„Carlo fantastico, Carlo magnifico”: Šarmantni Italijan preporodio Everton

Kako je Karlo Anćeloti za četrdesetak dana preporodio Everton i vratio nadu da „karamele” mogu da izađu na evropsku scenu
2723 pregleda 0 komentar(a)
Navijači Evertona se dive novom menadžeru
Navijači Evertona se dive novom menadžeru

Kada je u decembru uprava Evertona smijenila Marka Silvu tim je bio pri dnu na tabeli Premijer lige, strahovalo se da bi sezona mogla da ode naopako i da će se pojačane „karamele” umjesto za evropsku scenu boriti za opstanak.

Ali, ime trenera koji je naslijedio Portugalca bilo je pokazatelj da manji klub iz Liverpula ipak ima ozbiljne namjere - stigao je Karlo Anćeloti, koji je desetak dana ranije napustio Napoli poslije nepodnošljivog odnosa sa vlasnikom Aurelijom de Laurentisom.

Italijan je je tu od 21. decembra i već sada je očigledno da je uradio velike stvari - Everton je sedmi na tabeli, udaljen je samo pet bodova od zone Lige šampiona... Od kada je došao na „Gudison park” samo je gradski rival Liverpul osvojio više bodova od Evertona u Premijer ligi. I to je činjenica koja mora da učini da navijači budu ponosni s obzirom na moć gradskog rivala.

„Carlo fantastico, Carlo magnifico (Karlo fantastični, Karlo veličanstveni)”, ori se pjesma na stadionu Evertona uz poštovanje i divljenje publike koja prije svega odaje priznanje velikom treneru što je baš izabrao taj klub za ovaj period karijere.

Šta je to 60-godišnji Anćeloti ponudio Evertonu? Na Ostrvu tvrde da su u pitanju tri stvari: igračima je dao slobodu, ubijedio ih je da je jednostavan fudbal u stvari najbolji fudbal i učinio da treninzi budu mnogo zanimljiiviji...

- Teo, nisam ti zabranio da postižeš više golova. Što se mene tiče, možeš slobodno to da radiš - otkrio je Teo Volkot šta mu je nakon jedne premijerligaške utakmice rekao Anćeloti.

- Nasmijao me je, istovremeno i relaksirao - dodao je nekada čudesni tinejdžer engleskog fudbala.

Nije se Anćeloti promijenio pod stare dane, poznat je po takvom karakteru i dok je radio u Parmi, Juventusu, Milanu, Čelsiju, Realu...

- Njegov ton je tako umirujući. Obraća vam se s poštovanjem, ali i traži poštovanje. Ima on i drugu stranu, i nju smo upoznali, ali u svlačionici je nevjerovatno smiren - dodao je Volkot.

Taktički - Anćeloti je zaslužan što Everton u 4-4-2 formaciji igra mnogo konkretniji fudbal od onog sa Silvom. U prilog tome govori statistika po kojoj tim u prosjeku ima više šuteva na gol, postiže više pogodaka.

- Ovdje sam nešto više od mjesec i srećan sam kako smo napredovali u tom periodu. Radimo mnogo i mislim da u ovom ritmu možemo da ostvarimo cilj, a to je plasman u Ligu Evrope - kazao je Anćeloti nakon pobjede nad Kristal Palasom u subotu.

Najveća zvijezda Anćelotijevog Evertona je Rišarlison, koji je bio glavna snaga i u Silvinom sistemu. Ali, Rišarlison sada ima podršku Luis Kalvert-Luina i njih dvojica u tandemu posjeduju kvalitet da nadigraju svaku odbranu u Premijer ligi.

Duo Karlvert-Luin-Rišarlison je, ipak, i Anćeloti naslijedio, jer mu je prostor dao Dankan Ferguson, legendarni napadač Evertona i član stručnog štaba koji je obavljao funkciju privremenog trenera dok su trajali pregovori uprave i Karla.

U tom periodu Ferguson, koji je sada Anćelotijev saradnik, pobijedio je Čelsi, osvojio je i bod na „Old trafordu” i odigrao bez golova sa Arsenalom. Everton je sa Anćelotijem izgubio samo jednom u prvenstvu u osam mečeva (od Mančester sitija), ima pet trijumfa, a nakon pauze ga čekaju novi izazovi - dueli sa Arsenalom, Mančester junajtedom, Čelsijem, Liverpulom...

Bonus video: