Slike na prodaju za pomoć Turskoj i Siriji

Akademska slikarka Jelena Vušurović stavila radove na prodaju, cijenu dogovara sa kupcima

4346 pregleda 4 komentar(a)
Vušurović, Foto: Privatna arhiva
Vušurović, Foto: Privatna arhiva

Akademska slikarka Jelena Vušurović stavila je dvije slike na prodaju, a kompletan novčani iznos preusmjeriće Crvenom krstu Cetinja za pomoć Turskoj i Siriji koje su pogođene razornim zemljotresom.

”Želim da ovim skromnim djelima doprinesem stradalima i preživjelim u Turskoj i Siriji. Slike se nalaze u galeriji u Njegoševoj ulici, na Cetinju. Novac se uplaćuje na žiro-račun Crvenog krsta Cetinje 530-470-58, NLB banka. Zasada sam ponudila dvije slike koje su dostupne do kraja sedmice, a biće ih još”, poručuje slikarka.

Slika na prodaju
Slika na prodajufoto: Privatna arhiva

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” o početnoj cijeni slika i eventualnoj aukciji, s obzirom na interesovanje ljudi, ona ističe da je sve na bazi dogovora.

”Prodaja nije aukcijskog karaktera, već isključivo dogovor između kupca i mene, s tim što se novac uplaćuje na žiro-račun CK Cetinje, nakon čega će Božidar Drecun raspodijeliti sredstva. U pitanju su dvije slike sa motivom bika, rađene u kombinovanoj tehnici, dimenzija 100x70 centimetara i 110x80, iz ciklusa slika ‘Kulminacija svijesti’. Nisam novčano moćna, ali ako prodaja slika i novac od toga može da pomogne makar jednoj osobi, bila bih srećna”, kaže ona.

Jedna od slika koja je na prodaju
Jedna od slika koja je na prodajufoto: Privatna arhiva

Ističući da je njen kolega iz Makedonije Aleksandar Filev već uradio isto i da je brzo došao do određene sume, vođena njegovim primjerom nada se da će makar malo pomoći onima kojima je potrebno, ali i podstaći druge da učine slično.

”Kao čovjek i roditelj sam pogođena situacijom. Dodatno su me podstakla prijateljstva koja imam u Turskoj, jer sam čest učesnik simpozijima koje organizuju i uvijek sam lijepo dočekana. Posebno me je rastužilo kad sam vidjela koja su mjesta uništena jer sam se na nekima i slikala”, kaže Vušurovićeva i poručuje:

”Smatram da svi, pa tako i umjetnici, treba da udruže snage, jer ipak na kraju svake priče svi smo jedno i nema razlike”.

Bonus video: