Erling Haland - Borusijin rizik koji se već isplaćuje

Koga je sada briga što je norveški napadač koštao skoro 50 miliona kada se izračunaju obeštećenje Salcburgu, provizija menadžeru Minu Rajoli (15) i igračevoj porodici
3082 pregleda 2 komentar(a)
Čudesne brojke: Erling Haland, Foto: Beta/AP
Čudesne brojke: Erling Haland, Foto: Beta/AP

Trideset i devet golova, šest het-trikova, 11 pogodaka u sedam utakmica u dresu Borusije, 10 u Ligi šampiona..., sve to je ove sezone uradio 19-godišnjak - Erling Haland.

Norvežanin je već mjesecima napadač o kojem se priča kao o novom čudu evropskog fudbala, ali brojke koje popravlja iz dana u dan su samo potvrda kakav je posao posljednjih dana 2019. godine napravila Borusija kada ga je dovela iz Salcburga. Koga je sada među navijačima „milionera” briga što je Haland koštao skoro 50 miliona kada se izračunaju obeštećenje Salcburgu (20 miliona), provizija menadžeru Minu Rajoli (15), te igračevoj porodici (oko 10)? Fudbal je odavno postao stvar novca, igrač koji vrijedi mora i da se dobro plati..., time se vodio i menadžment Borusije kada je ušao u pregovore sa Austrijancima, svjestan da je Haland - čist profit.

39 pogodaka dao je Haland na ukupno 28 utakmica ove sezone, uključujući šest het-trikova

Haland je zablistao i prije dvije noći u Ligi šampiona, takmičenju u kojem je u grupnoj fazi, igrajući za Salcburg, bio strijelac osam puta. Sada je to uradio protiv Pari Sen Žermena u prvom meču osmine finala - postigao je dva gola i donio pobjedu (2:1), učinio da njemački klub sanja četvrtfinale.

- To su trenuci zbog kojih se igra fudbal. Uživao sam, ali već mislimo na revanš u Parizu - rekao je mladić koji je rođen u Lidsu.

Haland je do 10 pogodaka u Ligi šampiona došao u svega sedam mečeva, što je apsolutni rekord (do sada je za to bilo potrebno najmanje 11 utakmica). Prvi je tinejdžer koji je dao dvocifren broj golova u evropskoj eliti, to u njegovom uzrastu nisu uradili ni Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo, Kilijan Mbape...

- On je rođeni strijelac. Kada ga gledate teško možete da povjerujete da ima samo 19 godina. Dakle, još uvijek je talenat, sa mnogo prostora da bude još bolji. To je nevjerovatno, jer već sada djeluje kao da nema manu - kaže vezista Borusije Aksel Vicel.

Norveški fudbaler je ove sezone u LŠ dao više golova od, na primjer, kompletne Barselone (devet), a postao je i prvi igrač u istoriji Borusije koji je tresao mrežu na debiju u Bundesligi, Kupu Njemačke i Ligi šampiona.

Nije to sve od Halanda, jer nevjerovatno djeluje i podatak da mu je za 11 golova za Borusiju trebalo svega 450 minuta i da pogađa na svakih 41 minut. U Bundesligi je bio na terenu u svega pet utakmica, a na listi strijelaca su ispred njega samo 11 fudbalera, među kojima Robert Levandovski, Timo Verner, Džejdon Sančo, Marko Rojs, Serž Gnabri, Kevin Foland, Alasane Plea...

Golovi su najveći Halandov kvalitet, a fudbalski svijet je bio šokiran nakon njegovog sprinta u prvom poluvremenu duela sa PSŽ-om kada je distancu od 60 metara pretrčao za ukupno 6,64 sekunde. Stručnjacima nije trebalo mnogo da ga porede sa sprinterima, jer je svjetski rekord na 60 metara 6,34 i drži ga Britanac Kristijan Kolmen.

Infobox (Boks): Još jedna Barsina loša procjena

Erling Haland je tinejdžerska fudbalska senzacija i bombarder koji je pomjerio granice, a bio je na listi pojačanja Barselone u januarskom prelaznom roku, tvrdi „Mundo deportivo”. Katalonski list navodi da je transfer propao zbog novca, a isti medij je još pisao i da je 19-godišnji Norvežanin još prošle godine bio interesantan Barsi, još dok je igrao u Moldeu. Tada je umjesto njega došao iskusni Kevin Princ Boateng.

U januaru je bila druga priča, Haland je pokazao klasu u Salcburgu, ali je njegov dolazak bio finansijski neodrživ.

Navodno, za Barsu je najmanji problem bio da plati 20 miliona eura obeštećenja, ali su druga potraživanja bila basnoslovna - Alf Inge Haland, Erlingov otac je navodno tražio osam miliona eura, agent Mino Rajola čak 15, a mladi Erling osam miliona po sezoni.

Italijanski mediji istovremeno pišu da je Haland prije dvije godine bio ponuđen Romi, ali da je sportski direktor Monći rekao: „Ne, hvala”.

Bonus video: