UEFA: Ko samostalno prekine prvenstvo ostaje bez Evrope za sljedeću sezonu

Radna grupa UEFA radi na scenarijima prema kojima bi se aktuelna sezona, koja bi u normalnim okolnostima trebalo da se završi do 30. maja, mogla produžiti na jul i avgust, a jedna od opcija je i da se takmičenja u evrokupovima nastave nakon što krenu domaća prvenstva
5019 pregleda 6 komentar(a)
Čeferin, Foto: AP
Čeferin, Foto: AP

Vođstvo UEFA na čelu s predsjednikom Aleksanderom Čeferinom odlučno je da se aktuelna sezona, koja je u gotovo svim evropskim zemljama prekinuta sredinom prošlog mjeseca zbog pandemije koronavirusa, mora završiti značilo to i igranje tokom jula i avgusta.

U pismu upućenom nacionalnim savezima u četvrtak kasno uveče, UEFA navodi kako je od najvećeg značaja da se sva takmičenja, uključujući i domaća prvenstva, odluče na terenu te kako bi prekid treblo da bude "posljednji stadijum".

Pismo je poslato samo nekoliko sati nakon što je belgijska liga odlučila da prekine prvenstvo i prihvati trenutno stanje na tabeli, a samim tim i da proglasi Briž prvakom.

Radna grupa UEFA radi na scenarijima prema kojima bi se aktuelna sezona, koja bi u normalnim okolnostima trebalo da se završi do 30. maja, mogla produžiti na jul i avgust, a jedna od opcija je i da se takmičenja u evrokupovima nastave nakon što krenu domaća prvenstva.

Produženje ove sezone imalo bi uticaj i na sljedeću koja ne bi mogla da počne na vrijeme, pa iz UEFA zato pozivaju sve evropske lige da zajednički rade na rješavanju problema.

"Prekidanje takmičenja bi uistinu trebalo da bude posljednja mjera i to kada bi svi prihvatili kako za takvu odluku nema alternative. Uvjereni smo kako bi fudbal mogao da se igra u narednim mjesecima i to pod uslovima koje će diktirati vlasti pa stoga vjerujemo kako je u ovom trenutku odluka o prekidanju domaćih takmičenja preuranjena. Kako je učestvovanje u Uefinim klupskim takmičenjima uslovljeno sportskim rezultatom po završetku kompletnog domaćeg takmičenja, njegov preuranjen prekid bacio bi sjenu na ispunjavanje tog uslova", objavila je UEFA.

"Igrati fudbal bez gledalaca na tribinama nije isto kao i igrati s navijačima na tribinama, ali moramo biti svjesni kako se svijet nalazi u specifičnom položaju. Ipak, bolje je da se igra makar se utakmice mogle gledati samo putem televizijskih prenosa nego da se uopšte ne igra. Oni koji će samovoljno prekinuti sezonu mogli bi da ostanu bez nastupa u evrokupovima sljedeće sezone", kazao je predsjednik UEFA-e Čeferin tokom gostovanja u emisiji TV Slovenije u četvrtak uveče.

Vodstvo belgijske lige u četvrtak je predložilo konačni prekid prvenstva te da se Briž proglasi prvakom, a taj pridlog bi trebalo da bude usvojen 15. aprila na sastanku klubova.

Njih 17 od 24 koliko ih ima prvo glasa već su prošle sedmice zatražili otkazivanje sezone. U toj ligi je Briž nakon 29 kola ubjedljivo vodeći sa 15 bodova više od drugog Genta.

I tri od četiri vodeća nizozemska kluba, Ajaks, AZ Alkmar i PSV u četvrtak su zatražila da se i njihovo prvenstvo prekine, ali je fudbalski savez (KNVB) je objavio da će slijediti upute UEFA u pokušaju nastavka sezone. U trenutku prekida prvenstva Ajaks i AZ Alkmar su vodeći sa po 56 bodova, treći Fejenord ima 50, četvrti PSV 49, a do kraja sezone bi trebalo da se odigra devet kola.

Predsjednik posljednjeg tima italijanskog prvenstva Breše Masimo Ćelino je, pak, zaprijetio da će njegova ekipa namjerno gubiti utakmice ukoliko se nastavi takmičenje u Seriji A.

Bonus video: