Izložba Obradovića otvorena u Bijelom Polju

“Nemam ništa posebno da vam kažem. Jedino imam da vam kažem nešto veliko. Hvala! I kada kažem to hvala pogledajte da u tom trenutku stojim mirno i iskreno vam zahvaljujem"

6267 pregleda 91 reakcija 1 komentar(a)
Milutin Obradović, Foto: Jadrankla Ćetković
Milutin Obradović, Foto: Jadrankla Ćetković

Izložba Milutina Obradovića “Običan malecki san” otvorena večeras u Bijelom Polju. Obradović je pobjednik ovogodišnjeg likovnog salona “Bijelopoljsko likovno proljeće”.

Izložba Milutina Obradovića
foto: Jadrankla Ćetković

Izložbu su otvorili mališani dječjeg vrtića „Dušo Basekić“, područne jedinice „Crvenkapa“, koji su pripremili poseban performans kreiran za ovu priliku.

“Nemam ništa posebno da vam kažem. Jedino imam da vam kažem nešto veliko. Hvala! I kada kažem to hvala pogledajte da u tom trenutku stojim mirno i iskreno vam zahvaljujem”, izjavio je Obradović.

Izložba Milutina Obradovića
foto: Jadrankla Ćetković

On je kazao da ono što je njega posebno impresioniralo jeste veliko interesovanje sugrađana.

“Što znači da Bjelopoljci vole i da su se uželjeli svojih umjetnika, što je dokaz da ovakvih predstava mora biti češće, bar što se tiče bjelopoljskih umjetnika. Uistinu smo svi željni onih svojih”, kazao je Obradović

Izložba Milutina Obradovića
foto: Jadrankla Ćetković

"Zbog toga je moje rodno Bijelo Polje osnovni stožer oko kojeg se vrte moja osjećanja, i sakupljuju moj život i moje stvaralaštvo. Moje večerašnje predstavljanje je mješavina osjećanja, djetinjstva i odrastanja, šetnje, prvog korzoa, poljupca, prvih boemskih večeri, beskrajnih pjesama uz gitaru pokraj zelenog Lima, svega onog što se zbilo za 42 godine njegovog stvarnog, i 25 godina stvaralačkog života" rekao je Obradović.

Ispred JU Centar za kulturu ,,Vojislav Bulatović Strunjo“ prisutne je pozdravio direktor ustanove Milko Kovačević.

Obradović je rođen 1979. godine u Bijelom Polju. Diplomirao je na FLU na Cetinju 2002 godine i jedan je od najzapaženijih slikara Crne Gore. Izlagao je u galerijama u zemlji i regionu, a ono što ovu izložbu čini posebnom je činjenica da je ovo prva Obradovićeva izložba nakon dvije i po godine, koliko nije izlagao, što je uzrokovano pandemijom koronavirusa.

Izložba Milutina Obradovića
foto: Jadrankla Ćetković

Recenziju za katalog pisala je magistar slikarstva Aleksandra Popović koja, između ostalog, za Milutinovo slikarstvo kaže:„Za Milutina Obradovića slikarstvo nije zanimanje, već opsesija, poezija i najintimnija ispovijest. On ne slika da bi stvarao, već da bi kao čovek opstao“.

Izložba „Običan malecki san“ sastoji se od 21 eksponata urađenog u tehnici uljanih boja na platnu i 26 crteža urađenih u kombinovanoj tehnici. Stoga, „Običan malecki san“ će biti znažajan likovni praznik za oči koji će Obradović „pokloniti“ pridošlom proljeću svog rodnog grada.

Izložba će biti otvorena do 16. aprila, a može se posjetiti radnim danima od 9 do 15 časova. Poslije Bijelog Polja, 10. juna, u organizaciji prestižne galerije Doma Vojske, istu izložbu moći će da vide i ljubitelji likovne umjetnosti u Beogradu.

Bonus video: