Fudbaleri pozvali Vladu Britanije da se uključi u borbu sa rasizmom

Iz Totenhema su poručili kako pregledaju snimke i obećavaju "najjaču moguću akciju" ako se utvrdi da je neki navijač napravio rasističke gestikulacije
584 pregleda 0 komentar(a)
Ridiger, Tomori i Zuma, Foto: AP
Ridiger, Tomori i Zuma, Foto: AP

Odbrambeni igrač njemačke reprezentacije i Čelsija Antonio Ridiger (26) zatražio je bržu akciju protiv rasističkih zlostavljača.

Ridiger je u nedjelju za vrijeme derbija protiv Totenhema bio žrtva rasističkih uvreda s tribina, a Udruženje profesionalnih fudbalera (PFA) je zatražilo vladinu istragu o rasizmu u engleskom fudbalu.

"Zaista se nadam da će počinitelji uskoro biti pronađeni i kažnjeni. Na tako modernom stadionu kao što je Totenhemov s brojnim televizijskim i sigurnosnim kamerama počinitelje se moraju pronaći," kazao je tamnoputi fudbaler, dodavši: "Ako kamere nisu snimile incidente, onda je na stadionu bilo svjedoka. Baš je šteta što rasizam još postoji u 2019. Kada će prestati ta glupost ?".

Iz Totenhema su poručili kako pregledaju snimke i obećavaju "najjaču moguću akciju" ako se utvrdi da je neki navijač napravio rasističke gestikulacije.

"Budite sigurni da ćemo detaljno istražiti ovo pitanje. Svaki navijač za kojeg se utvrdi da je kriv dobiće doživotnu zabranu."

Organizacija za borbu protiv rasizma Kick It Out pozdravila je ponašanje sudije Entonija Tejlora za poštovanje protokola pri rasističkim ispadima navijača.

"Zaista je žalosno ponovno vidjeti rasizam na utakmici, ali mislim da je važno o tome razgovarati u javnosti. Ako ne, to će se zaboraviti za nekoliko dana (kao i uvijek)", dodao je Ridiger.

Bonus video: