Najluđa Liga šampiona u istoriji

Polufinale je bilo samo vrhunac - Liverpul, Totenhem, Ajaks, Juventus i Mančester junajted pokazali su ove sezone da fudbal nema granica
1022 pregleda 1 komentar(a)
Drugi gol Liverpula protiv Barselone, Foto: Reuters
Drugi gol Liverpula protiv Barselone, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.05.2019. 13:57h

Da li stvarno treba promijeniti Ligu šampiona i kockati se sa zatvorenom varijantom evropske Superlige najbogatijih klubova - pitanje je koje su postavili španski mediji nakon dva epska preokreta u polufinalu ovogodišnjeg izdanja najelitnijeg fudbalskog takmičenja.

Ako je postojala bilo kakva dilema - sada je više nema. “Zašto raditi na popravkama nečega što uopšte nije slomljeno”, piše “Marka” u uvodnom komentaru.

Liverpul i Totenhem u polufinalu, prije njih Ajaks, Juventus, Mančester junajted u osmini, ali i neki timovi još u grupnoj fazi... pokazali su da u modernom fudbalu ne postoje granice, da ništa nije nemoguće, osim u sopstvenoj glavi.

Dva engleska tima, Liverpul i Totenhem, igraće 1. jula u Madridu finale vjerovatno najluđe Lige šampiona u istoriji.

BARSA IZGUBLJENA U KATAKOMBAMA ENFILDA

Kada se za 20 dana definitivno bude podvlačila crta, Liverpulov preokret protiv Barselone vjerovatno će biti podvučen kao najveće moguće dostignuće. I fudbalsko čudo nad čudima.

Tri gola zaostatka iz prvog meča na “Nou Kampu”, nijedan na svom kontu, odsustvo ponajboljih fudbalera, Salaha i Firmina, povrede Keite, Robertsona... Ništa nije bilo prepreka timu Jirgena Klopa protiv tima u kojem igra jedan od najboljih igrača u istoriji fudbala, da u nestvarnoj atmosferi na “Enfild rodu” režira zadivljujući preokret i slavi sa 4:0, zahvaljujući dvostrukim strijelcima Origiju i Vajnaldumu.

AJAKS STAVIO TAČKU NA REALOVU DOMINACIJU

Prvo veliko iznenađenje dogodilo se još u osmini finala, Ajaks je stigao na “Santjago Bernabeu” sa minusom od 2:1 iz prvog meča protiv Reala.

Dušan Tadić, De Jong, De Liht, Zijaš,Neres i ostali Ajaksovi majstori razmontirali su te večeri trostrukog uzastopnog prvaka Evrope.

RONALDO DAO HET-TRIK OMILJENOM PROTIVNIKU

Atletiko Stefana Savića je očajnički želio finale Lige šampiona, koje se ove sezone igra na njegovom stadionu, “Vanda Metropolitanu”.

Izgledalo je da tim Dijega Simeonea krči put ka četvrtfinalu protiv jednog od najtežih protivnika, kada su štoperi Godin i Himenes slomili Juventusu u Madridu (2:0). U revanšu se, međutim, ukazao Kristijano Ronaldo, autor het-trika (3:0), a “kolćonerosi” su se sudarili sa duhovima prošlosti, kada je Portugalac rešetao njihovu mrežu u dresu gradskog rivala, Reala.

DESETKOVANI JUNAJTED ŠOKIRAO PARIZ

U najavi meča, bila je to - najveća senzacija. Junajted je doputovao u Pariz sa minusom od dva gola iz prve utakmice sa “Old traforda” (2:0 za PSŽ) i sa toliko desetkovanim timom da je na klupi bilo mjesta i za omladince.

Devet važnih fudbalera nije te večeri imao Ole-Gunar Solskjer, uključujući Pogbu, Matića, Lingarda, Sančesa, Marsijala, Matu...

Ostalo je istorija - Junajted je dva puta šutirao na gol, pobijedio je 3:1 i prošao dalje. Čudo kakvo samo fudbal može da režira.

SITI - TOTENHEM: VAR JE ZAČINIO DRAMU

Sudijska nadoknada, Siti vodi 4:3, Totenhem grčevit branio 1:0 iz prve utakmice.

Gol Sterlinga, 5:3 na semaforu, delirijum na stadionu. Gvardiola u ekstazi, u zagrljaju sa navijačima. Trenutak kasnije - katalonski trener na koljenima.

Turski sudija Čekir drži podignutu ruku, VAR signalizira ofsajd. Umjesto Sitija, Totenhem je u polufinalu.

PONOVO AJAKS - PAO JE I JUVENTUS

Mislilo se da se Ajaksov san završava kada je Ronaldo nebeskim skokom i preciznim udarcem glavom proparao mrežu Holanđana.

U Amsteradamu je bilo 1:1, Juve je poveo u Torinu, ali su Ajaksovi mladići odbili da potpišu kapitulaciju. Krenuo je sitan vez, Van de Bek je izjednačio, Matiajs de Lihtpreokrenuo na 2:1 i poslao “kopljanike” u prvo polufinale LŠ nakon 22 godine.

HAOTIČNA NOĆ U AMSTERDAMU

Ajaks je vodio 2:0 protiv Totenhema na areni “Johan Krojf”, uz minimalnu prednost iz Londona - svi su vidjeli tim Erika ten Haga u finalu.

Trener gostiju Poketino na poluvremenu je uveo Ljorentea, težište igre je prebačeno pred Ajaksov gol, a čudesni Lukas Moura je het-trikom ispisao najljepšu stranicu Totenhema u klupskoj istoriji.

FINALISTI ZAMALO ISPALI U GRUPI

Mnogo prije čudesnih mečeva nokaut faze, finalisti Lige šampiona Liverpul i Totenhem umalo su u grupi završili ovosezonsko putešestvije u Ligi šampiona.

Liverpul (izgubio čak od Zvezde u Beogradu, dva pogotka Pavkova) je prošao zahvaljujući jednom jedinom golu koji je dao više (ili primio manje) od Napolija. Opet je kumovala Zvezda - da je u Napulju bili 3:0, a ne 3:1 protiv beogradskog tima, sa rezultatima u posljednjem kolu prošli bi Napolitanci.

Totenhem je prošao kroz još gušće sito - u finišu posljednjeg kola izjednačio je protiv nezainteresovane Barse na “Nou Kampu” (1:1), ali mu ni to ne bi bilo dovoljno da PSV Ajndhoven nije zaustavio Inter u Milanu (1:1).

Bonus video: