Bez šuta u okvir gola za 380 minuta, ali selektor mu vjeruje

Brojke ne lažu kada je pitanju napadač Francuske...
3 komentar(a)
Olivije Žiru Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Olivije Žiru Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.07.2018. 16:30h

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji postoji napadač koji je odigrao pet utakmica i koji nije uputio nijedan šut u okvir gola!

I to ne bi bilo koji napadač, već igrač ozbiljne biografije - u pitanju je francuski as Olivije Žiru.

Brojke ne lažu kada je pitanju napadač Čelsija, a one govore da je Žiru u četiri od pet utakmica igrao po 90 minuta, da je ukupno do sada sastavio 381 minuta na terenu, ali i da je šutnuo svega sedam puta, i to bez velike mogućnosti da pogodi mrežu protivnika.

Žiru, dakle, nije u naletu, daleko od toga, ali mu je mjesto u startnoj postavi sigurno jednako koliko i Polu Pogbi, Antoanu Grizmanu, Igu Ljorisu, N'Golou Kanteu... Tako tvrdi selektor Didije Dešan.

"Istina je da Olivije još nije dao gol. Ali, samo ću ponoviti - nije još", rekao je Dešan i obrazložio zašto ima ogromno povjerenje u napadača:

"On nema atraktivan stil igre kao neki drugi naši igrači, ali je neophodan ovom timu. I kada nije opasan po gol i kada nije strijelac on mnogo radi za ekipu", kaže Dešan.

O Žiruu se ne priča prvi put kao o igraču koji nije naročito produktivan pred golom protivnika. Od sličnih komentara ga je branio i Arsen Venger dok su sarađivali u Arsenalu.

"Gotovo da ne postoji napadač koji uradi toliko za tim, a da se to ne vidi u statistici. Od Žirua svaki trener može da dobije ono što želi, iako napadači primarno moraju da daju golove", rekao je tada Venger.

Žiru nije bio starter na Mundijalu samo u prvoj utakmici protiv Australije, kada je Francuska objektivno i ostavila najslabiji utisak. U duelu sa "kengurima" je proveo na terenu 21 minut.

"S njim smo mnogo jači, Olivije nam daje balans u igri koji je neophodan, jer mnogo pomaže odbrani. Ko je želio da vidi, sjetiće se asistencije Kilijanu Mbapeu protiv Argentine, ali i toga da je praktično 90 minuta igrao za njega. Žiru nije upitan, uvijek je imao važnu ulogu u mom timu", jasan je Dešan.

Francuski mediji podsjećaju da je Dešan bio kapiten 1998. godine kada je Francuska osvojila svjetsku titulu, te da je tada u napadu igrao Stefan Givarš. Njegov učinak na SP je bio sličan Žiruovom - imao je tri šuta u okvir gola, bez pogotka, za 268 minuta.

Dešan je jasno stavio do znanja koliko ima povjerenja u Žirua, a ovaj bi sve mogao da mu vrati u završnici, jer su "trikolori" i bez njegovih golova stigli do polufinala u kojem će u utorak igrati protiv Belgije.

Bonus video: