Koji su rekordi koje Mesi tek treba da obori?

Postati najbolji strijelac Barselone, Argentine, Primere i Lige šampiona, naredni su izazovi koji stoje pred Leom Mesijem
100 pregleda 2 komentar(a)
Mesi, Foto: Reuters
Mesi, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.12.2012. 16:37h

Sa 86 golova u 2012. Leo Mesi je oborio 40 godina star rekord Gerda Milera i postao najefikasniji igrač u istoriji fudbala ako se broje golovi u jednog kalendarskoj godini.

"Mesi bez granica", bio je naslov katalonskog "El Mundo Deportiva", ali i brojnih svjetskih medija.

Naslov je figurativan, jer nove granice ipak postoje. Postoje, naime, još najmanje četiri rekorda koja magični Argentinac treba da obori i za koje će se boriti do kraja ove i u predstojećim sezonama.

Na radaru se nalaze primamljive mete: najbolji strijelac Barselone, Argentine, Primere i Lige šampiona!

Mesi je već postao najbolji strijelac Barselone (sa 305 golova prestigao je Sezara Rodrigeza), ali samo kada je riječ o zvaničnim mečevima. Ako se računaju i prijateljske, Argentinac je tek treći - ispred njega su Paulino Alkantara sa 369 i Hosep Samiter sa 333 gola.

Za obaranje tok rekorda Mesiju nedostaju 64 gola i niko ne sumnja da će ih postoći - osim u slučaju da u januaru ili junu napusti Barselonu, a to se graniči sa naučnom fantastikom.

U nacionalnom timu Argentine konkurencija je paklena jednako kao u Barseloni, ali Mesi može da uhvati i ovaj rekord. Doduše, neće biti lako - vodeći Gabrijel Batistuta (56) bježi mu 25 golova. Ispred Mesija, koji je postigao 31, nalaze se još Ernand Krespo (35) i Dijego Armando Maradona sa 34. Kako Mesi ima tek 25 godina, Batistutin rekord je sve osim nedostižan...

Težak zadatak Mesija očekuje i u Primeri. Najbolji strijelac španskog šampionata svih vremena je Telmo Zara, koji je postigao 251 gol u prvenstvu, a Mesi "kasni" 59 golova - do sada je postigao 192. Osim Zare, Mesi treba da prestigne Uga Sančeza (234), Raula (228), Di Stefana (227), Sezara (226), Kvinija (219), Pahinja (210) i Edmunda Suareza (195).

Ipak, ako Argentinac nastavi u istom ritmu (30-ak golova po sezoni) Zarin rekord uhatljiv je već 2014. godine...

Mesiju, na kraju, nedostaje još 15 golova da bi postao golgeterski "vladar" Lige šampiona. Rekord drži legenda Reala Raul, koji je dao 71 gol, dok se Mesi sa 56 golova nedavno izjednačio sa Rudom van Nistelrojem...

Na kraju i jedan rekord koji nije vezan za golove, već za genijalnost uopšte - Mesi već narednog mjeseca ima šansu da postane prvi igrač u istoriji sa četiri Zlatne lopte "Frans fudbala".

Bonus video: