Marković u Beogradu: Nisu potrebni posrednici za srpsku zajednicu u CG

"Sa Vučićem imao sadržajne i otvorene, obostrano korisne razgovore, i na svim pitanjima o kojima se razgovaralo radiće se posvećeno i zajedno", kazao je Marković.
134 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2017. 18:15h

Nema potrebe za posrednicima u rješavanju postojećih problema sa srpskom zajednicom u Crnoj Gori, istakao je danas crnogorski premijer Duško Marković na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Marković je jutros doputovao u zvaničnu dvodnevnu posjetu Srbiji.

Marković se zahvalio na srdačnom gostoprimstvu, ističući da nije nimalo slučajno što je njegova prva posjeta u mandatu premijera upravo posjeta Srbiji.

"Sa Vučićem imao sadržajne i otvorene, obostrano korisne razgovore, i na svim pitanjima o kojima se razgovaralo radiće se posvećeno i zajedno", kazao je Marković.

Premijer je rekao i da je Crna Gora bila i ostala snažno posvećena odnosu prema srpskoj zajednici u Crnoj Gori i spremna je da se bavi njihovim primjedbama.

"Želimo o tim pitanjima da razgovaramo sa vama, nisu potrebni posrednici, niti političke platforme", ukazao je Marković.

Kazao je i da su srpski jezik i ćirilica ustavna kategorija i da Crna Gora podržava podsticanje pozicije srpske zajednice.

"Sva ta pitanja treba rješavati u duhu prijateljstva i ukupnog interesa", dodao je Marković.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je bilo razgovora i o položaju srpske manjinee u Crnoj Gori i crnogorske u Srbiji, te da će po tom pitanju dvije države uraditi važne stvari.

"Posebno smo na tet-a-tet sastanku na otvoren način to posmatrali i pošto želimo dalje unaređenje odnosa, mislim da ćemo i po tom pitanju uspjeti da uradimo određene važne stvari", rekao je Vučić.

Marković: Demarkacija s Kosovom je za nas riješena

Premijer Duško Marković izjavio je danas da je za tu zemlju pitanje demarkacije sa Kosovom riješeno i da ne postoji nikakva nervoza po tom pitanju, piše "Blic"

"Za nas je to pitanje riješeno, utvrđena je granica, potpisan sporazum, crnogorski parlament ga je verifikovao, sad je stvar na parlamentu Kosova. Nemamo nikakvu nervozu u vezi sa tim", rekao je Marković novinarima poslije sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Marković je rekao da Crna Gora čuva svaki pedalj svoje teritorije i da neće da uzme ni djelić druge teritorije.

Vučić: Radićemo na tome da se Srbija i Crna Gora spoje auto-putem

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, na konferenciji za novinare sa Markovićem rekao da je cilj da se uveća trgovinska saradnja dve zemlje i da se unaprijede odnosi u budućnosti.

Istakao je da ovakvi susreti imaju za cilj da se odnosi dvije zemlje, koji su prijateljski, dalje dinamizuju i dodao je da će se raditi na tome da se Srbija i Crna Gora spoje auto-putem, te da je i za to potrebna zajednički rad i saradnja.

Naveo je da je plan da taj put ide trasom Beograd-Podgorica-Bar i da je posebno važna dionica Požega-Boljare koja je, kako je rekao, prilično teška i skupa.

To je jedna od suštinskih stvari na kojima ćemo raditi, rekao je Vučić ističući da je Srbija zainteresovana za taj projekat.

Dodao je da se razgovaralo i o graničnim prelazima i da je dogovoreno da se uloži novac i napravi nešto po principu Horgoša, da u ljetnjim mjesecima ne bi bilo problema i gužve.

Dvojica zvaničnika razgovarala su i o saradnji sa Kinom i zajedničkom spoljnopolitičkom cilju, a to je - članstvo u EU oiše RTS.

Vučić je dodao i da je Crna Gora na putu da postane članica NATO-a, da Srbija to nije, ali da će poštovati odluku Crne Gore.

"Srbija želi da očuva svoju vojnu neutralnost, ali da apsolutno razumije i poštuje nameru Crne Gore da se pridruži zapadnom vojnom savezu", kazao je Vučić.

Vučić je takođe rekao da je saradnja dve zemlje na planu evropskih integracija izuzetno dobra, da to, iako retko tako nešto priznaje, kaže i ministarka Jadranka Joksimović, a premijer Srbije je posebno istakao značaj zajedničkih napora koje dvije zemlje čine da se približe evorpskim vrijednostima.

Dvodnevna posjeta

Marković je jutros doputovao u dvodnevnu posjetu Srbiji gdje će sa najvišim zvaničnicima te države razgovarati o jačanju političke i ekonomske saradnje.

Crnogorskog premijera i delegaciju ispred Palate Srbija dočekali su premijer Srbije Aleksandar Vučić i više ministara.

Poslije dočeka dva premijera održala su sastanak.

Marković će se danas u Beogradu sastati i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsjednicom Skupštine Majom Gojković. Prema najavama iz Podgorice, Marković će prvog dana posjete obići i Beograd na vodi, piše agencija Beta.

Posjetu Srbiji Marković nastavlja u Vojvodini gdje će se sjutra sastati sa crnogorskom dijasporom, predsjednikom Vlade Vojvodine Igorom Mirovićem i gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem.

On će boraviti u Lovćencu, gdje živi crnogorska zajednica i razgovarati sa predsjednikom opštine Mali Idjoš Markom Lazićem, a obići će i Generalni konzulat Crne Gore u Sremskim Karlovcima.

Uoči posjete Beogradu on je ocijenio da su političke veze sa Srbijom i sa vladom premijera Aleksandra Vučića odlične, ali i poručio da ih dvije zemlje moraju potvrditi i kroz valorizaciju zajedničkih ekonomskih projekata.

Posjeta Beogradu je Markovićeva druga inostrana adresa od kako je u novembru imenovan za premijera Crne Gore. Prije Beograda bio je u Briselu, gdje se sastao sa najvišim zvaničnicima EU i NATO.

Markovića je jutros na beogradskom aerodromu ga je dočekao potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

"Marković će se danas u Beogradu sa predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem. Za sjutra su predviđeni sastanci sa predstavnicima crnogorske zajednice. U delegaciji Vlade Crne Gore su ministarka ekonomije Dragica Sekulić, ministar turizma Pavle Radulović, ministar prosvjete Damir Šehović i ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković. Tokom posjete Srbiji biće potpisan sporazum dviju vlada o saradnji u oblasti obrazovanja", navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Galerija

Bonus video: