Moćno oruđe za kulturnu diplomatiju

Izložba “Diplomatija i umjetnost” otvorena je u Podgorici u Modernoj galeriji

2228 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Krsto Vulović
Sa izložbe, Foto: Krsto Vulović

Umjetnost je najljepši oblik kulturne diplomatije, a svjesni smo da kultura posjeduje nemjerljiv potencijal i umnogome utiče na formiranje opšte slike o jednoj državi. Istovremeno, umjetnici su najbolji ambasadori svoje zemlje jer njihovi kreativni dometi predstavljaju ličnu kartu svake države.

To je na otvaranju izložbe “Diplomatija i umjetnost” u Modernoj galeriji u Podgorici kazala direktorka JU Muzeja i galerija Podgorice, akademska slikarka Ivana Ćupić.

Postavka obuhvata djela istaknutih poslijeratnih bugarskih umjetnika i predstavlja nastavak originalne izložbe “Diplomatija i umjetnost”, posvećene 140. godišnjici bugarske diplomatske službe, koja je predstavljena u brojnim nacionalnim galerijama i muzejima.

Ambasador Republike Bugarske u Crnoj Gori Stefan Dimitrov, istakao je da je “kultura mega sila koja djeluje bez greške”...

“Umjetnost je ‘meka diplomatija’, ona je ta koja čini da promjene traju na duge staze. Svi narodi imaju mnogo više sličnosti nego razlika. Istorija, kulturno naslijeđe i umjetnost mogu nas zbližiti. One ne dijele ljude, već su najdirektniji put do ujedinjenja. Interakcija između umjetnosti i diplomacije je odličan način za stvaranje dijaloga i razumijevanja između različitih kultura, kao i za promovisanje mira i pravde u svijetu”, dodao je Dimitrov.

On je kazao i da je njegov prioritet kao ambasadora Bugarske, da se prijateljstvo između dva naroda zasniva ne samo na istoriji i tradiciji, već i na međusobnom poznavanju i svijesti o modernom vremenu.

Sa otvaranja izložbe
Sa otvaranja izložbefoto: Krsto Vulović

“Umjetnost je izraz ljudske kreativnosti. Omogućava nam da vidimo svijet na nov i jedinstven način. Umjetnici stvaraju stvari koje nikada ranije nismo vidjeli ili čuli. Ili nas izazivaju da ih gledamo na drugačiji način. Diplomatija, takođe, zahtijeva kreativnost. Diplomate moraju pronaći nekonvencionalna rješenja za ponekad složene međunarodne probleme. Moraju biti inovativni i nuditi nove načine saradnje. Umjetnost može biti moćno oruđe za kulturnu diplomatiju. Ona stvara mostove između različitih kultura i promoviše razumijevanje”, poručio je Dimitrov.

Ćupić je dodala da je strateški pristup izgradnji dobrih kulturnih odnosa preduslov za uspješnu diplomatiju jer se putem kulturne razmjene promovišu vrijednosti koje jedno društvo podržava i za koje se zalaže. Zato, na svaki način treba podržati kreativnost i umjetnost.

“S tim u vezi, u sklopu promocije umjetničkog stvaralaštva bugarskih umjetnika druge polovine 20. vijeka, u prilici ste da obiđete kolekciju kojom dominiraju uglavnom pejzaži i figuracije, pojednostavljene umjetničke slike, koje odlikuje specifičan stil sa plastičnim interpretacijama, novom materijalnošću, pojavom asocijativnog slikarstva, monohromatskih slika... Umjetnost spaja ljude estetikom, stvara neraskidiva prijateljstva i čini univerzalni sistem koji ne poznaje teritorijalne granice, pa kao takva predstavlja bogatstvo u kome svi možemo jednako da uživamo”, rekla je ona.

Izložba obuhvata radove koji su putovali i “živjeli” ritmom diplomatske svakodnevice u ambasadama zemlje u Evropi, dodao je Dimitrov i objasnio da odabrani radovi koji datiraju od prve do poslednje decenije 20. vijeka.

“Umjetnički fond Ministarstva spoljnih poslova Republike Bugarske obuhvata preko 3.000 djela i jedna je od najoriginalnijih umjetničkih kolekcija u vlasništvu državnih institucija u našoj zemlji. Slike iz fonda svojim su glasom prisutne u reprezentativnim salama Ministarstva i desetinama diplomatskih predstavništava širom svijeta. Izdvojeni iz fondova bugarskih umjetničkih galerija, izabranih sa opštih izložbi, koje su autori poklonili - danas govore o duhu svog vremena”, rekao je on.

Izložba 'Diplomatija i umjetnost'
Izložba "Diplomatija i umjetnost"foto: Krsto Vulović

Među zastupljenim autorima su: Konstantin Štarkelov, Denju Čokanov, Atanas Mihov, Zdravko Aleksandrov, Vasil Stoilov, Vladimir Manski, Vanja Dečeva, Todor Dinov, Boris Nenov, Vladimir Goev...

“Istaknuti autor čije je djelo dio ove postavke je i Bugarin koji decenijama živi u Milanu, Alcek Mišef, koji je 2021. godine poklonio svoj rad Umjetničkom fondu Ministarstva vanjskih poslova Republike Bugarske. Njegova slika oživljava kampanju “Plivanje preko Atlantika” /1979 - 1982/, gdje je Mišef prešao Atlantski okean plivajući desetine kilometara dnevno u bazenu prekookeanskog broda ‘Kraljica Elizabeta II”, saopštili su ranije iz JU Muzeji i galerije Podgorice.

Izložba je organizovana na inicijativu Državnog instituta za kulturu Ministarstva vanjskih poslova Republike Bugarske, u saradnji sa JU Muzeji i galerije Podgorice i Ambasadom Republike Bugarske u Podgorici i nastavak je originalne izložbe iz 2019. godine, posvećene 140. godišnjici bugarske diplomatske službe. Postavka je otvorena za javnost do 30. marta.

Bonus video: