Vlada čula da je bila sjednica u Kotoru, nema raspuštanja parlamenta

"Vlada je obaviještena da je danas održana sjednica SO Kotor. Pažljivo ćemo pratiti dalji razvoj situacije i u skladu sa tim reagovati, da bi se obezbijedilo građanima pravo na lokalnu samoupravu", potvrđeno je "Vijestima" iz izvršne vlasti
13274 pregleda 15 komentar(a)
Ministarka Suzana Pribilović usmeno informisala Vladu o dešavanjima u Kotoru, Foto: Luka Zeković
Ministarka Suzana Pribilović usmeno informisala Vladu o dešavanjima u Kotoru, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.06.2019. 17:42h

Vlada neće raspustiti Skupštinu opštine (SO) Kotor nego će "pratiti dalji razvoj situacije", nakon što su obaviješteni da je danas održana sjednica SO, saznaju "Vijesti".

U Kotoru vlast ne funkcioniše pola godine jer nije usvojen budžet, a od kraja aprila se kriza dodatno produbila.

"Vlada je obaviještena da je danas održana sjednica SO Kotor. Pažljivo ćemo pratiti dalji razvoj situacije i u skladu sa tim reagovati, da bi se obezbijedilo građanima pravo na lokalnu samoupravu", potvrđeno je "Vijestima" iz izvršne vlasti.

Vlada se i zvanično oglasila tim povodom na svom Tviter nalogu.

Uoči sjednice Vlade, u kotorskom hotelu "Vardar" okupilo se 17 odbornika DPS, SD, LP, HGI i odbornica Bruna Lončarević te smijenilo predsjednicu SO Kotor Dragicu Perović (DSS).

Za vršioca dužnosti predsjednika opštinskog parlamenta izabran je sekretar Opštinskog odbora DPS-a, Željko Avramović.

Predsjednik kotorske opštine Vladimir Jokić (Demokrate) tražio je Vladi da raspusti SO Kotor i formira odbor povjerenika koji će obavljati funkcije Skupštine do konstituisanja novog saziva.

Ministarstvo javne uprave je u više navrata saopštilo da Skupština opštine Kotor ne izvršava zakonom predviđene funkcije, ali tim povodom mjesecima ništa konkretno nije preduzeto. Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, Vlada može da raspusti SO Kotor i postavi odbor povjerenika do konstituisanja novog saziva.

Perovićeva i Jokić su naložili da se zapečate prostorije lokalnog parlamenta, nakon što je DPS sa malim partnerima tražio nastavak sjednice na kojoj je smijenjen JOkić krajem aprila, da bi razriješili i predsjednicu SO.

Upravni sud je odluku kotorske nove skupštinske većine o smjeni Jokića ocijenio nezakonitom jer je donijeta u pauzi sjednice.

Perovićeva je saopštavala da je to argument da odbije zahtjev DPS-a "o nastavku nezakonite sjednice", a zakazala je novu za 10. jul.

DPS je tvrdio da predsjednica SO nije poštovala zakonske rokove i njihov odbornik Avramović, u međuvremenu, zakazao sjednicu za danas, na kojoj je Perovićeva smijenjena u hotelu.

Bonus video: