Bolja metoda za analizu krvi

Skenirajući protočni citometar daje do sada najbolju analizu krvne slike - osim opštih podataka o leukocitima i eritrocitima, on istražuje svaku ćeliju i pomaže u otkrivanju raznih bolesti
1 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2012. 09:50h

Ruski stručnjaci iz Laboratorije citometrije i biokinetike Instituta za hemijsku kinetiku i gorenje RAN napravili su skenirajući protočni citometar, javlja Glas Rusije.

Protočni citometar je osnova ili jezgro "instrumentalne platforme analizatora". To je nova tehnologija koja dozvoljava da se izmjere pojedinačne čestice, koje igraju ulogu otisaka prstiju i sadrže sve potrebne informacije o morfološkim karakteristikama.

Skenirajući protočni citometar daje do sada najbolju analizu krvne slike - osim opštih podataka o leukocitima i eritrocitima, on istražuje svaku ćeliju i pomaže u otkrivanju raznih bolesti, objavili su ruski naučnici.

Stručnjaci kažu da je uređaj napravljen za običnu analizu krvi, ali za razliku od uređaja koje danas imaju na raspolaganju ljekari - omogućava da se izvrši dublje i kvalitetnije istraživanje, kaže jedan od autora Dmitrij Strokov.

Standardna oprema koja danas postoji u klinikama po pravilu nudi samo prebrojavanje ćelija, tačnije računa se broj leukocita i eritrocita, pri čemu se same ćelije ne tretiraju. A ovaj uređaj istražuje svaku ćeliju: da li je velika ili mala, kakve su granule, da li je jezgro čvrsto. Svi ovi parametri su direktno vezani za razne bolesti. Na primjer, prilikom bronhijalne astme čvrstoća jezgra se mijenja, tačnije razlikuje se od zdravog. Kada se čovjek zarazi virusom imunodeficita takođe se mijenja i čvrstoća jezgra leukocita.

Protočni citometar osim opštih podataka o leukocitima i eritrocitima, istražuje svaku ćeliju i pomaže u otkrivanju raznih bolesti, objavili su ruski naučnici

Bonus video: