Crna Gora osujetila plan Rusije za Balkan

Moskva, prema IISS, ima plan da na zapadnom Balkanu stvori četiri neutralne ili proruske države
109 pregleda 12 komentar(a)
Kremlj, Foto: Shutterstock
Kremlj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.06.2017. 06:04h

Strateški planovi Rusije na Balkanu ne daju očekivane rezultate, jer se na početku suočila sa porazom u Crnoj Gori, a kasnije i u Makedoniji, smatraju u londskonskom Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS).

Moskva, prema njima, ima plan da na zapadnom Balkanu stvori četiri neutralne ili proruske države - Crnu Goru, Srbiju, BiH i Makedoniju, ali da su rezultati podijeljeni.

U IISS poručuju da je Crna Gora zadala udarac Rusiji ulaskom u NATO, uprkos žestokom protivljenju Kremlja.

Za rezultat, gotovo "cijela sjeverna obala Sredozemlja, od Gibraltara do sirijske granice, sada je pod kontrolom NATO, a ruskoj mornarici biće onemogućeno da dobije priželjkivani pristup crnogorskoj luci", bilježi IISS.

U Makedoniji je VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, partija bliska Moskvi, morala da preda vlast opozicionom SDSM-u.

IISS ističe da je Rusija, da bi ostvarila cilj, osnovala mnoštvo proruskih medija i drugih organizacija u regionu - 109 u Srbiji a najmanje 30 u Makedoniji, ali i formirala veze sa partijama, od kojih i sa Demokratskim frontom.

Kao glavni način uticaja na Balkanu koristi sajtove koji promovišu Rusiju i glorifikuju predsjednika Vladimira Putina i rusku vojnu silu, što odražava zvaničnu liniju RT i Sputnjika, medija koji objavljuju priče da se "Zapad i NATO tresu pred moćnom Rusijom, da je EU na ivici kolapsa ili da su NATO ili drugi zapadni entiteti iza predstojeće albanske vojne želje da započnu novi rat i stvore 'veliku Albaniju'".

IISS odbacuje i tvrdnje da se "rat ponovo zakuvava" na Balkanu, već smatraju da je veća opasnost planirano miješanje Rusije.

Bonus video: