Kad je fudbal kulturno-istorijski događaj: Bergamaski u transu zbog Atalante

"Obavještavam vas da će Eduardo biti odsutan zbog kulturno-istorijskih razloga. Prisustvovaće sa svojim ocem stranici istorije Bergama"
3557 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Atalante, Foto: AP
Fudbaleri Atalante, Foto: AP

Skoro svaki treći stanovnik Bergama bio je sinoć u Milanu, na stadionu, da navija i raduje se sa igračima Atalante u još jednoj blistavoj evropskoj večeri u debitantskom nastupu u Ligi šampiona.

Nošeni podrškom sa tribina "Meace", Atalanta je "zgromila" Valensiju 4:1 i došla na korak od plasmana u četvrtfinale.

Fudbal je u Bergamu, gradiću od 120-ak hiljada stanovnika, odavno kultni sport. Atalanta je miljenik grada, koji je krajem 80-ih i početkom 90-ih godina, u vrijeme kada je Serija A bez konkurencije bila najjača liga na svijetu, bila u vrhu, igrala na evrosceni.

Ali, totalna euforija je zahvatila Bergamaske u posljednje dvije sezone, nakon plasmana, a onda i sjajnih rezultata u elitnom takmičenju.

Za stanovnike Bergama, fudbal je sada i više od sporta i igre, a za oca jednog osnovca utakmica sa Valensijom bila je stvar ponosa.

Italijanski mediji su objavili kratko obavještenje zbog čega njegov sin nije juče išao u školu:

"Obavještavam vas da će Eduardo biti odsutan zbog kulturno-istorijskih razloga. Prisustvovaće sa svojim ocem stranici istorije Bergama".

Pismo navijača Atalante i oca
Pismo navijača Atalante i oca

Eduardo i njegov otac bili su među onih 40-ak hiljada ljudi koji su sa raširenim crno-plavim šalovima dočekali kraj utakmice...

Bonus video: