"Dali smo koliko je traženo, nismo pokrenuli proceduru za smjenu Vukčevića"

Za organizaciju 34. Herceg Novi Film Festivala - Montenegro film festivala izdvojeno je oko 107 hiljada eura, a troškove u proporciji 60:40 dijele Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opština Herceg Novi

9071 pregleda 1 komentar(a)
Kanli kula
Kanli kula

Budžet 34. Herceg Novi Film Festivala - Montenegro film festivala jeste manji u odnosu na prethodne godine, ali je kao takav formiran na osnovu predloga Savjeta festivala. To su “Vijestima” kazali iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Herceg Novi koji dijele troškove organizacije.

Iz resora Vesne Bratić “Vijestima” je stigao i odgovor povodom navoda o potencijalnoj smjeni Nikole Vukčevića sa čela Savjeta festivala. Oni poriču tvrdnje nekoliko nezvaničnih izvora “Vijesti” iz organizacije te manifestacije i kažu da su u pitanju “neistinite, neprovjerene i deplasirane informacije”.

”Gospodin Nikola Vukčević je i dalje predsjednik Savjeta festivala, i nije pokrenuta nikakva procedura za njegovu smjenu. Neistinite, neprovjerene i deplasirane informacije koje stižu s različitih adresa na račun Ministarstva PNКS doživljavamo kao nastavak kontinuiranih pokušaja da se diskredituje rad Ministarstva i Ministarstvo uopšte”, piše u odgovoru.

Povezani članci

02. Avgust 2021.

Bratić tražila smjenu Vukčevića

Iz ministarstva su dalje obrazložili i sistem finansiranja festivala.

”Savjet 34. HNFF-MFF obratio se Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta 22. jula 2021. godine, predlogom finansijskog plana, prema kome bi budžet za ovogodišnju organizaciju Filmskog festivala iznosio 107.185 eura. Dakle, budžet predlaže Savjet Filmskog festivala, a ne Ministarstvo. Shodno Sporazumu između Opštine Herceg Novi i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (tačnije, tadašnjeg Ministarstva kulture) iz 2017. koji je i dalje važeći, Ministarstvo pri finansiranju događaja participira sa 60, a Trezor opštine Herceg Novi sa 40 odsto udjela u finansiranju - kako je urađeno i ove godine”, objašnjeno je u odgovorima koje potpisuje PR Ministarstva Stefan Sinanović.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi Аna Zambelić-Pištalo saopštila je da će, prema nezvaničnim informacijama, Ministarstvo izdvojiti oko 60 hiljada eura za ovogodišnji festival. I ona se, takođe, pozvala na Sporazum o organizaciji festivala u kojem su naznačena prava i obaveze organizatora.

”Istim Sporazumom definisano je finansijsko učešće jedne i druge strane: Ministarstva 60 odsto i Opštine 40 odsto ukupnog budžeta festivala. Opština Herceg Novi, koja je i titular samog Festivala i kojoj je ovaj Festival posebno dragocjen, a uzevši u obzir novonastale okolnosti, svakako neće dozvoliti da se on ne realizuje do kraja na kvalitetan način. Dodatnim analizama ćemo se baviti nakon festivala. Podsjetiću Vas da se naredne godine održava jubilarni 35. Festival koji se mora na vrijeme organizovati tako da je pitanje koncepta samog Festivala, njegov format, selekcije, značajnija podrška neminovna i goruća tema za sve, a posebno za nas u Novom”, poručila je ona.

Član Savjeta Festivala, reditelj Goran Bjelanović, kao i par nezvaničnih izvora “Vijesti” iz organizacije, ranije su “Vijestima” kazali da je ovogodišnji budžet smanjen za dvije trećine ranijih iznosa. Zambelić-Pištalo naglašava da to nije drastično umanjenje.

”Datost je, pak, da je resorno ministarstvo za 34. Hercegnovski filmski festival opredijelilo manje sredstava u odnosu na prethodne godine. To umnogome komplikuje i usporava realizaciju svega zamišljenog u koncepcijskom i organizacionom smislu. Festival se ipak odvija na radost Novljana i svih ljubitelja filma i to je za sad najvažnije. Citirala bih riječi reditelja Srdana Golubovića koji u jednom intervjuu lijepo ukazuje na značaj filmskih festivala: ‘Festivali su mesta koja su oaze nekog drugačijeg sveta’. U takvom duhu, vjerujem da će 34. Festival svima nama otvoriti neke nove vidike i ukazati kako na dobre, tako i na one ne tako lijepe, aspekte same manifestacije. Kultura mora da bude iznad svakodnevice i trenutnih dešavanja jer je upravo ona ta koja nas čini boljima, sposobnijima da sagledamo kako sami sebe, tako i pojave iz okruženja na sveobuhvatan način”, kazala je sekretarka za kulturu Opštine Herceg Novi.

Da je budžet smanjen u odnosu na prethodne godine, “Vijestima” je potvrđeno i u odgovorima iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Razlozi su, navode oni, programske prirode koje je uslovila pandemija virusa korona.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Herceg Novog, Ana Zambelić-Pištalo, podsjetila je i da je cjelokupan iznos izdvajanja za kulturu 0.8 odsto ukupnog budžeta Crne Gore.

”(Budžet) Nije zadovoljavajući i smatram da bi ovaj iznos trebalo znatno uvećati. Ako govorimo o izdvajanjima i podršci Ministarstva organizaciji manifestacijâ u našem gradu, moja očekivanja su bila veća. U toku 2021. sve manifestacije i dešavanja u kulturi finansirala je Opština Herceg Novi. Takav način podrške svakako ne treba da bude praksa jer Herceg Novi kao grad kulture zaslužuje bolji status”, zaključila je ona.

Prijava protiv organizatora, ne protiv umjetnice

Povodom teksta “Ostavite dijete na miru” objavljenog u utorak u ND “Vijesti”, juče je reagovala Demokratska partija socijalista.

Tekst sabira komentare povodom izvedbe državne himne na otvaranju Filmskog festivala Herceg Novi kada je mlada pjevačica improvizovala riječi pri kraju himne. Organizatori su objasnili da nije bilo nikakve skrivene namjere i da se radi o javnom nastupu gdje su greške moguće.

Iz DPS-a ističu da prijavu nijesu podnijeli protiv umjetnice, već organizatora manifestacije od nacionalnog značaja.

”Niti je Demokratska partija socijalista podnijela prijavu protiv umjetnice koja je izvela državnu himnu, niti ovo predstavlja bilo kakav pokušaj linča ‘čopora’, kako je to tendenciozno navedeno”, navode iz Medija centra ove partije, iako o “linču čopora” nema riječi u tekstu.

Činjenice su sljedeće, dodaju oni: ”Prijava je podnijeta protiv organizatora, dakle Filmskog festivala Herceg Novi, i to jer je na njihovom događaju izvedena himna Crne Gore čiji su stihovi bili izmijenjeni. I to je, što je jasno i onima koji nemaju dodira s pravom, grubo kršenje zakona, a dodatno - imajući u vidu da je riječ o manifestaciji od posebnog značaja - i unižavanje simbola Crne Gore. Ukoliko neko nalazi opravdanje i za to - ipak to nije naš problem”, poručuju iz DPS-a.

Kultura mora da bude iznad svakodnevice i trenutnih dešavanja jer je upravo ona ta koja nas čini boljima, sposobnijima da sagledamo kako sami sebe, tako i pojave iz okruženja na sveobuhvatan način”, kazala je Ana Zembalić-Pištalo, sekretarka za kulturu Opštine Herceg Novi

Omaž Zdravku Velimiroviću

HNFF-MFF se odvija pod geslom “Suton, đir i film” od 1. do 7. avgusta u Herceg Novom, na Kanli kuli.

Iz tehničkih razloga je otkazana projekcija bugarskog filma “Žene plaču” koji je najavljen za večeras. Umjesto toga će biti upriličen omaž velikom jugoslovenskom i crnogorskom reditelju Zdravku Velimiroviću, večeras u 20.30 časova kada je na programu i njegov film ‘Dan četrnaesti’, koji je nedavno prikazan na festivalu u Kanu u selekciji “Cannes Clasic”.

”Povod za omaž je 90 godina od rođenja jednog od najvećih sineasta jugoslovenskog govornog područja, 60 godina od kada je na festivalu u Kanu prikazan Velimirovićev ‘Dan četrnaesti’, kao i činjenica da je ove godine to djelo uvršteno u program klasika kanskog festivala”, najavili su organizatori.

U takmičarskoj selekciji bugarski film zamijeniće ostvarenje rumunskog reditelja Radua Žudea “Baksuzni kres ili luda pornografija”.

Svi koji su kupili ulaznice za Kanli Kulu 4. 8. mogu svoje karte iskoristiti da pogledaju ‘Dan četrnaesti’ i potom ostvarenje “Sin” rediteljke Ines Tanović, ili ih zamijeniti za drugu projekciju po svojoj želji.

Bonus video: