"Intimus" Tijane Rakočević večeras na Barskom ljetopisu

Riječ je o zbirci kojom je obuhvaćeno petnaest priča (podijeljenih u četiri cjeline), nagrađivanih na različitim konkursima u regionu i inostranstvu

2053 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Barski ljetopis
Foto: Barski ljetopis

U sklopu Književnog segmenta Barskog ljetopisa večeras će publici biti predstavljena zbirka priča „Intimus“ pjesnikinje, esejistkinje, prozne i dramske spisateljice Tijane Rakočević.

Riječ je o zbirci kojom je obuhvaćeno petnaest priča (podijeljenih u četiri cjeline), nagrađivanih na različitim konkursima u regionu i inostranstvu.

Između ostalih, njena priča „Rodi me“, koja tematizuje akušersko nasilje na Balkanu, osvojila je drugo mjesto na prestižnom evropskom takmičenju „A Sea of Words“ u organizaciji Evropskog instituta za Mediteran ‒ Barselona.

Rakočević je dobitnica najznačanije bijenalne nagrade za dramski tekst 2022. godine koju joj je dodijelimo Crnogorsko narodno pozorište, nagrade za najbolju kratku priču u Crnoj Gori za 2019. godinu, u organizaciji Podgorica art festivala, nagrade Ministarstva kulture za najbolju kratku priču i prve nagrade na konkursu Instituta „Goethe“ iz Zagreba za najbolju pjesmu na temu pitke vode (2021). Autorka je najbolje bihorske priče (2020) i najbolje queer priče regiona (2021). Članica je Crnogorskog PEN centra.

Rakočević, doktorantkinja Filološkog fakulteta u Nikšiću, iza sebe ima zbirku poezije „Sve blistavi kvanti“, a nakon zbirke priča „Intimus“, u pripremi je i dramski komad „Admiral“.

Književni programi Festivala odigravaju se na platou ispred Dvorca kralja Nikole, sa početkom u 21.00h.

Bonus video: