Kopenhagen - Andersenova bajka

Danska dom nekadašnjeg evropskog prvaka, a stadion “Parken” u Kopenhagenu, izgrađen u predvečerje Eura 1992, najpoznatiji fudbalski objekat u zemlji

631 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Kopenhagen, glavni i najveći grad Danske, leži na istočnoj obali ostrva Zeland i dijelom na ostrvu Amager. Poput Amsterdama, odlikuju ga kanali, povezani sa Sjevernim morem - vožnja brodićem iz bajkovite luke Nihavn jedna je od najvećih atrakcija grada. Brodom se lakše dolazi i do kipa Male sirene, koja je, kada joj se prilazi s kopna - obično okružena gomilom turista.

Kopenhagen je grad poznat po kraljevskim palatama, vikinškoj istoriji, ali i po pisanim tragovima koje je ostavio čuveni Hans Kristijan Andersen.

Ovaj danski pisac novela, bajki i pjesama bio je neuspješan kao glumac, pa je zbog siromaštva iz rodnog Odensea otišao u Kopenhagen. Njegova poezija mu je zatim donijela velike pokrovitelje, između ostalog i kralja Frederika Šestog. Godine 1829. objavljena je njegova “Fantazija”, a odmah zatim i zbirka pjesama 1830. Kralj mu je odobrio platu za putovanja, pa je dobio priliku da piše kratke priče o mjestima koje je posjećivao. Najpoznatija djela su mu “Djevojčica sa šibicama”, “Ružno pače”, “Sniježna kraljica”, već pomenuta “Mala sirena”... Smatra se najuspješnijim danskim piscem svih vremena...

A pravu “Andersenovu bajku” ispisali su fudbaleri reprezentacije Danske, koji su 1992. senzacionalno osvojili titulu prvaka Evrope, iako se prethodno nisu ni kvalifikovali za prvenstvo koje se igralo u komšijskoj Švedskoj. Upali su umjesto ratnim plamenom zahvaćene Jugoslavije i ispisali istoriju.

Zato je Danska dom nekadašnjeg evropskog prvaka, a stadion “Parken” u Kopenhagenu, izgrađen u predvečerje Eura 1992, najpoznatiji fudbalski objekat u zemlji.

Euro 2020., Stadioni
foto: Graphic news

Na njemu je reprezentacija Danske bila obavezna da igra sve domaće mečeve prvih 15 godina nakon otvaranja, zbog obaveza prema investitoru. Stadion je dom FC Kopenhagena, građen u engleskom stilu, posjeduje pokretni krov, a na trećem spratu se nalazi Mišelinov restoran sa tri zvjezdice.

Bonus video: