Euforija u Zvezdi i Dinamu, a Rusi slave Čečena

Dva bivša jugoslovenska fudbalska giganta obezbijedila evropsku jesen, Čečen Šapi nadigrao čuvenog Pepea za poraz Porta i prolaz Krasnodara
1906 pregleda 0 komentar(a)
Heroj Milan Borjan slavi sa saigračima iz Crvene zvezde, Foto: Reuters
Heroj Milan Borjan slavi sa saigračima iz Crvene zvezde, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.08.2019. 19:15h

Fudbalska euforija „drma” dva najveća fudbalaska centra u bivšoj Jugoslaviji - Crvena zvezda i Dinamo nadomak su plasmana u Ligu šampiona!

Prikazanim u pretposljednjem kolu kvalifikacija, nadanja beogradskih „crveno-bijelih” i zagrebačkih „modrih” su sasvim opravdana, a oba velikana iz nekadašnje SFRJ imaju posljednje rivale po mjeri. Zvezda igra kući revanš dvomeča sa Jang bojsom, Dinamu je rival Rozenborg.

U svakom slučaju, oba kluba imaju zagarantovano učešće u grupnoj fazi Lige Evrope, samo.... neće se time zadovoljiti.

Zvezda je u penal-seriji za pamćenje, pravom trileru, bila bolja od Kopenhagena, koji je imao dvije prilike da riješi dvomeč, ali se ispriječio sjajni golman Milan Borjan.

On nije dozvolio da mu mladi napadač Jonas Vind i treći put da gol sa bijele tačke i slavlje je moglo da počne. Zbog tri odbrane u penal seriji, te sjajnih parada tokom 120 minuta drame na „Parkenu”, Borjan i štoper Radovan Pankov, koji je preuzeo odgovornost u 11. seriji umjesto iskusnog Marka Marina, u drugi plan su stavili sjajan taktički rad trenera Vladana Milojevića, koji je natjerao iskusnog Stole Solbakena da razloge neuspjeha prebaci na teren stadiona, koji je popustio i ličio na njivu...

Za razliku od medija u Srbiji, hrvatski imaju samo jednog junaka - trenera crnogorskih korijena, Nenada Bjelicu!

„Bjeličin Dinamom je uništio Ferencvaroš, a naš trener je formacijom 4-1-4-1 i izmjenama u timu u potpunosti pogubio slavnog Sergeja Rebrova na klupi Mađara. I ne samo to, Bjelici nije bilo pravo ni što je Bruno Petković promašio penal za 5:0, iako je ekipa odavno ispunila cilj”.

Dinamo se nije pojačavao u ovom prelaznom roku, ali i zagrebački i beogradski velikan najavljuju da spremaju transfer „bombe” nakon obezbijeđene jeseni u Evropi.

Hrvatski mediji su prepuni hvale i za mladog Danija Olma, koji je dobio i prvi poziv za najjaču selekciju Španije, a na četiri utakmice postigao je isto toliko golova uz tri asistencije.

Dinamo je prvi put u ovom milenijumu u trećoj kvalitativnoj grupi, pa ako se plasira u Ligu šampiona „modri” ne kriju da žele grupu sa Liverpulom, Realom, i Zvezdom, koja bi pobjedom nad Jang bojsom bila u četvrtom šeširu.

Iako su Dinamo i Zvezda vratili eks-jugoslovenski fudbal u evropski vrh, pravi junaci su igrači Krasnodara, koji su prvi od 2000. godine uspjeli da eliminišu Porto u pretkvalifikacionoj fazi.

Rusija slavi 19-godišnjeg Čečena Magomeda Šapi Sulejmanova, koji je sa dva gola, drugi preko ikone Reala Pepea, pokazao zašto je njegov tim odbio unosnu ponudu Udinezea. Krasnodar je na „Dragaou” slavio 3:2, a kući je izgubio 1:0

I još jedan evropski velikan i prvak Evrope je bez Lige šampiona, Seltik je kući preokretom poražen od rumunskog prvaka Kluža (4:3).

Bonus video: