Šahtjor slavio protiv Čelzija, Vučinić spasao Juve blamaže

"Rudari" sada imaju sedam bodova, evropski šampion je ostao na četiri, dok je Juventus nakon remija u Danskoj (1:1) došao na tri boda.
65 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2012. 21:10h

Velika partija Šahtjora u Torinu prije dvije sedmice nije bila slučajnost, rudarska mašina iz Donjecka je demonstrirala silu i protiv Čelzija. I prvak Evrope nije imao šansi - Ukrajinci su nastavili seriju nepobjedivosti koja traje skoro godinu i napomenuli Evropu da imaju snagu da idu do kraja.

Konačnih 2:1 na kraju govore mnogo manje, jer je Šahtjor po viđenom bio bolji makar za tri gola od Čelzija koji je totalno odstupio od sistema koji mu je prošle sezone donio evropsku titulu - "plavci" se više ne brane, ali zato i nedostaju rezultati u Evropi protiv jakih protivnika.

A Čelzi je dva poraza ove sezone upisao baš na međunarodnoj sceni, i u oba slučaja je bio u nokautu - prije Šahtjora limite čete Roberta di Matea najbolje je „opipao” Atletiko Madrid u Superkupu.

Čelzijeva greška - Vilijan!

Čelzi je sigurno zažalio što se previše cjenkao sa Šahtjorom oko kupovine Vilijana (poigravao se sa protivnikom od prvog minuta), a presudila su druga dva Brazilca - Aleks Tešeira je postigao prvi gol (bio strijelac i protiv Juvea), a Fernandinjo drugi, prije nego što su krenuli frontalni napadi na gol Petra Čeha.

Češki čuvar mreže je na kraju ispao i junak što njegov tim nije primio još dva ili tri komada, a Brazilac Oskar je u finišu samo ublažio poraz.

"Potpuno smo zaslužili tri boda. Rekao sam prije meča da smo spremni, da posjedujemo kvalitet da se nosimo sa najjačima i sve smo to pokazali. Mogli smo i ubjedljivije da pobijedimo, ali je Čeh bio odličan", rekao je trener Šahtjora Mirćea Lućesku.

Skromni Juve upisao novi remi

U Evropi je druga priča - Juventusova dominacija u Seriji A nikako da se prenese i na Ligu šampiona.

"Stara dama" je jedva izvukla bod u Danskoj, i to golom Mirka Vučinića - crnogorski napadač (bio je rezerva do 69. minuta) u 81. je rutinski pogodio poslije centaršuta Mauricija Isle i donio treći bod svom timu u isto toliko kola...

"DaniMirko", napisao je "Tutosport" i konstatovao da je Vučinić spasao svoj tim u "užasnoj predstavi" italijanskog velikana u Danskoj.

Nordsjeland je prethodno poveo početkom drugog poluvremena kada je Mikel Bekman matirao Đanluiđija Bufona iz slobodnog udarca.

"Moramo prihvatiti ovaj rezultat, iako smo željeli pobjedu. Više nemamo prava na grešku", kazao je Anđelo Alesio, trener Juventusa.

Valensija je spustila na zemlju euforični BATE i častila ga sa tri gola u Minsku, a sva tri puta je strijelac bio nezaobilazni Roberto Soldado.

U istoj grupi, Bajern je golom Tomasa Milera iz penala savladao Lil i zakucao ga za dno... Marko Baša nije bio u protokolu za ovu utakmicu jer je u subotu operisao nos.

Seltik pao u 94. minutu, preokret Junajteda

Seltikova magična noć se pretvorila u tugu - Kelti su vodili u Barseloni, potom imali bod u džepu sve do 94. minuta, a onda se omaleni Đordi Alba ušunjao na drugu stativu i lansirao Barsu ka trijumfu.

"Seltik može da bude ponosan, istovremeno i ljut što je onako naivno pao protiv tako moćne ekipe", napisao je BBC.

"Ovo je bio veliki test našeg karaktera i položili smo. Bili smo blizu cilja, branili smo se briljantno, ali završilo se onako kako jeste", istakao je menadžer Seltika Nil Lenon.

Barsa je upisala 100. pobjedu u Ligi šampiona u 174 utakmice, ali i postavila novi klupski rekord od 18 mečeva bez poraza kod kuće u Evropi. Posljednji tim koji je osvojio tri boda u Kataloniji je bio Rubin u oktobru 2009.

Spartak iz Moskve je savladao Benfiku kod kuće (2:1) i sačuvao šanse da se domogne osmine finala.

Šokove su preživljavali i navijači Mančester junajteda, iako su mnogi očekivali lakši posao protiv Brage.

Portugalci su nakon 20 minuta imali dva gola prednosti (oba puta pogodio Alan), a junak "crvenih đavola" je bio zaboravljeni Havijer Ćićarito Ernandes - Meksikanac je dao prvi i treći, upisao se i Džoni Evans i Junajted je drugi put u Ligi šampiona „ispravio” minus od 2:0.

Prvi put je to uradio 1999. godine protiv Juventusa.

GRUPA E

Šahtjor - Čelzi 2:1

Tešeira 3, Fernandinjo 52 - Oskar 88.

Nordsjeland - Juventus 1:1

Bekman 50 - Vučinić 81.

Tabela: Šahtjor 7, Čelzi 4, Juventus 3, Nordsjeland 1.

GRUPA F

BATE - Valensija 0:3

Soldado 45+1 (penal), 55, 69.

Lil - Bajern 0:1

Miler (penal) 20.

Tabela: Valensija, BATE, Bajern 6, Lil 0.

GRUPA G

Spartak M. - Benfika 2:1

Karioka 3, Žardel (autogol) 43 - Lima 33.

Barselona - Seltik 2:1

Inijesta 45, Alba 90+4 - Samaras 18.

Tabela: Barselona 9, Seltik 4, Spartak 3, Benfika 1.

GRUPA H

Mančester j. - Braga 3:2

Ernandes 25, 75, Evans 62 - Alan 2,20.

Galatasaraj - Kluž 1:1

Jilmaz 77 - Nunkeu (autogol) 19.

Tabela: Mančester junajted 9, Kluž 4, Braga 3, Galatasaraj 1.

Galerija

Bonus video: