Predstava "Bliskost" zatvorila kolašinski Korifej

Prateći sadržaji Korifeja, među kojima je izložba umjetničkih fotografija "Čovjek na istoku", autora Harisa Medenčevića iz Češke i promociju druge zbirke poezije Nikole Liće Šćepanovića "Režanje nesanice", takođe su privukli brojnu publiku

5333 pregleda 0 komentar(a)
Iz predstave Bliskost, Foto: Međunarodni festival alternativnog teatra Korifej (Facebook)
Iz predstave Bliskost, Foto: Međunarodni festival alternativnog teatra Korifej (Facebook)

Predstavom “Bliskost” FDU Cetinje, sinoć je u Kolašinu zatvoren Međunarodni festival alternativnog teatra Korifej. Ovogodišnje izdanje, prema ocjeni organizatora, bilo je jedno od najposjećenijih, a pažnju publike, tokom minule tri sedmice, držao je kvalitetan i raznovrstan program, uglavnom, nezavisne pozorišne produkcije.

“Nakon mnogo godina ponovo smo uvaženi od institucija ove opštine , pa se nadam da će, u narednom period, ovaj Festival zavrijediti mnogo više i pažnje i podrške koji su nam bitni da bismo opstali. Značaj rada volontera u organizaciji Festivala je ogroman, a ove godine smo imali pojačano interesovanje u tom smislu od sudenata FDU, koji su, uostalom, činili i značajan dio repertoara. Na Festivalu su igrane četiri njihove predstave, a jednom od njih se i zatvara ovogodišnje izdanje Korifeja”, kazao je umjetnički direktor Zoran Rakočević.

U organizaciji Festivala, kako je rekao, pomogli su Andrija Rašović, Ognjen Sekulić, Hana Rastoder, ali i mladi Kolašinke i Kolašinci Marija Drakula, Jovana Vukićević, Ilija Milošević, Bogdana Kostić, Magdalena Tošić…

Publika Međunarodnog festivala alternativnog teatra, koji se već osam godina održava u Kolašinu, od 6. avgusta, bila je u prilici da vidi, između ostalog, komade "Hasanaginica“, koju su studenti FDU sa Cetinja izveli u ambijentu Biogradske prašume, zatim monodrama Seada Đulića „Presuda: tiha likvidacija“.

Najmlađa publika je uživala u predstavi „(Ne) pričaj mi bajke“ u izvođenju Dramskog studija Prazan prostor iz Podgorice. Marija Medenica izvela je monodramu „Neodustajanje“. Predstavu „Prst“ su izvele studentkinje FDU sa Cetinja – Maša Božović i Milica Kekić, po tekstu Doruntine Baše. „Tesla – prilagođavanje anđela“ minuciozan psihološki komad o posljednjim časovima Teslinog života, takođe je bio dio programa kolašinskog Festivala.

Pred kolašinskom publikom bila je i predstava „Golf 4“, u kojoj igraju Maša Labudović, Marija Đurić, Milica Stojanović i Jelena Đukić.

Na programu su bili i autorski projekat Matije Grabića i Gorana Golovka (Škart , Tivat) “Majmunka posla” i predstave “Adefora tu nie tu”, poljskog teatra Terminus a quo, “Kovači”, po tekstu Miloša Nikolića, a u režiji petra Novakovića (Bjelopoljsko pozorište), te “Vještice” KC Anikšej iz Litvanije… Dio ovogodišnjeg repertara Korifeja je bila i “Staklene menanžerija” FDU Cetinje, dječji komad “Stonogica brojalica”, autorski projekat koji potpisu Anja Vrbaški i Marko Dinjaški iz Srbije, te “Kako da ne bismo Plus tatra iz Lazarevca. Hrvatski KD Clou/Uo loft predstavio se se komadom”Legitimacija”, u režiji Morana Dolenca.

Prateći sadržaji Korifeja, među kojima je izložbu umjetničkih fotografija „Čovjek na istoku“, autora Harisa Medenčevića iz Češke i promociju druge zbirke poezije Nikole Liće Šćepanovića „Režanje nesanice“, takođe su privukli brojnu publiku.

Osmo izdanje kolašinskog festivala alternativnog tatra održno je pod parolom „U kraju“ kojom su organizatori asocijativno željeli da pružimo podršku Ukrajini. Predstave se, osim u Sali Cnetra za kulturu, izvode i na otvorenom, na Trgu boraca, platou Spomen doma u ulici Buda Tomovića, u zgradi stare osnovne škole…

Festival finansira Opština Kolašin, a sufinasira Ministarstvo kulture, preko konkursa Razvoj kulture na Sjeveru. Sve aktivnosti festivala, organizaciju, selekciju, umjetničko rukovođenje i kompletnu logistiku nisprovodi NVO „Korifej teatar“. Festival se realizuje u saradnji sa Centrom za kulturu Kolašin, a podrška je ovog puta stigla i od od Turističke organizacije Kolašin i firme Avala resort.

Bonus video: