Dokumentarni filmovi kao resurs u nastavi

Uspostavljena je saradnja i razmjena znanja u multimedijalnom obrazovanju između nastavnika i nastavnica sa Kosova i Crne Gore

2053 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Underhill Fest
Foto: Underhill Fest

Filmski festivali "Dokufest" iz Prizrena i "UnderhillFest" iz Podgorice proteklog vikenda organizovali su dvodnevnu obuku “Dokumentarni film u nastavi” - radionicu za korišćenje audio-vizuelnih sredstava u nastavi za nastavnike i nastavnice opšteobrazovnih predmeta iz srednjih škola iz Crne Gore.

Seminar je pohađalo 28 nastavnika i nastavnica iz Podgorice, Bara, Berana, Plava, Pljevalja, Plužina, Rožaja, Petnjice, Golubovaca, Danilovgrada i sa Cetinja. Treneri na radionicama bile su nastavnica psihologije u Gimnaziji „Hajdar Dushi“ iz Đakovice Jete Rexhe i nastavnica građanskog obrazovanja u Gimnaziji „Ahmet Gashi“ u Prištini Merita Shala. One su ranije završile obuke u organizaciji Dokufesta i realizovale nekoliko ovakvih seminara, a godinama koriste dokumentarne filmove kao resurs u nastavi.

"Nastavnici i nastavnice iz Crne Gore pokazali su veliko interesovanje da đacima omoguće savladavanje obrazovnih ishoda kroz savremeni pristup obrazovnom procesu. Potreba za realizacijom ovakve obuke temelji se na uvođenju metodologije korišćenja dokumentarnog filma u nastavi, te razvijanje i njegovanje vrijednosti i vrlina i odgovarajućih kompentencija", navodi se u saopštenju koje potpisuje portparol Underhill-a Miroslav Minić.

Sa obuke
Sa obukefoto: Underhill Fest

Nastavnicima i nastavnicama je predstavljena i digitalna biblioteka koja sadrži dokumentarne filmove i didaktički materijal, a dragocjenost ovog vida razmjene iskustava iz učionice ogleda se u mogućnosti korišćenja nastavnih materijala. Takođe, uspostavljena je saradnja i razmjena znanja u multimedijalnom obrazovanju između nastavnika i nastavnica sa Kosova i Crne Gore.

Projekat je podržao NED (National Endowment for Democracy).

Dokufest je međunarodni festival dokumentarnog i kratkog filma koji se održava svake godine u Prizrenu na Kosovu. Osnovala ga je grupa entuzijasta 2002. godine i od tada je prerastao u događaj koji privlači međunarodne i regionalne umjetnike i publiku.

UnderhillFest je međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma koji se organizuje svakog ljeta od 2010. godine u Podgorici. Festival čine tri programa: glavni filmski (koji obuhvata međunarodnu i regionalnu takmičarsku selekciju, kao i filmove van konkurencije), prateći edukativni i muzički program. Festival je ugostio značajne autore i filmske stvaraoce iz regiona i svijeta, a crnogorskoj publici pružio niz uzbudljivih filmskih večeri uz razgovore, diskusije i rasprave o filmovima.

Bonus video: