Mesi i Ronaldo - nepoželjne osobe u Engleskoj

Kako je objasnio Endrju Ozborn, specijalista za imigracione odnose, po britanskom zakonu nijedna osoba van EU, osuđena po bilo kom osnovu, ne može da dobije britansku vizu, osim rijetkih izuzetaka
2201 pregleda 0 komentar(a)
Ronaldo, Foto: AP
Ronaldo, Foto: AP

Nakon pobjede Borisa Džonsona, Bregzit je sve izvjesniji, a izlazak Britanije iz EU mao bi da ima posljedice i po fudbal.

Igrači iz zemalja Evropske unije mogli bi da izgube status domaćih igrača i da se "tretiraju" kao stranci, što bi naravno uticalo na kompoziciju timova iz Premijer lige.

Ali, problem bi mogli da imaju i fudbaleri koji ne igraju u Engleskoj, kao, recimo, Leo Mesi i Kristijano Ronaldo.

Njima dvojici prijeti zabrana ulaska u EU, jer imaju osuđujuće presude u Španiji za utaju poreza.

Do sada su njih dvojica bez problema ulazili u Britaniju (Mesi ima špansko državljanstvo), jer državljani zemalja EU mogu nesmetano da uđu na teritoriju Ujedinjenog kraljevstva, ako nisu osuđeni zbog zločina.

Međutim, kako je objasnio Endrju Ozborn, specijalista za imigracione odnose, po britanskom zakonu nijedna osoba van EU, osuđena po bilo kom osnovu, ne može da dobije britansku vizu, osim rijetkih izuzetaka.

Ako, recimo, Barselona i Juventus u ponedjeljak na žrijebu osmine finala Lige šampiona izvuku rivala iz Premijer lige, klupske administracije morale bi da počnu proceduru da im se obezbijedi posebna dozvola za ulazak u Englesku, sa mogućnošću da je i ne dobiju.

"U svakom slučaju, sve izvjesniji Bregzit mogao bi da znatno zakomplikuje njihov status, te da izdavanje viza ide diplomatskim kanalima, uz pomoć Uefe", objasnio je Ozborn.

Bregzit bi trebalo da bude završen do 31. januara, a mečevi Lige šampiona su u februaru.

Bonus video: