Najbolja desna krila: Od Garinče do Mesija

Ko će naći mjesto u idealnom timu svih vremena u velikoj anketi “Frans fudbala”

4348 pregleda 5 komentar(a)
Garinča i Mesi, Foto: Football legends
Garinča i Mesi, Foto: Football legends

Nakon golmana, desnih i lijevih bekova, centralnih defanzivaca, defanzivnih (prvi dio, drugi dio) i ofanzivnih veznih igrača (prvi dio, drugi dio), predstavljamo 10 desnih krila/desnih napadača koji su u konkurenciji „Frans fudbala” za mjesto u idealnom timu svih vremena koji će glasovima izabrati 170 novinara.

DEJVID BEKAM: “Bend it like Beckham” - u slobodnom prevodu centriraj, felširaj kao Bekam - naziv je romantične komedije koja je 2002. godine snimljena po njegovim centaršutevima, slobodnim udarcima, teledirigovanim dugačkim pasovima. Član slavne generacije Mančester junajteda koja je 1999. sve osvojila, od 115 utakmica za reprezentaciju Engleske 58 je odigrao kao kapiten. Igrao i za Real Madrid, Milan, PSŽ, LA Galaksi.

foto: Gardijan

Bekam je, međutim, bio mnogo više od “običnog” fudbalera - prava globalna, pop ikona, najveći metroseksualac među fudbalerima. Taj izraz je i skovan u Engleskoj, a Bekam ga je definisao do kraja - “urbani muškarac koji ima snažan smisao za estetiku i koji troši veliku količinu vremena i novca na svoj izgled i način života”.

DŽODRŽ BEST: Fudbaler i boem. Kada je 2005. godine otišao prerano, u 59. godini života, jer njegova transplantirana jetra više nije izdržala, plakala je cijela Britanija, ali i fudbalska Evropa. Bio je velika zvijezda Mančester junajteda, kome je 1968. donio prvu titulu prvaka Evrope, kao i Sjeverne Irske, gdje i nakon smrti ima status božanstva.

foto: The Times

Biran i za najboljeg fudbalera Evrope u prestižnoj anketi “Frans fudbala”, iako je više vremena provodio po noćnim barovima, nego na treninzima. Još 1966. izjavio da ga “izluđuju srijeda, četvrtak i petak i da je jedina stvar koja ga vesili to što zna da slijede žurke u nedelju, ponedjeljak i u utorak”.

SAMUEL ETO: Možda i najveća afrička fudbalska zvijezda. Počeo u Real Madridu, proslavio se u Barseloni, sa kojom je osvojio dvije Lige šampiona. Fantastično se dopunjavao sa Ronaldinjom i Mesijem. Prešao i Inter, pa je i sa njim osvojio Ligu šampiona. Trčao poput antilope - centralni napadač, ali i desno, lijevo krilo, kod Murinja je bez pogovora obavljao i defanzivne zadatke.

LUIŠ FIGO: Elegantno, prefinjeno krilo. Među najboljim portugalskim fudbalerima svih vremena - gotovo uz rame Euzebiju i Kristijanu Ronaldu. Prešao iz Barselone u Real Madrid i izazvao pravi fudbalski zemljotres, katalonski navijači su ga gađali svinjskom glavom. Dobio Zlatnu loptu 2000, Pele ga je svrstao među 100 najvećih živih fudbalera.

foto: CNN

MANE GARINČA: “Sa koje je planete ovaj Garinča”, zapitao se 1962. na Mundijalu u Čileu brazilski list „El Merkurio”. Fudbaler kome su ljekari zbog neuhranjenosti, povijenosti kičmenog stuba i nogu iskrivljenih na istu stranu odbacili svaku mogućnost da postane sportista, pružio je, kako se priča, najviše radosti u istoriji fudbala.

foto: Football legends

Osvojio je dva Svjetska prvenstva, 1962. je izabran za igrača Mundijala, driblinzima je sudarao protivničke igrače pretvarajući teren u pravu cirkusku predstavu. Tek se pojavila televizija, ali je imao na desetine miliona obožavalaca širom svijeta. Ostala je legenda, da se priča i prepričava...

ŽAIRZINJO: Član Kuće slavnih brazilskog fudbala. Britanski “Gardijan” ga je svrstao na 13. mjesto najvećih fudbalera svih vremena. Zvali su ga “uragan”, ne samo zbog toga što se poput pravog uragana probijao po desnoj strani, već i zbog toga što je postizao nevjerovatne golove. Jedan od njih - u pobjedi protiv Italije 4:1 u finalu SP u Meksiku 1970 - proglašen je za najljepši ikada na mundijalima, jer je u njemu učestvovalo pola brazilskog tima.

KEVIN KIGEN: Dvosrtuki uzastopni osvajač Zlatne lopte, fudbalska legenda 70-ih. Kasnije opisan kao prva engleska fudbalska zvijezda koja je privukla pažnju modernih medija. Igrao u Skantorpu, Liverpulu, Sautemptonu i Njukaslu, ali i u njemačkom Hamburgeru.

STENLI METJUZ: Zvali su ga Čarobnjak driblinga ili jednostavno - fudbalski džentlmen. Prvi dobitnik Zlatne lopte za najboljeg igrača Evrope nakon što je ustanovljena ta nagrada, 1956.

Ser Stenli Metjuz
Ser Stenli Metjuzfoto: Stokesentimental

Jedini fudbaler koji je dobio britansku vitešku titulu Sera još dok je bio aktivni fudbaler. Igrao do 50. godine, i dalje je najstariji fudbaler koji je nastupao u najjačoj engleskoj ligi (50 godina i pet dana) i najstariji igrač koji je nastupao za reprezentaciju Engleske ikada (42 godine).

LEO MESI: Maradona ga je davno proglasio svojim legitimnim nasljednikom. Jedan od najvećih fudbalera svih vremena - deceniju i po igra na vrhunskom, najvišem mogućem nivou. Rekordnih šest puta osvojio Zlatnu loptu za najboljeg fudbalera svijeta, osvojio četiri Lige šampiona, 10 titula prvaka Španije.

foto: AP

U Barseloni i La Ligi srušio sve moguće rekorde - noseći dres katalonskog kluba postigao nestvarnih 445 golova. Nema, međutim, tog digitrona koji će sabrati njegove driblinge, genijalne poteze kojima već 15 godina oduševljava fudbalski svijetu. Jedino što mu nedostaje jeste velika titula s Argentinom.

ARJEN ROBEN: Leteći Holanđanin, osmostruki prvak Njemačke sa Bajernom, dvostruki prvak Engleske sa Čelsijem, a radovao se i jednom sa Realom, u Španiji. Sa Bavarcima 2013. osvojio Ligu šampiona. Neuhvatljiv po desnoj strani - promašio veliku šansu u finalu Mundijala 2010. protiv Španije - da je postigao gol, možda bi Holandija prvi put bila prvak svijeta.

Bonus video: