Milovan Milačić - arbitar za ponos

"Ove godine Crnogorska liga je jedna od najregularnijih u regionu - smatra Milovan Milačić
159 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2014. 22:55h

Crnogorski fudbalski sudija Milovan Milačić boravio je minulih 10 dana u centrali Uefe u Nionu, na seminaru namijenjenom perspektivnim sudijama.

Zajedno sa Milačićem, koji se nalazi na A listi sudija Fudbalskog saveza Crne Gore od 2009. godine, u Nionu je boravio i mladi crnogorski linijski sudija Nenad Živković.

Njih dvojica su prošli najsavremenije testove i edukaciju, slušali savjete najprestižnijih sadašnjih i bivših evropskih arbiatara, poput Engleza Hauarda Veba, Grka Kirosa Vasarasa...

O boravku u Nionu, Milačić prenosi impresije za “Vijesti”.

"Bilo je to kompletno ispunjenih 10 dana, i to sa najraznovrsnijim treninzima - od fitnesa do tehničkih, kao i sa velikim brojem predavanja. Predavači su bili ljudi od najvećeg renomea u sudijskim krugovima Uefe, poput Dejvida Elirija, Veba, Vasarasa... Praktični treninzi bili su upotpunjeni igračima koji glume, a sudili smo i mečeve švajcarske četvrte lige, koji su takođe bili dobar test. Edukacija uključuje fitnes, “govor tijela”, timski rad sa asistentima, zatim menadžment u odnosu sa igračima, odnosu prema igri...", kaže Milačić.

UEFA redovno organizuje seminare za usavršavanje sudijske struke, a na njima često borave i crnogorski arbitri.

"Fudbalski savez Crne Gore je slanjem i omogućavanjem sudijama da prisustvuju ovako renomiranim seminarima pokazao koliko je značajan napredak sudija. Sa arbitrima se sve ozbiljnije i temeljitije radi, što je odavno i praksa u Evropi", kaže Milačić, navodeći da ozbiljan pristup već daje rezultate:

"Ove godine Crnogorska liga je jedna od najregularnijih u regionu, sa najmanje sudijskih grešaka".

Takođe, sudije sa Balkana sve češće dobijaju šansu da sude i najveće evropske mečeve, a arbitar iz Srbije Milorad Mažić je najsvježiji primjer.

Upravo je Kiros Vasaras, nekadašnji poznati sudija iz Grčke, a sada sudijski kontrolor pri Uefi, zaslužan za Mažićev uspjeh, bio mu je neka vrtsa mentora.

Vasaras je u Nionu ispričao Milačiću kako je tekao Mažićev razvojni put.

"Mažić je sudio utakmicu Lige Evrope i Uefa je povjerila Vasarasu, koji je bio kontrolor na tom meču, da sam procijeni i odluči da li je Mažić za gornji ili donji dom evropskih arbitara. Mažić je toliko dobro sudio, a Vasaras to vidio i osjetio. Poručio je Uefi da je u pitanju sudija kome treba posvetiti potpunu pažnju".

Milačić ima 31 godinu i jedan je od najperspektivnijih domaćih arbiara. Danas je sudio jedan od derbija 29. kola Crnogorskog fudbalskog šampionata, duel između Petrovca i Sutjeske (0:1).

Bonus video: