Kruščić: Šćepanović i Milačić, pored lošije forme na domaćoj sceni, nijesu bili uspješni ni na međunarodnim utakmicama

"Kolega Milačić je, u toku prethodne polusezone, dobio tri slabe ocjene, dok je kolega Šćepanović loše sudio derbi utakmicu izmedu Sutjeske i Budućnosti"

5741 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Predsjednik Sudijske komisije Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG), Radojica Kruščić reagovao je na saopštenja fudbalskih sudija, Milete Šćepanovića i Milovana Milačića.

On je, kako je saopštio, iznio nekoliko činjenica u vezi sa predlogom za međunarodnu listu sudija.

Dodao je da UEFA ne podržava istupe u javnost od strane članova sudijske organizacije, pa se po ovom pitanju neće više oglasavati.

Kruščićevo saopštenje prenosimo integralno.

"Nakon javnog istupa dvojice doskorašnjih internacionalnih sudija Milete Šćepanovića i Milovana Milačića, osjetio sam potrebu da se obratim javnosti i iznesem nekoliko činjenica u vezi sa predlogom za međunarodnu listu sudija, iako je preporuka UEFA-e da ljudi i organi koji upravljaju sudijskim organizacijama nacionalnih saveza ne treba da izlaze u javnost sa saopštenjima u kojima obrazlazu svoje odluke.

Važno je napomenuti da predlog lista međunarodnih sudija nacionalnih saveza usvaja lzvršni odbor (iii Odbor za hitna pitanja) tog nacionalnog saveza, na predlog Sudijske komisije. Taj predlog se šalje krovnoj fudbalskoj organizaciji (FIFA), na potvrdu. Kako Sudijska komisija broji pet članova ja sam, kao i prethodnih godina, tražio od svih članova tog tijela da mi dostave svoje predloge za sastavljanje ove liste, što su oni i učinili. Mišljenja unutar Komisije su bila podijeljena, pa je moj glas kao Predsjednika komisije bio odlučujući, a u nastavku ću pokušati da predočim kriterijume na osnovu kojih sam prednost dao dvojici sudija koji do sada nijesu bili na međunarodnoj listi sudija (Milošu Boškoviću i Milošu Savoviću).

Prvo bih želio napomenuti da je u jednom od saopštenja navedeno da je, prilikom predloga, prekršen Pravilnik o sudijama i suđenju - član 69 (tačka A i B), što jednostavno nije tačno. Ovaj član tretira uslove koje kandidati treba da ispune kako bi bili predloženi na FIFA listu. Prvi stav ovog člana se odnosi na starosna ograničenja prilikom predloga za međunarodnu listu. Nekada je bilo pravilo da sudija, koji se po prvi put predlaže na listu, ne može biti stariji od 38 godina.

Kako je FIFA u svom pravilniku izbrisala ovaj stav, Odbor za hitna pitanja FSCG je na sjednici održanoj dana 06. 11. 2020. godine, na predlog Sudijske komisije, izvršio usklađivanje postojećeg Pravilnika baš u ovom članu koji od tada glasi:

  • da na dan 01. januara godine za koju se predlaze nije stariji od 45 godina.

Stav B se odnosi na broj godina koji kandidat za listu mora provesti na najvisem rangu takmičenja, kako bi bio predložen za međunarodnu listu. Taj član propisuje da sudija mora minimum dvije godine suditi utakmice Prve lige Crne Gore.

Na osnovu navedenog jasno se vidi da oba predložena kandidata ispunjavaju sve uslove propisane Pravilnikom, sto je FIFA potvrdila činjenicom da je verifikovala predložene liste.

Zatim bih se osvrnuo na kriterijume, na osnovu kojih sam prednost u ovom momentu dao Boškovicu i Savoviću. Na redovnom seminaru pred početak sezone dva internacionalca (Šćepanović i Milačić) su na testu iz Pravila fudbalske igre bili na slabijem nivou od dvojice kolega koji su sada predloženi za FIFA listu, a tim rezultatima sam i sam bio iznenađen.

I pored toga, oni su bili angažovani na utakmicama našeg najvišeg ranga, gdje nisu prikazali očekivani nivo suđenja. Kolega Milačić je, u toku prethodne polusezone, dobio tri slabe ocjene, dok je kolega Šćepanović loše sudio derbi utakmicu izmedu Sutjeske i Budućnosti. Pored lošije forme na domaćoj sceni, oni nijesu bili uspješni ni na međunarodnim utakmicama. Mileta Šćepanović je dobio slabu ocjenu na prvoj međunarodnoj utakmici koju je sudio, a nakon toga je za cijelu godinu od UEFA-e dobio samo još turnir za igrače do 17 godina, što je najlošija debitantska sezona za jednog našeg internacionalca. Sa druge strane, Milovan Milačić se četiri godine nalazio na međunarodnoj listi, a za to vrijeme je ostao u trećoj kategoriji sudija UEFA (najniža kategorija). Od starta sezone 2021-22 je sudio tri utakmice u organizaciji UEFA i turnir za igrače do 19 godina. Na sve tri pomenute utakmice, dobio je ocjenu koja je niža od početne ocjene na ovom rangu, za manje iii veće propuste u suđenju, što nije preporuka za napredovanje.

Kada je u pitanju fizička sprema i kompozicija tijela, što je za UEFA-u veoma bitan kriterijum, Bošković i Savović su, po svim parametrima, mnogo ispred Šćepanovića i Milačića, za šta postoje mjerljivi podaci kao što su: procenat masti, nivo fizičke pripremljenosti i uspješnost na fitnes testovima, redovnost na treninzima, uz napomenu da Sudijska komisija ima mogućnost praćenja treninga putem polar platforme.

Kako su prilikom odabira Milačića i Šćepanovića prethodnih sezona odlučivale nijanse u odnosu na Boškovića i Savovića, ovog puta sam se odlučio da prednost dam drugoj dvojici, jer je bilo jasno da Milačić i Šćepanović neće postići napredak na međunarodnoj sceni, a forma predloženih kandidata u domaćem prvenstvu je bila na većem nivou.

Na kraju bih se osvrnuo na veoma zlonamjerne konstatacije da se Sudijska komisija i ja kao njen predsjednik "ne pitamo ništa" te da odluke donose drugi. Svi članovi komisije, u sadašnjem iii nekom prethodnom sastavu, su svjedoci da svaki član ima pravo na svoje mišljenje, te da se sve odluke donose većinskim mišljenjem članova iste, a odgovorno tvrdim da se nikada nije desilo da za bilo koju odluku presudi glas nekoga ko u tom momentu nije član ovoga tijela. Često se desi da ja, kao Predsjednik komisije, nemam isto mišljenje kao ostali članovi, ali sam uvijek demokratski uvažavao stav većine, a kasnije taj stav zastupao pred ogranima FSCG.

Još jednom napominjem da UEFA ne podržava istupe u javnost od strane članova sudijske organizacije, pa se po ovom pitanju neću više oglasavati", saopštio je Kruščić.

Bonus video: