Izazovi za kraj karijere: Điđi Bufon juri više rekorda u Juventusu

Osim napada na Ligu šampiona, trofeja koji mu nedostaje, golman Juventusa u predstojećoj sezoni ima i brojne druge ciljeve
1047 pregleda 0 komentar(a)
Đanluiđi Bufon
Đanluiđi Bufon

Nakon godine u Pari sen Žermenu, Đanluiđi Bufon je ponovo u Juventusu, gdje će mu predstojeća sezona biti posljednja u karijeri. Uz saglasnost kluba, Bufon je odlučio da stavi tačku na karijeru u klubu u kojem je postigao najveće uspjehe, i postao jedan od najboljih golmana u Italiji, ali i šire.

Iako su mu Đorđo Kjelini i Vojceh Šćešni nudili kapitensku traku i „jedinicu“ na dresu, što je imao prije odlaska u Pariz, Bufon je zahvalio na ponudi, i odlučio da uzme broj 77 (koji je nosio u Parmi prije dolaska u Juventus), te da kapitensku traku ostavi Kjeliniju.

Bufonu nijesu važne te formalnosti, niti novac (igraće za dva miliona eura, plus bonusi), njegov povratak u Juventus je bio pitanje emocija, mogućnosti da igra zajedno u timu sa Kristijanom Ronaldom (kao što je bio slučaj u PSŽ-u sa Nejmarom i Mbapeom), ali i šanse da obori neke rekorde. A u predstojećoj sezoni može da obori nekoliko rekorda u Seriji A, odnosno Ligi šampiona.

Prvi cilj je da postane igrač sa najviše odigranih utakmica u Seriji A - Bufon je trenutno drugi sa 640 mečeva, a ispred njega je nekadašnji bek Milana Paolo Maldini sa 647. Spekuliše se da u ugovoru Bufona postoji klauzula po kojoj je trener „Stare dame“ Mauricio Sari dužan da Bufona na teren pošalje barem osam puta kako bi dostigao rekord.

Znatno teže će Bufon do rekorda po broju mečeva u dresu Juventusa, trenutno ih ima 656, a prvi je Alesandro del Pjero sa 705. Zato mu treba sedam utakmica da postane prvi po broju mečeva u Seriji A u dresu Juventusa. Bufon ih ima 472, a Del Pjero 478. Ako osvoji Skudeto, Bufon će postati jedini fudbaler sa 10 titula u Seriji A, svih 10 u dresu Juventusa.

Dej Pjero drži rekord u Juventusu po broju mečeva (129) pod ingerencijom Uefe. Bufon ih za sada ima 124.

Golman Marko Balota je u sezoni 2007/2008 na golu Lacija, u meču sa Realom, postao najstariji igrač koji je igrao u Ligi šampiona, sa 43 godine i 253 dana. Ako kojim slučajem ne produži karijeru i narednih godina, Bufon bi, ako odigra samo jedan meč, mogao jedino da pretekne Marka Švarcera (41 godina i 198 dana) na drugom mjestu.

Ako sa Juventusom stigne do finala Lige šampiona, i zaigra u finalu, Bufon će oboriti rekord zemljaka Dina Zofa, koji je 1983. godine sa Juventusom igrao finale Kupa šampiona protiv Hamburgera (0:1), sa 41 godinom i 86 dana.

Najzad, ako osvoji prvu titulu u Ligi šampiona, Bufon će oboriti rekord Paola Maldinija, koji je 2007. godine uzeo trofej (u finalu protiv Liverpula), a imao je 38 godina i 331 dan.

Prije 18 godina došao sa Nedvedom, sa Čehom potpisao i posljednji ugovor

Osim Bufona, ugovor je u ime uprave “Stare dame” potpisao Pavel Nedved, nekadašnji saigrač Bufona, od 2015. godine potpredsjednik šampiona Serije A. Zajedno će raditi da Juventus osvoji nove trofeje, a njih dvojica to rade u Juventusu od 2001. godine, kada su u istom prelaznom roku stigli u Juve.

U tom prelaznom roku prije 18 godina, Juventus su napustili Zinedin Zidan i Pipo Inzagi. Iz Lacija je stigao Nedved za današnjih skoro 39 miliona eura, te Bufon iz Parme, koji je koštao današnjih nešto preko 51 milion eura.

Sudbina je htjela da posljednji ugovor Bufona u karijeri potpiše Nedved, kome će se Bufon iduće sezone pridružiti u menadžerskom timu Torineza.

Bufon i Nedved su igrali zajedno i u Seriji B (sezona 2006/2007 kada je Juve izbačen zbog afere “Kalćopoli”), osvojili su dvije titule (2002, 2003) i dva Superkupa Italije (2002, 2003).

Bonus video: