Bugarska - Crna Gora: Treći početak - treća šansa

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo: Crna Gora večeras u 1. kolu grupe A gostuje Bugarskoj na stadionu “Vasil Levski” u Sofiji (18 sati)
4324 pregleda 2 komentar(a)
Crnogorski fudbaleri sinoć na terenu stadiona “Vasil Levski” u Sofiji, Foto: Filip Roganović
Crnogorski fudbaleri sinoć na terenu stadiona “Vasil Levski” u Sofiji, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 22.03.2019. 11:40h

Dva prethodna takmičarska ciklusa, u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji i u jesenjoj Ligi nacija, Tumbakovićeva Crna Gora počinjala je na Balkanu - oba puta u Rumuniji, oba puta remijima!

Treći Tumbin početak, treće balkansko gostovanje, ovoga puta u Bugarskoj - može li i ishod da bude kao u prethodna dva?

Na pitanje da li bi u Sofiji zadovoljan remijem, crnogorski selektor je odgovorio diplomatski:

"Ne postoji trener koji zadovoljan nekim drugim ishodom osim pobjedom. Ako kažete remi - onda je to samo polovično zadovoljstvo".

Na stadionu “Vasil Levski” u Sofiji, na kojem su 2009. doživjeli jedan od najtežih poraza, a godinu kasnije ostvarili prvu gostujuću pobjedu u kvalifikacijama u istoriji, “hrabri sokoli” će pokušati da rezultatski dodatno zagriju atmosferu pred gostovanje Engleza u Podgorici (ponedjeljak).

Moraće to da urade bez dvojice najboljih - Stevana Jovetića i Stefana Savića.

"Oni su su naši ključni igrači i njihov doprinos rezultatima Crne Gore je veliki, ali mi smo i Ligu nacija praktično odigrali bez njih", pojasnio je Tumbaković bugarskim novinarima.

"Obojica su odigrala po jednu utakmicu i njihov doprinos je bio mali - osjetilo se i po rezultatu. Jednostavno, to je sasvim druga reprezentacija sa i bez njih".

Tumba je malo i “zagolicao” Bugare:

"Jovetić sigurno neće igrati, Savić je tu sa nama i vidjećemo kolike su šanse, da li uopšte postoje da on odigra meč. Odluku ćemo donijeti pred meč".

Crna Gora i Bugarska - dvije slične ekipe, barem po raznim analizama koje su pravljene prethodnih dana, dva kolektiva bez velikih zvijezda, naročito kada Crna Gora nema Jovetića i Savića. Ko je u prednosti?

"Svako ima neke svoje prednosti koje mi treneri slijepo čuvamo. Kada su naše prednosti u pitanju, to pokušavamo da sprovedemo na terenu, a kada su u pitanju prednosti reprezentacije Bugarske, to pokušavamo da anuliramo. Zato, hajde da probamo da se nadmudrujemo kolega iz reprezentacije Bugarske i ja, pa da svi uživaju u fudbalu".

Tumbaković je na pitanja bugarskih novinara kratko analizirao dvije selekcije, a imena je pominjao samo kada je u pitanju domaći tim. "Još od žrijeba u Dablinu mi pokušavamo što bolje možemo da skautiramo Bugarsku i njen način igre. Mislim da smo u velikoj mjeri došli do toga - u reprezentaciji Bugarske postoje tri-četiri igrača koja su jako kvalitetna. Ako treba da nabrojim, hajde da nabrojim: oba Popova, Despotov koji ne igra, zatim Nedelev, tu su oba centralna beka, pa Bodurov kojeg poznajem iz nekog ranijeg perioda... Sve su to igrači koji zavređuju pažnju".

Glavna snaga Bugara, međutim, nisu imena i pojedinci:

"Bugari imaju kompaktnost u ekipi koju nisu imali duži period. Istina, uvijek su imali pojedince koji su skretali pažnju, barem istorijski, a sada imaju reprezentaciju koja pokazuje veliku dozu discipline, profesionalnosti, kompaktnosti i borbenosti. To je jednog momenta rezultiralo u Ligi nacija, pa su u prve tri utakmice imali devet bodova. Ali, kada je psihologija trebalo da odluči, onda su pali. Volio bih da ta Bugarska iz prvog dijela bude ekipa koju ja treniram".

Dočaravajući Bugarima svoju reprezentaciju, Tumbaković je izlaganje podijelio na tri dijela:

"Imamo finu atmosferu u timu i gradimo je već nekoliko godina. Fizički, ne možemo mnogo da utičemo na stanje igrača, jer mi njih ne treniramo, već okupljamo i pravimo model igre. Što se tiče psihologije - trudimo se da taj nivo bude na najvišem nivou i to je uloga nas selektora. Pokušavamo koliko možemo da to iskontrolišemo i da dođemo do ciljeva koje želimo", kazao je Tumbaković.

Adam Marušić će napasti Bugare po njihovoj lijevoj strani:

"Počinjemo nove kvalifikacije za Evropsko prvenstvo protiv kvalitetne reprezentacije, ali došli smo da iskoristimo svoje šanse i nadam se da ćemo se kući vratiti sa bodovima", rekao je Marušić.

Meč na stadionu “Vasil Levski” u Sofiji počinje u 19 sati po lokalnom, a sat ranije po našem vremenu. Sudi Rudi Buke iz Franuske. U drugom meču grupe A, u 20.45, na Vembliju igraju Engleska i Češka.

Bugari ostali i bez prvog golmana, Hubčev respektuje oslabljenu Crnu Goru

Bugari su neočekivano ostali bez prvog golmana - čuvar mreže Ludogoreca Plamen Ilijev otpao je zbog povrede, na gol-crtu će čuvar mreže Levskog iz Sofije Nikolaj Mihajlov.

Nema ni talentovanog napadača Kaljarija Kirila Despotova, ali je Crna Gora bez Jovetića i Savića oslabljena puno više.

"Neće me opustiti to što je Crna Gora bez Savića i Jovatića. Gledali smo mečeve protivnika, u kojima nije bilo njih obojice. Sa izuzetkom Engleske, svi timovi u grupi imaju šansu za drugo mjesto. Ima je i Crna Gora i bez velikih zvijezda", kazao je selektor Bugara Petar Hubčev.

Na pitanje novinara može li Bugarska da u prva dva meča osvojiti šest bodova - protiv Crne Gore kod kuće i Kosova u gostima - Hubčev je odgovorio:

"I da i ne. Ne želim da budem pesimista, ali svaki bod i svaki gol u ovoj grupi može da bude važan. Možemo da uzmemo šest, možemo četiri, možemo i nula - nisam razmišljao o bodovima. Želim da moj tim pokaže konstantno dobre igre. Ovaj tim nema velike zvijezde, ali može da pređe granice".

Kapitenu Ivelinu Popovu, koji je dao gol Crnoj Gori u Podgorici prije sedam godina, nije baš najbolje palo pitanje bugarskog novinara da li su mu ove kvalifikacije posljednja šansa da zaigra na velikom takmčenju:

"Nemam 65 godina, pa da mi je ovo posljednja šansa", kazao je 31-godišnji Popov.

Bonus video: