Kako su tajne operacije britanske policije emotivno slomile žene

Sve je počelo 2003. godine, kada se Kenedi infiltrirao u grupu boraca za zaštitu životne sredine u Notingemu. Predstavljao se kao profesionalni planinar, nosio je dugu kosu i imao tetovaže po cijelom tijelu...
0 komentar(a)
Mark Kenedi, Foto: Screenshot (YouTube)
Mark Kenedi, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 23.11.2015. 16:24h

Najgori period života Lise Džouns je počeo kad je otkrila pravi identitet svog dečka Marka Kenedija, s kojim je tada već bila u vezi šest godina. Voljela ga je više od svega na svijetu i mislila je da ga savršeno poznaje - a onda je saznala da je on zapravo policajac na tajnom zadatku koji istražuje nju i njene prijatelje.

"On mi je bio najbliža osoba na svijetu. Znao me je bolje nego bilo ko drugi. I ja sam mislila da njega poznajem bolje nego iko na svijetu", priča Lisa za "Gardijan". Ali vremenom je počela da sumnja da je Mark zapravo laže o svom pravom identitetu.

Lisa, kojoj ovo nije pravo ime i koja insistira na tome da ostane anonimna, prisjeća se tog strašnog saznanja i tek sada, pet godina nakon što se sve desilo, prvi put je progovorila o tome. Ona kaže da je Kenedi, koji se tada predstavljao kao Mark Stoun, u posljednjih nekoliko mjeseci veze postao tajanstven i da je često odlazio od kuće. Tada je i počela da sumnja, a ubrzo je otkrila jednu od najbolje čuvanih tajni Velike Britanije. Jer, tada je javnost malo znala o tajnim operacijama britanske policije, koje su započete još 1968. godine. Više od 100 prikrivenih policajaca je, pod lažnim imenima i izmišljenim identitetima, bilo infiltrirano u razne grupe, a Lisa je samo jedna od žena koje su tom prilikom ostale slomljenog srca.

Sve je počelo 2003. godine, kada se Kenedi infiltrirao u grupu boraca za zaštitu životne sredine u Notingemu. Predstavljao se kao profesionalni planinar, nosio je dugu kosu i imao tetovaže po cijelom tijelu. Te godine ga je Lisa upoznala i ubrzo su stupili u vezu. Djelovao joj je kao fin, zabavan dečko, koji se lako uklopio s njenom grupom prijatelja. Lisa je u to vrijeme bila aktivna u grupama za zaštitu životne sredine, protiv kapitalizma i u antinuklearnim kampanjama. I upravo o tome je Mark potajno istraživao i svaku informaciju prenosio svojim šefovima.

Mark je često putovao, a Lisi je govorio da se radi o poslovnim obavezama. Ipak, uvijek bi se čuli telefonom i nikad nije ostajao duže od par nedjelja. Vremenom je ovaj policajac u civilu stekao reputaciju posvećenog aktiviste za zaštitu okoline. Ipak, 2009. godine njegova misija je okončana, a ubrzo nakon toga je nestao iz njihovog doma u Notingemu. U nedjeljama prije nestanka,Mark je postao drugačiji.

"Kao da je proživeo neki emotivni slom. Ponekad nije želio po cio dan da ustane iz kreveta, što uopšte nije ličilo na njega. Obično je bio jako veseo i energičan, ali sada je odjednom postao ćudljiv. Ja sam sve vrijeme mislila da mu pomažem da prođe kroz težak period. Postao je paranoičan i rekao je Lisi da mu je potreban odmor i da će neko vrijeme da živi kod brata u Americi. Žena kaže da se tada bojala za njegov zdrav razum, ali on je ipak otišao", prisjeća se Lisa.

A onda se 2010. godine misteriozno ponovo pojavio. Ono što Lisa i njeni prijatelji nisu znali jeste da je Mark želio da izađe iz policije, kako mu nakon okončanja programa ne bi dali dosadan posao za kompjuterom. Ipak, nije odustao od svog identiteta Marka Stouna i nastavio je da odlazi na proteste. Lisa je nastavila da primjećuje promjene u njegovom ponašanju, a do ključnog otkrića je došla u julu 2010. godine, kada su bili na odmoru.

"Bili smo na prelijepom odmoru u Italiji, samo nas dvoje u prikolici u planinama. On je otišao da vozi bicikl, a ja sam mu posegla za torbom kako bih uzela naočare. Mislim da se jedan dio mene pitao šta se dešava s njim. Počela sam da preturam i naišla sam na pasoš", priča Lisa.

Pasoš u kojem je pisalo da se on zapravo zove Mark Kenedi, a onda je saznala i da ima dijete. Pronašla je i tajni mobilni telefon i mejlove od dvoje djece koja ga oslovljavaju sa "tata". Šokirana, Lisa je ipak odlučila da mu za početak ništa ne kaže.

Kada je, nekoliko dana kasnije, odlučila da mu se suprotstavi, Mark joj je ispričao izmišljenu priču o tome kako se nekad bavio dilovanjem droge, kako su to djeca njegovog drugara kojeg su ubili i kako je obećao da će da ih čuva. Lisa je povjerovala u izmišljenu priču, prevashodno zato što nije želela sama sebi da prizna da je njen dragi zapravo policajac na tajnom zadatku.

Ali kasnije je, istražujući sa prijateljicom, našla izvod iz matične knjige rođenih Markovog djeteta i ubrzo je saznala ko je on zapravo i za koga radi. Kada ga je pozvala, priznao je i rasplakao se. Mark je poslije svega svoju priču prodao novinama i počeo da radi za agenciju za obezbjeđenje u Americi. Lisa je nastavila da pati i poslije svega ne zna kako ikome može da vjeruje.

Ona je samo jedna od desetak žena koje su se našle u sličnoj situaciji. U petak je britanska policija pristala da uputi izvinjenje svim ženama i da im plati odštetu za pretrpljen stres i traumu.

"Nema te količine novca ili izvinjenja koji će moći da nadoknade nedostatak odgovora o tome do koje mjere je moj lični život špijuniran, čak i najintimniji momenti", ističe Lisa.

B92.net

Bonus video: