Između poetske fantastike i nadrealizma

Postavka će biti otvorena u u 20 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” u budvanskom Starom gradu

1953 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Izložba akademske slikarke Milijane Vujović biće otvorena sjutra u Budvi, u 20 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” u budvanskom Starom gradu.

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, kustoskinja izložbe je istoričarka umjetnosti i viši kustos Jelena Đakonović, a tekst "Tajne kamena" za prateći katalog postavke potpisuje istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

Milijana Vujović
foto: Privatna arhiva

„Likovno stvaralaštvo Milijane Vujović kreće se između poetske fantastike, koja ima realne podsticaje i nadrealizma. Pejzaž se, kao inspirativno polazište, provlači Milijaninim slikarstvom, kao „razlog” za likovno istraživanje vizuelnih odnosa - boje i svjetla, perspektive i percepcije, materije i prostora. Koristi elemente prirode: travu, kamen, nebo, ono što predstavlja dio neodoljive ljepote mediteranskog podneblja u kojem stvara. Otuda su i njene vizije natopljene snažnom, magičnom svjetlošću, ponekad neobično obojenoj", zapisala je Duletić.

Ona je istakla da umjetnica sa lakoćom izliva na papir "čudesan sjaj podneblja i dar sopstvene energije".

Milijana Vujović
foto: Privatna arhiva

"Slikarka s jedne strane puni naša čula dajući nam sliko-priče o ambijentima svojeg podneblja, dok s druge strane zadire u strukturu svojih slika, postavljajući nove perspektive i gradeći prostorne odnose unutar čvrstog linijskog rastera. U ovim slikama nema pokrenutosti i dinamike, već neke melanholične nezaustavljenosti. Otuda i taj utisak bezvremenosti, metafizičkog osjećaja i sanjarske meditativnosti koji se provlači Milijaninim „magičnim pejzažima” - lirskim, ali ispražnjenim i pustim", piše Duletić.

Milijana Vujović rođena je u Podgorici 1973.godine. Akademiju likovnih umjetnosti završila je na Cetinju 1996. godine u klasi profesora Smaila Karaila, odsjek slikarstvo. Imala je više samostalnih i grupnih predstavljanja u zemlji i inostranstvu.

Bonus video: