Vujošević-Jovanović: Njegovanje domaćih stvaralaca neophodno za vaspitanje društva

Operska umjetnica Sara Vujošević-Jovanović najavljuje izvođenje Hendlove kantate “Apolon i Dafne” večeras u Velikoj sali CNP-a

1935 pregleda 65 reakcija 1 komentar(a)
Sara Vujošević-Jovanović, Foto: Andrija Boljević
Sara Vujošević-Jovanović, Foto: Andrija Boljević

Ljubitelji klasične muzike u glavnom gradu Crne Gore imaće privilegiju da prvi put uživaju u operi u malom - muzičkoj predstavi “Apolon i Dafne” i to večeras na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta s početkom u 20 časova. Scenska postavka kantate pisane za sopran, bariton i kamerni orkestar “Apolon i Dafne”, prema G.F. Hendlu, autorski je projekat operske umjetnice Sare Vujošević-Jovanović.

Koautorka projekta je Milica Radoman, notograf za uvertiru i kantatu je Vasilije Vujadinović, a uloge pored Vujošević-Jovanović kojoj je namijenjena rola Dafne tumače i: Dmitrij Grinih, bariton (Apolon), Uroš Jovanović (Amor) i Nemanja Todorović (Penej).

Kantata “Apolon i Dafne”, autorski projekat crnogorske operske umjetnice Sare Vujošević-Jovanović prvi put se izvodi na prostorima Balkana, a donosi priču o nerazumijevanju, razočaranju, strasti i ravnodušnosti, bezumlju i gubitku. Solisti u ovoj mini-operi pokazuju izuzetne kvalitete virtuoznih pjevača, uz izuzetnu vještinu instrumentalista.

Ova kantata nastala je 1710. godine i umjetničko je djelo iz epohe baroka. Hendl je imao 24 godine kada je počeo da piše ovu kantatu. Do tog trenutka bio je autor nekoliko opera-serija, najpopularnijeg žanra muzičkog pozorišta. Kantata kao muzički oblik nastala je, prije svega, iz težnje da se muzika snažnije dramatizuje kroz radnju libreta. Sastoji se od instrumentalnih uvertira, intermeca, recitativa, arija, a takođe i horskih pasaža. Prvi muzički oblik kantate nastaje u XVII, dok u XVIII vijeku stiče vrhunac svoje popularnosti, paralelno sa operom i oratorijumom. Takođe, označava i umjetnički stil koji je svojim karakterističnim crtama obuhvatio sve vidove umjetnosti.

Scenska postavka ove maštovite Hendlove kantate pisana je za sopran, bariton i kamerni orkestar. Autorski tim navodi da je ova kantata, odnosno vokalno-instrumentalno djelo za soliste, orkestarihor-tzv. “opera u malom”, posvećena jednom od sižea iz drevne (antičke) grčke mitologije: istoriji Dafne i Apolona, koja se odrazila na svjetski poznata djela likovne umjetnosti epohe baroka, kao i na stvaralaštvo genijalnog Hendla.

Ovaj autorski projekat više je nego uspješno izveden u okviru renomiranih manifestacija u Budvi, Cetinju i Žabljaku, a Sara Vujošević- Jovanović raduje se izvedbi i u rodnom gradu, Podgorici.

“Imam više razloga da budem zadovoljna. Prije svega, izuzetno sam zahvalna aktuelnom rukovodstvu Crnogorskog narodnog teatra, na čelu sa gospodinom Ilijom Subotićem, koji su svojim djelovanjem doprinijeli jednom posve novom pristupu prema domaćim i međunarodno priznatim stvaraocima iz svijeta umjetnosti, kako bi se oni cijenili i u domaćim okvirima, zarad sveopšteg kulturnog dobra naše države. Upravo su referentni umjetnici bogatstvo i ogledalo društvenog sistema, čije refleksije, u konačnici, dobijamo u dobro poznatom mišljenju o Crnogorcima u Evropi”, ističe za Vijesti Vujošević-Jovanović, te dodaje da njegovanje domaćih stvaralaca, kako je govorio i kineski Car Li Šimin iz prve polovine VII vijeka naše ere, “neophodno je za vaspitanje duša ljudi jednog društva i isti ti umjetnici balansiraju njihova čula”.

“Sljedeće što me raduje je činjenica da sa scenskom izvedbom Hendlove kantate ‘Apolon i Dafne’, po uzoru na Evropu, u Crnoj Gori započinje jedna nova era muzičko-teatarske forme, gdje se u kamernim uslovima omogućava stvaranje pravca, koji bi se okarakterisao kao forma između muzičke predstave i koncerta (što po definiciji i znači scensku postavku djela)”, napominje sagovornica Vijesti, koja je pozvala publiku da bude sa učesnicima ovog projekta večeras u CNP-u, te uživa u tzv “operi u malom”.

Instrumentalni ansambl čine eminentni domaći i inostrani stvaraoci, birani univerzitetski profesori, vodeći muzičari simfonijskih orkestara: Aleksej Molčanov (čembalo I), Milica Radoman (čembalo II), Marija Lazuka (I violina), Tanja Bogdanović (II violina), Olesija Anakovskaja (violončelo I), Maja Antić-Kalezić (violončelo II) i Zorica Pavićević (flauta).

Programska knjižica se može preuzeti ovdje.

Bonus video: