Deković dijeli statuse koji veličaju ustaštvo

HNV pod rukovodstvom Dekovića koji je veoma blizak i sa Vuksanovićem i sa Vučinovićevom, u protekle je četiri godine raspolagao sa ukupno oko 250 hiljada eura državnog novca, a najviše ga je trošio za naknade i honorare svojim članovima, putne i troškove ishrane i reprezentacije
234 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2017. 06:48h

Jedina politička partija Hrvata u Crnoj Gori - Hrvatska građanska inicijativa (HGI) nastoji da zadrži kontrolu i uticaj nad najvećim predstavničkim tijelom te manjine - Hrvatskim nacionalnim vijećem (HNV), čiji će novi sastav uskoro biti izabran na elektorskoj skupštini, shodno Zakonu o pravima manjina.

To je „Vijestima“ potvrdilo više izvora iz hrvatske zajednice, istakavši da je u postupku prijavljivanja elektora za Skupštinu, a koje je po pozivu Ministarstva za ljudska i manjinska prava obavljen u periodu od 25. maja do 9.juna, HGI već uspjela da „progura“ najveći broj svojih aktivista među elektore.

Po Zakonu će elektori na Skupštini birati 17-člani novi sastav HNV-a a oni kasnije među sobom novog predsjednika nacionalnoj savjeta Hrvata u Crnoj Gori. Da bi neko bio elektor, dovoljno je da priloži dokaz da se u nacionalnom smislu izjašnjava kao Hrvat, dokaz o crnogorskom državljanstvu i 30 potpisa podrške građana hrvatske nacionalnosti svojoj kandidaturi, što nije bio problem stranačkoj infrastrukturi HGI da obezbjedi za „svoje“ elektore.

Na funkciji predsjednika HNV u protekle četiri godine bio je član Predsjedništva HGI Zvonimir Deković koji namjerava da uz podršku svoje partije, i dalje ostane na tom mjestu. Dekovićevo rukovođenje HNV-om obilježilo je gotovo potpuno izjednačavanje tog tijela koje bi trebalo da zastupa interese svih Hrvata u Crnoj Gori, sa politikom, djelovanjem i interesima HGI. To je i danas vidljivo na sajtu HNV-a gdje je prisutan link na stranicu HGI i reklamni baner te partije za posljednje parlamentarne izbore na kojima je HGI nastupila pod sloganom „Hrvatsko srce za Crnu Goru“.

Sajt HNV-a inače, po svojoj sadržini i informacijama koje objavljuje gotovo je identičan sajtu stranačkog medija HGI - Dux Radija iz Tivta, te obiluje informacijama o aktivnostima funkcionera HGI, prvenstveno predsjednice stranke, ministarke bez portfelja Marije Vučinović, odnosno poslanika HGI u Skupštini Adrijana Vuksanovića.

HNV pod rukovodstvom Dekovića koji je veoma blizak i sa Vuksanovićem i sa Vučinovićevom, u protekle je četiri godine raspolagao sa ukupno oko 250 hiljada eura državnog novca, a najviše ga je trošio za naknade i honorare svojim članovima, putne i troškove ishrane i reprezentacije. Na problematičan način poslovanja HNV 2015. je upozorila i Državna revizorska institucija koja je konstatovala da se preko putnih naloga i računa iz restorana i hotela, izvlači gotovina iz blagajne Vijeća. Revizori su svojevremeno utvrdili da je HNV izvršilo utaju poreza na isplaćene naknade članovima Izborne komisije za izbor novog sastava HNV, te naknade na osnovu zakupa, a sve u ukupnom iznosu od 3.503 eura. DRI je tada čak i zvanično upozorilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava kome je na čelu bio Suad Numanović (DPS) da je „Ministarstvo za ljudska i manjinska prava shodno članu 33 Zakona o manjinskim pravima, dužno da vrši nadzor nad zakonitošću rada savjeta manjinskih naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice.” DPS i HGI već godinama su u koaliciji.

HGI je u proteklih nekoliko godina, pod Dekovićevim uticajem, značajno politički skrenula udesno, što se indirektno odrazilo i na HNV. Dosadašnji predsjednik HNV koji namjerava da i dalje ostane na čelu tijela što treba da reprezentuje sve Hrvate u Crnoj Gori, svoj desničarski politički habitus javno demostrira i na društvenim mrežama. Tako je Deković na svom fejsbuk profilu šerovao sadržaje sa profila “Podrška za Zlatka Hasanbegovića” koja podržava i promoviše stavove kontroverznog bivšeg hrvatskog ministra kulture, istoričara Zlatka Hasanbegovića, poznatog po svojim zalaganjima za reviziju djela antifašističkog pokreta u Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata, odnosno svojevrsnu rehabilitaciju pripadnika ustaškog pokreta, te relativizaciju njihovih zločina, posebno u logoru Jasenovac.

Ovaj bivši hadezeovac krajnje radikalnih desničarskih pogleda, kratko je 2016. obavljao funkciju ministra kulture u Vladi premijera Tihomira Oreškovića, tokom čega je bio suočen sa ogromnim nezadovoljstvom i pritiskom javnosti koja je njegovo imenovanje na tu funkciju od samog starta smatrala skandaloznim. Hrvatski mediji objavili su i njegovu fotografiju iz devedesetih na kojoj je Hasanbegović nosio ustašku kapu.

Gostujući svojevremeno u kontroverznoj TV emisiji ‘Bujica’ koju vodi osuđivani švercer narkotika i neonacista Velimir Bujanec, Hasanbegović je ocijenio je da je državno pokroviteljstvo nad komemoracijom za žrtve ustaškog logora smrti u Jasenovcu "problem" i ustvrdio da se na toj ceremoniji "ne komemorira žrtva, ne osuđuje počinitelj zločina, već se ona zloupotrebljava za rehabilitaciju jugoslavenskoga komunizma", što je izazvalo konsternaciju javnosti u Hervatskoj i oštre proteste pripadnika srpske i jevrejske nacionalne manjine.

Deković je na svom fejsbuk profilu šerovao i postove sa profila Bujaneca koji je javno još agresivniji od Hasanbegovića u promociji nacionalističkih i šovinističkih velikohrvatskih stavova i u promovisanju ustaškog pokreta. U postu koji je Deković šerovao, Bujanec se prije nekoliko mjeseci, izrugivao sa izjavom tadašnjeg srpskog premijera Aleksandra Vučića koji je rekao “Nikome i nikada više nećemo dopustiti ni “Bljesak” ni “Oluju”, aludirajući na veliki egszodus srpskog stanovništva iz Hrvatske tokom te dvije vojne akcije Zagreba u Istočnoj Slavoniji i Krajini.

“Fakat ne znam što je ovom Vučiću….Vučiću, mi vas nismo pitali za “Bjesak” i “Oluju” - mi smo to napravili!” napisao je Bujanec, a šerovao na svom profilu Deković. On je kasnije izbrisao ovaj post, ali “Vijesti” posjeduju snimak da ga je Deković imao na svom profilu. Bujanec, pripadnik raznih ultranacionalističkih hrvatskih udruženja i pokreta, svojevremeno se fotografisao u nacističkoj uniformi sa kukastim krstom, a ostala je zabilježena i njegova izjava da “nisu u Jasenovcu Jevreji završavali po nekom rasnom ključu, nego zato što su, isto kao i Srbi i komunisti, bili protiv hrvatske države.” “Jasno je za kakvo se riješenje srpskog pitanja zalažem: trećinu iseliti, trećinu lojalnih prekrstiti, a trećinu, zločince, poubijati. Volim da ponavljam ono što su govorili naši djedovi ustaše: Bog na nebu, hrvatski narod na zemlji. Ja još dodajem - Jasenovac između”, kazao je tada Bujanec. Deković nije odgovarao na pozive i poruke “Vijesti”.

Galerija

Bonus video: