Mikrosoft: Ruska invazija na Ukrajinu je tragična, nezakonita i neopravdana

Predsjednik Microsofta Bred Smit da su timpovi u kompaniji na prvom mjestu fokusirani na zaštitu korisnika od dezinformacija i lažnih vijesti koje sponzoriše Rusija

3318 pregleda 4 komentar(a)
Smit, Foto: Shutterstock
Smit, Foto: Shutterstock

Microsoft se pridružio drugim tehnološkim gigantima u sankcionisanju državnih ruskih medija. Ove mjere, kako navode, imaju za cilj sprečavanje širenja lažnih vijesti i netačnih informacija oko situacije u Ukrajini, prenosi Nova.rs.

Microsoft je saopštio da će ukloniti aplikacije ruskih medijskih kuća Russia Today (RT) i Sputnik iz svojih digitalnih prodavnica, kao i zabraniti oglašavanje medija pod ruskom državnom kontrolom.

Oni su osudili rusku invaziju na Ukrajinu i nazvali je tragičnom, nezakonitom i neopravdanom.

Kompanija je istakla da će, u cilju sprečavanja eskalacije sajber aktivnosti protiv digitalne infrastrukture Ukrajine, dijeliti sve odgovarajuće i potrebne informacije sa zvaničnicima NATO-a u Briselu i Vašingtonu. Tehnološki gigant će sarađivati i sa vladama širom svijeta uključujući ukrajinsku vladu, Evropsku uniju i druge evropska vlade, kao i Sjedinjene Američke Države.

Predsjednik Microsofta Bred Smit istakao je u saopštenju da kompanija pomno prati tragičnu, nezakonitu i neopravdanu rusku invaziju na Ukrajinu. On dodaje da su timpovi u kompaniji na prvom mjestu fokusirani na zaštitu korisnika od dezinformacija i lažnih vijesti koje sponzoriše Rusija. U skladu sa tim, kompanija je donijela sledeće odluke:

- Aplikacije ruskih medijskih kuća RT i Sputnik će biti uklonjene iz svih digitalnih prodavnica

- Platforme kompanije neće prikazivati nikakav RT i Sputnik sadržaj

- Navedeni mediji će biti spušteni na dno pretrage i biće im ukinuto rangiranje

- Širom Microsoftove oglasne mreže biće zabranjeno oglašavanje medija pod ruskom državnom kontrolom

- Ovim medijima ubuduće neće biti dozvoljena monetizacija sadržaja, kao ni zarada uz pomoć Majkrosoftovih alata.

Iz kompanije su dodali da svakodnevno prate događaje i prilagođavaju mehanizme za otkrivanje lažnih vijesti i sprečavanje njihovog širenja. Cilj kompanije je, kako navode, promovisanje nezavisnih i pouzdanih vijesti i sadržaja.

Microsoft nije jedini. Fejsbuk, Gugl i drugi tehnološki giganti takođe su preduzeli mjere u cilju sprečavanja dezinformacija.

Najavljena je i humanitarna pomoć civilinom stanovništvu u Ukrajini. Pomoć je namijenjena pojedincima i porodicama koje se nalaze u skloništima, kao i ljudima koji su u strahu izbjegli iz zemlje.

Bonus video: