U Tivtu okrugli sto "Značaj i uloga muzeja u očuvanju materijalnog i nematerijalnog nasljeđa"

U sklopu srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković u kom je smješten tivatski muzej, trenutno se sprovodi i sanacija kule

2037 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Javna ustanova Muzej i galerija Tivat povodom petogodišnjice svog osnivanja i rada, organizuje večeras okrugli sto na temu "Značaj i uloga muzeja u očuvanju materijalnog i nematerijalnog nasljeđa".

Okrugli sto će se održati u petak 2. decembra od 17 sati u prostorijama ove JU. Muzejska zbirka postojala je u okviru Centra za kulturu Tivat do 2017. godine, kada se ovaj segment odvojio kao zasebna ustanova, izradom elaborata o opravdanosti osnivanja.

"Uloga muzeja u zaštiti i očuvanju materijalnih (pokretnih i nepokretnih) i nematerijalnih kulturnih dobara ogleda se kroz aktivnosti koje obuhvataju istraživanje, prezentaciju, jačanje kapaciteta i širenje svijesti o onome što nam je ostavljeno u nasljeđe, sprovođenje konzervatorsko restauratorskih mjera i plana sakupljanja muzejskog materijala", saopšteno je iz JU Muzej i galerija.

U sklopu srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković u kom je smješten tivatski muzej, inače se trenutno sprovodi sanacija kule.

"Povod za organizovanje okruglog stola jeste sanacija, nova saznanja o kuli, ali i značaju i ulozi muzeja u zaštiti i očuvanju svih segmenata datih kroz Zakon o muzejskoj djelatnosti i nove ICOM-ove definicije muzeja, usvojene u Pragu 2022. godine", naveli su iz ove JU napominjajući da će učesnici ovog skupa biti Dragan Radović, predsjednik Muzejskog Društva Crne Gore, Dražen Jovanović kustos Zbirke pomorskog nasljeđa u Tivtu, Mile Albijanić, član savjeta JU Muzej i galerija Tivat, Marija Saičić dokumentaristkinja JU Muzej i galerija Tivat, Srđan Marlović, arhitekta konzervator, Vesko Ražnatović konzervator – restaurator, i Danijela Đukić direktorica JU Muzej i galerija Tivat.

Bonus video: