ODT traži da se objasni stav o Brajoviću u slučaju „Ramada”

Slučaj lažnog svjedočenja lidera SD-a i još šest osoba, ODT trebalo da vrati na ponovni postupak
2961 pregleda 6 komentar(a)
Osnovno od Višeg državnog tužilaštva traži pojašnjenje njihovog stava: Brajović, Foto: Boris Pejović
Osnovno od Višeg državnog tužilaštva traži pojašnjenje njihovog stava: Brajović, Foto: Boris Pejović

Osnovno državno tužilaštvo (ODT), koje je, prema odluci više državne tužiteljke Ljubinke Bašović,trebalo da vrati na ponovni postupak i odlučivanje slučaj lažnog svjedočenja lidera Socijaldemokrata i predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i još šest osoba u predmetu poznatom pod nazivom “Ramada”, zatražilo je od Višeg državnog tužilaštva “pojašnjenje njihovog stava u odnosu na Ivana Brajovića”. To se navodi u odgovoru vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivice Stankovića na dopis koju mu je 15. januara uputio nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

“U vezi sa vašim dopisom od 15.1. 2019. godine, a prema izvještaju koje je dostavilo ODT... od 24.1.2019. godine, obavještavamo vas da je Osnovno državno tužilaštvo od Višeg državnog tužilaštva zatražilo pojašnjenje njihovog stava u odnosu na prijavljenog Ivana Brajovića”, navodi se u odgovoru VDT-a.

Damjanović je od VDT-a tražio informaciju da li je ODT postupio po odluci više državne tužiteljke Ljubinke Bašović i vratilo na ponovni postupak i odlučivanje slučaj lažnog svjedočenja Brajovića i još šest osoba u predmetu “Ramada”.

Bašovićeva je u novembru prošle godine drugi put tražila od rukovoditeljke ODT Podgorica Ljiljane Klikovac da donese pravilnu odluku jer je ona takođe u dva navrata tvrdila da nema krivičnog djela lažnog svjedočenja.

Direktor Direkcije za željeznicu Nebojša Obradovićpravosnažno je osuđen na tri mjeseca zatvora, uslovno na dvije godine zbog zloupotrebe službenog položaja. U obrazloženju presude Višeg suda bilo je navedeno da su osim Brajovića, lažno svjedočili i funkcioner SD-a Emil Durumbašić, kao i zaposleni u Direkciji Kimeta Merulić, Jugoslav Becić, Milan Banković, Miroslav Kukavičić i Tanja Dašić.

Bivši nezavisni poslanik Mladen Bojanić objelodanio je aferu zloupotrebe državnih resursa i podnio prijavu Tužilaštvu za lažno svjedočenje.

Bonus video: