Demos Budva: Formirati službu hitne medicinske pomoći u Petrovcu

Prema Grubićevim riječima, činjenično stanje koje takođe alarmira je da se rad ljekara u Zdravstvenoj stanici Petrovac, nakon zavšetka turistike sezone svodi na jednu smjenu
52 pregleda 3 komentar(a)
Petrovac, Foto: Vuk Lajović
Petrovac, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 16.03.2017. 10:41h

Budvanski odbor Demosa zatražio su od Vlade, Ministarstva zdravlja, JZU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore i Doma zdravlja Budva, da u što kraćem roku pronađu način i u Petrovcu formiraju službu hitne medicinske pomoći.

"Prije osam godina, postojećom reorganizacijom primarne zdravstvene zaštite, u Petrovcu biva ukinuta pripravnost izabranog ljekara, a samim tim stanovnici Petrovca i okolnih mjesta Reževići, Buljarica i sela na ovom lokalitetu Opštine Budva, ostaju bez hitne medicinske pomoći. Sama činjenica ukazuje na višegodišnje alarmantno stanje, zabrinutost, revoltiranost i nezadovoljstvo građana Petrovca da, poslije toliko godina ukazivanja na problem, nemaju hitnu medicinsku pomoć", naveo je Miroslav Grubić, član budvanskog DEMOS-a.

Prema njegovim riječima, činjenično stanje koje takođe alarmira je da se rad ljekara u Zdravstvenoj stanici Petrovac, nakon zavšetka turistike sezone svodi na jednu smjenu.

"Nakon prestanka rada turističke ambulante koja se kompletno finansira iz opštinskog budžeta, druga smjena i vikend ostaju upražnjeni, odnosno bez ljekara u službi adekvatne zdravstvene zaštite stanovništva Petrovca i okoline. Prim.dr Katica Rašković koja ordinira kao izabrani ljekar u Petrovcu ima 2.000 pacijenata, a 35 odsto su pacijenti preko 65 godina starosne dobi, što ukazuje da se najčešće radi o pacijentima sa hroničnim kardiovaskulanim, respiratornim, reumatskim i ostalim hroničnim oboljenjima karakterističnim za ovo živitno doba, a što iziskuje adekvatnu primarnu i hitnu medicinsku zdravstvenu zaštitu zastupljenu 24 časa. Zato je neophodno naglasiti da i nakon ukidanja pripravnosti ljekara hitne medicinske pomoći, ova savjesna ljekarka kao moralno-odgovorna osoba vođena principima hipokratove zakletve, na poziv građana i koliko god je u mogućnosti, pruža nesebičnu pomoć građanima Petrovca", ukazao je Grubić.

On je dodao da karakterističan geografski i topografski položaj Petrovca i njegove okoline, a takođe i udaljenost od Budve i Bara koja u kilometraži približno iznosi oko 20 kilometara između ova dva grada, opravdava zahtjev i urgentnu potrebu građana Petrovca za formiranjem hitne medicinske pomoći.

"Opštinski Odbor Demosa se u svom programu zalaže za bitno unapređenje zdravstvenog sistema u Budvi, izgradnju gradske bolnice sa posebnim akcentom na porodilište i ambulantu za hemioterapiju, a samim tim i za unaprijeđenje postojećih objekata i sistema zdravstvene zaštite na cjelokupnoj teriteriji opštine Budva. Odbor apeluje i pruža moralnu podršku građanima Petrovca za urgentno formiranje hitne medicinske pomoći", zaključio je Grubić.

Bonus video: