Đukanović: Građani spriječeni da se okupe ispred Skupštine

U Skupštini Crne Gore raspravlja se o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica
11823 pregleda 3 komentar(a)
Lideri DF Milan Knežević, Andrija Mandić i Nebojša Medojević dolaze u Skupštinu
Lideri DF Milan Knežević, Andrija Mandić i Nebojša Medojević dolaze u Skupštinu

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović rekao je danas u Skupštini da je sramno i da je nezapamćeno da je grad ovako pust i blokiran i da su građani spriječeni da se okupe ispred Skupštine.

Demokratski front (DF) pozvao je juče vjernike i građane koji su potpisali peticiju Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori da dođu ispred Skupštine danas, 26. decembra, u 11 časova navodeći da su dobili blagoslov patrijarha srpskog Irineja.

Sekretar Srpske patrijaršije đakon Aleksandar Praščević je ranije danas "Vijestima" rekao da je Irinej blagoslovio da se stav brani u Skupštini, a ne na ulici.

U Skupštini su i premijer Duško Marković i potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

Policija je danas zatvorila više ulica u PG zbog "mogućih neprijavljenih okupljanja građana".

U Skupštini Crne Gore raspravlja se o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

U Skupštini je pojačano obezbjeđenje.

Tu su i pripadnici policije koji prate štićene ličnosti.

Ispred Skupštine su raspoređeni pripadnici policije.

Novinarima nije dozvoljeno da borave u skupštinskom holu, nego su svi u manjoj prostoriji iza hola, tako da je mnogima onemogućeno fotografisanje i snimanje.

Zakonodavni Odbor je u utorak ocijenio da je Predlog zakona u skladu sa Ustavom i pravnim sistenom Crne Gore.

Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) i dio opozicije smatraju da je predloženi zakon neustavan i diskriminatorski i zatražili su da se povuče iz skupštinske procedure.

Mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije, poručio je da Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ne zaslužuje da bude razmatran u Skupštini i pozvao je poslanike da učešćem ne daju legitimitet raspravi i glasanju tom aktu.

Predstavnici Vlade su saopštili da je predloženi zakon usklađen sa međunarodnim standardima i preporukama Venecijanske komisije i da ga neće povući.

Potpredsjednik Zoran Pažin je kazao da predlaganjem zakona o slobodi vjeroispovijesti, Vlada ispunjava ustavnu i programsku obavezu da obezbijedi jednaka prava i slobode svih vjerskih zajednica i vjernika u Crnoj Gori, ali i onih građana koji nijesu vjernici.

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka je ocijenio da je riječ o veoma liberalnom zakonu koji svima u Crnoj Gori, vjernicima i onima koji to nijesu, garantuje najviši stepen prava i sloboda.

Bonus video: