Navijači San Lorenca traže se vrate na stari stadion

Navijači žele da im se vrati zemlja koja je morala da se proda jeftino dok je na vlasti bila vojna hunta. Sada je na tom mjestu francuski supermarket
55 pregleda 0 komentar(a)
San Lorenco, Foto: Www.clubsanlorenzo.com.ar
San Lorenco, Foto: Www.clubsanlorenzo.com.ar
Ažurirano: 16.12.2011. 11:15h

Nekoliko hiljada navijača argentinskog fudbalskog prvoligaša San Lorenca protestovalo je ispred Ambasade Francuske u Buenos Ajresu, tražeći povratak zemlje u kvartu Boedo, na kojoj je bio bivši stadion „Gasometro”, a sada se nalazi supermarket francuskog trgovinskog lanca „Karfur”.

„Naoružani” zastavama i bubnjevima, navijači su se okupili ispred Obeliska, jednog od simbola Buenos Ajresa u aveniji „9. jula”, u čijoj se blizini i nalazi Ambasada.

„Želimo da nam se vrati zemlja koju smo zbog vojne hunte morali jeftino da prodamo”, kazao je klupski istoričar Adolfo Res, uz napomenu da su spremni da francuskom trgovinskom centru isplate kompenzaciju ukoliko se preseli na drugu lokaciju.

„Francuzima je sasvim svejedno gdje će biti supermarket, a za nas je to pitanje pravde”, dodao je Res.

San Lorenco je godinama igrao na stadionu „Gasometro”, ali je 1979. godine, za vrijeme vladavine vojne hunte, bio prisiljen da ga napusti i jeftino proda zemlju.

Klub je godinama bio „beskućnik”, sve dok 1993. nije izgradio novi stadion u Floresu, predgrađu Buenos Ajresa poznatom po nasilju i kriminalu.

Navijači nikada nisu prihvatili novi dom i posljednjih godina pokušavaju da prisile vlast da klubu vrati „otetu” zemlju.

San Lorenco je prvi argentinski klub koji je osvojio titulu prvaka bez poraza (1968), a jedinom je to uspjelo dva puta (još i 1972. godine). Ukupno ima 10 pehara namijenjenih šampionu Argentine.

Bonus video: