Balkansko usijanje sa evropskim šmekom

Navijači su ispunili ulice glavnog grada Makedonije, a UEFA je kao i obično formirala fan zonu, koja je razdvajala pristalice dvaju klubova
3 komentar(a)
Real Madrid - Mančester junajted, Foto: Reuters
Real Madrid - Mančester junajted, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.08.2017. 22:20h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Skoplje je sinoć bilo poprište najveće klupske utakmice na Balkanu svih vremena.

Istina, Beograd i Zagreb su 1976. bili domaćni završnice Evropskog prvenstva, glavni grad Srbije je tri godine ranije organizovao finale Kupa šampiona Juventus - Ajaks, ali u eri fudbalske globalizacije, kada ovaj sport probija sve granice, ovakva utakmica u ovom dijelu Evrope se nikada nije igrala i pitanje je kada će ponovo doći taj dan.

Skoplje, koje ima jedan od najmodernijih stadiona na prostorima bivše Jugoslavije, prije dvije godine je određeno da bude domaćin utakmice Superkupa Evrope.

Ni sami Makedonci ne bi mogli da požele dva spektakularnija tima za rivale od - Real Madrida i Mančester junajteda. Dva možda i najveća svjetska, po "Forbsu" najbogatiija kluba, sastala su se sinoć u skopskom paklu na temperaturi od blizu 40 stepeni Celzijusa.

Baš tako, juče je Skoplje gorjelo, i doslovno i figurativno, jer su od rane zore boravili navijači dva kluba kojima nije problem da bodre svoje...

Navijači su ispunili ulice glavnog grada Makedonije, a UEFA je kao i obično formirala svoju fan zonu koja je razdvajala simpatizere dva kluba.

Tako su oni koji vole Junajted meč gledali sa Trga Majke Tereze, a "merengese" s druge strane Vardara, kod spomenika Filipu II. Ni legende nisu izostale - megalomansku utakmicu je pratio ser Aleks Ferguson, najveće trenersko ime u istoriji fudbala, slavni menadžer Junajteda, koji je juče doputovao u Skoplje i bio smješten u hotelu Meriot.

Prisustvovao je i naš Predrag Mijatović, legenda Reala, prvi čovjek Uefe Aleksander Čeferin sa svojim sardnicima... Inače se tražila karta više za utakmicu danima unazad, mnogi navijači Reala i Junajteda, kao i oni neutralni, došli su u Skoplje bez ulaznica.

A one su se tražile čak i po cijeni od 300-400 eura, samo da se uđe na stadion... Stadion je bio od ranije rasprodat, a oni koji nisu mogli da uživo gledaju imali su šansu da to urade na velikom video bimu na Trgu Makedonija.

Dva kluba su, inače, u Skoplju zakupila najbolje hotele. Real je bio smješten u "Aleksandar Palasu", ispred kojeg su fanovi čitav dan kampovali ne bi li vidjeli zvijezde, a slično je bilo i kod "Kraun Plaze", gdje je odsjeo Mančester...

Bonus video: