Uvid u trenutnu arhitektonsku scenu i pravce (u/ka) kojima se kreće

Projekat Osnovne škole “Novka Ubović” u Tološima u Podgorici čiji su autori Biro “81.000”, Ivan Jovićević i Dušan Đurović, osvojio je Grand Prix nagradu jednoglasnom odlukom žirija

4136 pregleda 0 komentar(a)
Laureati petog Salona, Foto: Jelena Kontić
Laureati petog Salona, Foto: Jelena Kontić

Grand Prix nagradu za najbolje arhitektonsko djelo na teritoriji Crne Gore, na petom izdanju Crnogorskog salona arhitekture, koji je u utorak veče otvoren u podgoričkoj Modernoj galeriji, osvojio je projekat Osnovne škole “Novka Ubović” u Tološima u Podgorici čiji su autori Biro “81.000”, Ivan Jovićević i Dušan Đurović.

”Projekat je primjer kako će se posvećenim pristupom procesu projektovanja i izgradnje, od ideje do realizacije objekta, moći od jedne institucije kreirati širi značaj za zajednicu koja ga okružuje. Etički pristup arhitekturi javne namjene čini ovaj projekat izuzetnim doprinosom slici grada i društva u njemu. Ovim projektom dobijaju svi”, obrazloženje je jednoglasne odluke žirija.

Dodijeljene su nagrade i u drugim kategorijama, a odluke je donio žiri koji su činili istaknuti pojedinci iz široke regionalne stručne zajednice: iz Srbije Milka Gnjato, Amir Zec iz Bosne i Hercegovine; Kata Marunica iz Hrvatske, Jurij Sadar iz Slovenije i Goran Andrejin iz Crne Gore, koji je dobitnik Grand Prix nagrade četvrtog Salona arhitekture koji je upriličen 2020. godine.

Sa otvaranja
Sa otvaranjafoto: Jelena Kontić

Najbolje ocijenjeni radovi, po kategorijama, su: projekat kuće u Lepetanima u Tivtu, autorsko djelo “Enforma d.o.o.”, Nikole Novakovića i Ane Mičić, u kategoriji “Realizacija”, u kategoriji “Enterijer” nagrađeno je rješenje srednjovjekovnog utvrđenja Besac “Besac heritage retreat”, projekat studija “Oour” na kojem su radili: Nemanja Milićević, Marko Stjepčević, Ema Alihodžić Jašarović, Sanja Paunović Žarić; u kategoriji “Projekat” nagradu je osvojilo rješenje “Enforme d.o.o.” Nikole Novakovića, Đine Prnjat i Marka Savića za Vinariju Frug u Novom Sadu.

Dodjelom nagrada otvoren je Salon arhitekture koji se ove godine održava pod sloganom “Rearhitektura”, a čiji su organizatori Savez arhitekata Crne Gore (SACG) na čelu sa Nikolom Radovićem i lnženjerska komora Crne Gore - Strukovna komora arhitekata čiji je predsjednik Novica Mitrović. Salon je događaj institucionalnog karaktera, stožer ideala, izrađenih projakata i realizovanih arhitektonskih djela na teritoriji Crne Gore, istakao je Radović.

”Tradicija održavanja Salona daje savremenoj arhitektonskoj sceni dodatni legitimitet i ukazuje na činjenicu da je snažna arhitektonska struka jedan od postulata modernog i naprednog društva. Takva tradicija je nastavljena i na petom Crnogorskom salonu arhitekture koji je otvoren 8. novembra u Modernoj galeriji u okviru Muzeja i galerija Glavnog grada”, rekao je Radović na otvaranju.

On je istakao da slogan ovogodišnjeg Salona “Rearhitektura” i korišćenje prefiksa “re” upućuje na namjeru da se ukaže na neophodnost promjene ustaljenih praksi, uz zadržavanje onih segmenata koji bi se mogli podvesti pod kategorijiu “pozitivnih primjera” i odbacivanje onih drugih “koji krajnje očigledno nanose štetu principu pravilne prostorne manipulacije”.

Crnogorski salon arhitekture
foto: Jelena Kontić

”Baviti se terminom ‘rearhitektura’ znači baviti se kontekstom preobražaja. Konkretno, redizajnirati pristup korišćenju prostora, stvoriti nove arhitektonske spomenike koji će zasluženo pronaći mjesto među postojećim istorijskim zdanjima i promijeniti kurs eksploatacije arhitektonske misli koja se u budućnosti neće oslanjati na profitersku svijest pojedinaca, već isključivo i samo na zahtjeve zajednice koja će u tom prostoru obitavati. U svemu ovome, ne treba zaboraviti ni postulate na kojima kao stručna zajednica baziramo plansku dokumentaciju, te istu treba prilagoditi već opisanim motivima, i na kraju iz cjelokupnog procesa dielovanja isključiti svaku misao i podstrek koji nije u skladu sa Etičkim kodeksom struke”, poručio je Radović.

Na Salonu je izloženo 68 radova u nekoliko kategorija “Organizacija”, “Projekat”, “Enterijer”, “Istraživanje”, “Konkursi” i “Studentski radovi”, a u takmičarskoj konkurenciji su bili radovi iz kategorija “Realizacija”, “Projekat” i “Enterijer” i u njima su proglašeni najbolji.

”Salon je jedna divna prilika da vidimo kakva je trenutna arhitektonska scena u Crnoj Gori, ali i da vidimo u kojem pravcu se ona kreće. To je odlična prilika da vidimo kakva je budućnost naše arhitekture, kako rade naši studenti, ali i kakvi su pravci djelovanja svih naših arhitekata. Trenutna arhitektonska scena nažalost nije još razvijena u Crnoj Gori onako kako bismo mi to željeli da bude, ali se nadamo da će upravo ovakvi saloni u budućnosti dati veliki doprinos tome”, poručio je Mitrović.

Radović je dodao i da je Salon indikator postojanja značajnog i bogatog arhitektonskog stvaralaštva na teritoriji Crne Gore, a na koje treba ukazati i očuvati ih.

Jedan od izloženih radova
Jedan od izloženih radovafoto: Jelena Kontić

”Savremeni arhitektonski trenutak u Crnoj Gori obiluje raznovrsnim radom kvalitetnih arhitekata i arhitektica, koje, zajedno sa strukom u cjelini i pozitivnim primjerima iz prakse, treba afirmisati”, zaključio je on.

Tokom trajanja Salona posjetioci će, pored ostalog, imati priliku da čuju prezentacije partnera u organizaciji, najavljeno je svečano zatvaranje Salona kada za to dođe vrijeme, a zapažena je značajna posjećenost i veliki broj prisutnih na otvaranju potvrdio je interesovanje stručne i laičke javnosti za Salon, što predstavlja potvrdu truda i rada SACG.

Pored Izvršnog odbora Saveza arhitekata Crne Gore koji je pokrenuo inicijativu za organizovanje Salona arhitekture, kao sada već prepoznatljivog kulturnog događaja koji slavi i predstavlja dostignuća iz polja struke, organizaciju su pomogli i brojni prijatelji, sponzori i institucije, istakao je Radović i uputio zahvalnost na podršci i učešću.

Bonus video: