnim standardima humanitarnog prava i ljudskih prava.", poručio je Gutić.

On je kazao da Crna Gora ima obavezu da se prava istina o ovom zločinu konačno sazna.

"To je u moralnom smislu najvažnije za one koji su najviše propatili – žrtve, odnosno njihove porodice – ali je isto tako važno za budućnost Crne Gore, za rasterećenje naše djece i budućih generacija, koje moraju da žive sa saznanjem da su tragične greške činjene, ali da je za njih neko i odgovarao, da je država učinila sve da zločin osudi i tako spriječi da se on ponovi", istakao je Gutić.

On je zaključio da je krajnje vrijeme da Opština Herceg Novi i Ministarstvo unutrašnjih poslova konačno izgrade spomen obilježje, gdje je najveći broj izbjeglih civila i uhapšen.

Bonus video: