Buden o jeziku kojim govorimo

Cilj ovog segmenta projekta “Preokupacije” je da dodatno informiše zainteresovanu javnost o kritičkoj, emancipatorskoj i obrazovnoj ulozi kulture, čemu je na crnogorskim prostorima do sada bila posvećena izrazito skromna pažnja
0 komentar(a)
Boris Buden (Novina)
Boris Buden (Novina)
Ažurirano: 31.10.2017. 11:21h

Predavanje poznatog filozofa, teoretičara kulture i publiciste Borisa Budena na temu “Kojim jezikom govorimo” - Uz Deklaraciju o zajedničkom jeziku biće održano sjutra, u 20 časova, u okviru projekta “Preokupacije”, u Crnogorskoj umjetničkoj galeriji “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju.

Buden je diplomirao na Univerzitetu u Zagrebu filozofiju, uz dopunske studije marksizma. Doktorirao je na Humboldtovom univerzitetu u Berlinu iz teorije kulture. Živi u Berlinu.

Projekat „Preokupacije“ organizuje NU Institut za savremenu umjetnost sa Cetinja, u saradnji sa Nacionalnom bibliotekom “Đurđe Crnojević”, Narodnim muzejom Crne Gore i Crnogorskom kinotekom.

Projekat je posvećen normalizaciji dostupnosti znanja. U Nacionalnoj biblioteci formira se “Ugao za umjetnost i čitanje”, koji podrazumijeva stvaranje dopunskog fonda literature namijenjenog učenicima i studentima umjetničkih škola, umjetnicima, istraživačima u kulturi, kao i ostalim zainteresovanim korisnicima. Izbor literature čine djela iz teorije umjetnosti, filozofije i ostalih humanističkih nauka nastala krajem 20. vijeka, pa sve do recentnih ostvarenja, a koja su osnova za poznavanje kretanja u ovim oblastima.

U okviru ovog projekta u rad je pušten i “Mini kino“, novi programski segment Umjetničkog muzeja, koji će publici nuditi sadržaje iz arhive Crnogorske kinoteke, umjetničke filmove i video radove.

U prostorijama Crnogorske galerije umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“, realizuje se program pod nazivom “Razgovori u muzeju”, a čini ga serija predavanja i radionica kulturnih djelatnika sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

Cilj ovog segmenta projekta “Preokupacije” je da dodatno informiše zainteresovanu javnost o kritičkoj, emancipatorskoj i obrazovnoj ulozi kulture, čemu je na crnogorskim prostorima do sada bila posvećena izrazito skromna pažnja.

Već u ranoj fazi, projekat “Preokupacije” može se ocijeniti i te kako opravdanim, što potvrđuje ozbiljan broj posjetilaca Crnogorske galerije umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”, koji su sa velikim interesovanjem ispratili prva predavanja “Razgovori u muzeju”.

U narednom periodu, „Preokupacije“ će na Cetinje dovesti još značajnih imena nezavisne scene, umjetnike, predstavnike akademske zajednice, autore koji djeluju interdisciplinarno. Nakon pomenutih istoričara i teoretičara kulture i umjetnosti koja su sa publikom otvorili važne teme i afirmisali nove modele širenja znanja i opšteg društvenog promišljanja, u okviru ovog projekta do kraja godine publika će imati priliku da čuje crnogorskog reditelja Ivana Salatića, Eremire Krasnići (Oral History of Kosovo), Miran Mohar (IRWIN NSK) itd.

Gostovanja Miška Šuvakovića i Branislava Dimitrijevića

Sredinom oktobra, “Preokupacije” su započete programom predavanja “Razgovori u muzeju”, kad je gost „Preokupacija“ bio istaknuti teoretičar umjetnosti Miško Šuvaković, koji je govorio na temu „Dinamične zone umjetnosti i teorije: jugoslovenske i postjugoslovenske prakse“, a samo desetak dana kasnije gost projekta bio je istoričar i teoretičar umjetnosti Branislav Dimitrijević iz Beograda, koji je kroz predavanje, projekcije filmova i razgovor, publici predstavio svoje knjige: “Slatki film“ Dušana Makavejeva (MSU, Beograd, 2017.) i „Potrošeni socijalizam - Kultura, konzumerizam i društvena imaginacija u SFR Jugoslaviji“ (Fabrika knjiga, Beograd, 2016.).

Razgovori u muzeju u okviru „Preokupacija“ okupili su veliki broj mladih ljudi, koji su sa izuzetnim interesovanjem ispratili, komentarisali i svojim aktivnim učešćem potvrdili neophodnost ovakvih sadržaja u oblasti kulture. Radionice se već u samom startu profilišu kao mjesto kanalisanja zdravih kulturnih potreba, tumačenja, preispitivanja i unapređivanja postojećih znanja o kulturi, umjetnosti, socio-ekonomskim i socio-političkim prilikama, ali i vizijama, postavkama i predviđanjima budućnosti našeg, ali i društva u globalu. Stoga je već za danas isjutra planiran dvodnevni seminar na temu „Istorija: prokletstvo ili spas“, u prostorijama Umjetničke galerije “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, koji će voditi teoretičar kulture Boris Buden . Seminar je dio programskog segmenta projekta „Preokupacije“ pod nazivom „Večernja škola“, koji zajednički organizuju Narodni muzej Crne Gore i NU Institut za savremenu umjetnost, a uređuju Vjera Borozan i Natalija Vujošević.

Bonus video: