Ruski blogeri će morati da se registruju

"Nemamo nezavisan medijski sistem", kaže on. Blogeri su baš zato jedna važna ravnoteža privatnim medijima
146 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2014. 10:35h

Popularni blogeri ubuduće se moraju zvanično registrovati. Tako nalaže nova odredba, koja je stupila na snagu u Rusiji (01.08.). Zakon pogađa operatore internet stranica kao i korisnike Facebooka, Twittera, i drugih. Svi koji dnevno na svojim stranicama mogu da prijave 3.000 posjeta, moraju da se unesu na popis sa svojim imenom i mail adresom.

Blogeri tako gube svoju anonimnost - i podliježu pravilima koja važe za ruske privatne medije: informacije koje se pojave online moraju biti verifikovane. Tim zakonom trebalo bi da bude zagarantovano da neće biti objavljeni ekstremistički i huškački sadržaji. Upotreba opscenog jezika, kleveta ili objave privatnih sadržaja trećih osoba biće kažnjavani.

Kod prekršaja prijete novčane kazne i zatvaranje stranica. Tako blogere izricanje sopstvenog mišljenja ubuduće može da košta i do 10.000 eura. Zatvaranje bloga može da uslijedi ako vlada smatra da je ugrožen javni red. Za to nije nužno posebno službeno ispitivanje ili sudska odluka. Aktivisti za ljudska prava i kritičari Kremlja u ovoj odredbi vide jasan napad na slobodu mišljenja. Oni su tražili od predsjednika Vladimira Putina da ne potpiše zakon.

Anton Nossik ima 3.021 Facebook prijatelja i oko 148.000 pratilaca na Twitteru. Taj 58-godišnji bloger piše i podučava o online novinarstvu. Nossik novi zakon vidi kao novi simptom problematičnog razvoja. Kaže kako će pričekati da vidi hoće li ga i kako pogoditi taj zakon. Bloger koji je osnovao opozicione informativne portale gazeta.ru i lenta.ru iskazuje veliku zabrinutost zbog razvoja situacije u Rusiji koju prati već godinama. To je priča o sve većem ograničenju slobode mišljenja kaže i dodaje: "Zakon se mora posmatrati u kontekstu nacionalne kampanje koja ima za cilj zastrašivanje i cenzurisanje."

Na prvi pogled uredba za blogere čini se nejasna i teško sprovediva. I upravo u tome je problem, smatra Nossik. Praktično svaka stranica može u svakom trenutku bez objašnjenja biti skinuta s mreže, upozorava on: "Zakon je poruka blogerima: vlasnik web stranice može biti optužen i kažnjen, a stranica može biti uklonjena".

To s druge strane i nije neka novost: baš u februaru ove godine blog najpoznatijeg ruskog blogera Alekseja Navalnijog je zatvoren.

Na web stranici opozicionog blogera koji je bio kritičan prema Kremlju navodno se pozivalo na nezakonite radnje.

"Do danas za to nije bilo suvislog pojašnjenja", smatra Nossik. "I to treba shvatiti kao: cenzurisani smo jer smo kritični, jer zastupamo mišljenje, jer informišemo."Online stručnjak pojašnjava značenje bloga kao forme nezavisne i kritičke informacije i iskazivanja mišljenja.

"Nemamo nezavisan medijski sistem", kaže bloger. Blogeri su baš zato jedna važna ravnoteža privatnim medijima

"Nemamo nezavisan medijski sistem", kaže on. Blogeri su baš zato jedna važna ravnoteža privatnim medijima. "Konačno, blogeri su uspješna opozicija", kaže Nossik.

A to što su na meti cenzure sada i blogeri potvrđuje činjenicu da se stanje dodatno zaoštrava. "Društvene mreže i blogovi su centar informacija i komunikacije", kaže on. Prilikom kontrole je riječ i o tome da se spriječi međunarodna umreženost.

Putin želi da kontroliše internet kao i kritičko mišljenje

Marina Lipman, politički stručnjak moskovskog instituta Carnegie, stvari vidi na sličan način. Za nju je zakon konkretan povod za zabrinutost:"To nije samo simbol. To je element jedne vrlo realne politike u kojoj se stalno ograničava sloboda." Ona uredbu o blogerima vidi u kontekstu politike Kremlja, koja stalno svako kritičko i nezavisno izražavanje isključuje iz javne rasprave. Pritisak vlade na nezavisne i alternativne medije već duže vrijeme raste - i sve je veći, kaže ona. Ni prije nije bilo slobode mišljenja, primjećuje Marina Lipman. Nova odredba koncentrisala se ipak više na alternativne medije, koji dopiru do opozicione publike. "Vlada u blogerima vidi centar alternativnog autoriteta", smatra Lipman. Kada alternativni mediji zastupaju i izražavaju nezavisne i kritičke stavove, popularni blogovi predstavljaju opasnost za jedinstveni stav, na kome se zasniva autoritet vlade. "Ali zakon o blogerima nije prvi korak u ovom pravcu. A sigurno neće biti niti posljednji", upozorava Marina Lipman. Stvari ne stoje dobro za slobodu riječi i pisma u Rusiji. Jedan zanimljivi podatak: od 2016. godine Rusi će svoje lične podatke moći da čuvaju još samo na ruskim serverima.

Galerija

Bonus video: