Vukićević: Ko su eminentni stručnjaci arhitekture angažovani na adaptaciji interijera zgrade Skupštine?

"Dame i gospodo iz Odjeljenja za odnose sa javnošću Skupštine Crne Gore, pozivam se na standarde koji važe u uređenim sredinama i molim vas da mi proslijedite dokumentaciju o sveobuhvatnoj intervenciji u unutrašnjosti zgrade Skupštine Crne Gore"

26356 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Arhitekta Borislav Vukićević traži od Odjeljenja za odnose sa javnošću Skupštine Crne Gore da saopšti ko su eminentni stručnjaci arhitekture, imenom i prezimenom, koji su bili angažovani na izradi projekta adaptacije interijera zgrade Skupštine?

Vukićević u odgovoru na reagovanje skupštinske službe traži i da se saopšti ko potpisuje taj projekat.

"Iznenađen sam, moram priznati, reagovanjem Odjeljenja za odnose sa javnošću Skupštine Crne Gore – "Skupština: Predsjednik Bečić u duhu dobrog domaćina u kontinuitetu pratio dinamiku izvođenja radova", od 17. aprila – na moj tekst "Fashion editorial u Skupštini" od 16. aprila.

Ne iznenađuje me toliko ni patronizirajući ton, ni proizvoljne konstatacije koje se odnose na način na koji sam interpretirao dostupne informacije o kontroverznoj intervenciji u unutrašnjosti zgrade Skupštine Crne Gore u Podgorici – ono što me iznenađuje je činjenica da dame i gospoda iz pomenutog Odjeljenja u svom reagovanju ne iznose ključne informacije koje se tiču te intervencije: ime inicijatora ideje o intervenciji, ime autora projekta intervencije (postoje indicije da je riječ o jednoj osobi) – i, naravno, naziv privrednog subjekta koji je realizovao projekat, uz precizan iznos koji je u ime građana ove države izdvojen za tu intervenciju – po pozicijama, ako je moguće.

Dakle, u reagovanju mi se prebacuje, između ostaloga, da sam dao "neutemeljeno, neopravdano i nedozvoljeno subjektivno tumačenje fotografija prikazanih na zvaničnom sajtu Skupštine Crne Gore".

Riječ je o četiri fotografije koje su "prikazane" uz tekst objavljen na Internet stranici Skupštine Crne Gore (skupstina.me) 20. avgusta prošle godine, pod naslovom "Predsjednik Bečić obišao radove na adaptaciji zgrade Skupštine". Te četiri fotografije pripadaju serijalu od 40 fotografija (36+4) koji se istoga dana – 20. avgusta prošle godine – pojavio na Facebook stranici "Aleksa Becic - Demokrate - Demokratska Crna Gora". Na svakoj od tih fotografija vidimo Aleksu Bečića, predsjednika Skupštine u to vrijeme, kako pozira u društvu neimenovanog muškarca, kojega Odjeljenje za odnose sa javnošću Skupštine CG u svom reagovanju na moj tekst indentifikuje kao šefa Biroa za logistiku i održavanje – što je očigledan napredak, jer u tekstu od 20. avgusta nema ni slova o muškarcu koji je "prikazan" na fotografijama/ilistracijama uz gospodina Bečića.

Čudno je i da se u tekstu od 20. avgusta pominju "predstavnici Službe Skupštine", zaduženi za "koordinaciju radova na adaptaciji" – što bi moglo da nas navede na zaključak da je Bečića u obilasku radova u interijeru Skupštine pratilo više osoba – barem dvije – uprkos činjenici da se, uz Bečića, na svakoj od tih četiri, odnosno 40 fotografija – pojavljuje samo ta jedna misteriozna muška osoba.

Još čudnije je to što se i u tekstu od 20. avgusta prošle godine i u reagovanju Odjeljenja za odnose sa javnošću od 17. aprila, insistira na činjenici da je "projektom adaptacije zgrade Skupštine, koji su radili eminentni stručnjaci arhitekture, zadržan izgled i duh vremena u kojem je zgrada nastala, obogaćen modernim i savremenim rješenjima".

Ko su ti eminentni stručnjaci arhitekture – imenom i prezimenom – koji su bili angažovani na izradi projekta adaptacije interijera zgrade Skupštine? Interijera, molim vas – a ne cijele zgrade. I ko potpisuje taj projekat, zvanično?

Drugo, opšti je utisak u javnosti – a pogotovo na društvenim mrežama – da rezultati intervencije u interijeru zgrade Skupštine CG "izgledom" drastično odudaraju – i kao cjelina i u svakom pojedinačnom detalju – od duha vremena u kojem je ta zgrada nastala – riječ je o godinama neposredno po okončanju Drugog svjetskog rata – a što se tiče modernih i savremenih rješenja koja se pominju, opet bih se pozvao na stavove koje su građani iznosili na društvenim mrežama nakon što su se pojavile fotografije novog skupštinskog salona – tzv. Zelenog salona – i konstatovao bih da ta rješenja u značajnoj mjeri izlaze iz okvira onoga što su građani očekivali od te intervencije – ma što to bilo.

Dakle, dame i gospodo iz Odjeljenja za odnose sa javnošću Skupštine Crne Gore, pozivam se na standarde koji važe u uređenim sredinama i molim vas da mi proslijedite dokumentaciju o sveobuhvatnoj intervenciji u unutrašnjosti zgrade Skupštine Crne Gore – što bi se posebno odnosilo na sljedeće stavke: odluku da se pristupi intervenciji – uz obrazloženje te odluke i programski, odnosno projektni zadatak, te idejno rješenje ili idejni projekat intervencije – i naravno, odluku o izboru izvođača radova, uz kompletan troškovnik – a sve u cilju što podrobnijeg informisanja javnosti o toj vrlo, vrlo kontroverznoj intervenciji", navodi se u odgovoru Vukićevića.

Bonus video: