Vučiniću prija arapska klima

Sedmica koja je imala apokaliptičku notu, završila se „hepiendom” - teškom, ali na kraju i rutinskom pobjedom protiv selekcije koja se prošetala pod Goricom prošle godine
4 komentar(a)
Mirko Vučinić, Foto: Savo Prelević
Mirko Vučinić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.09.2014. 22:21h

„Mirko, odvedi nas na Euro”, napisali smo prije tri dana. U prvom meču za reprezentaciju nakon tačno 12 mjeseci napadač Al Džazire je najavio da će mu prijati arapska klima: Vučinić je odveo Crnu Goru do pobjede protiv Moldavije i uspješnog starta u kvalifikacijama za EP.

Debitantskim golom za reprezentaciju, Žarko Tomašević je u nastavku samo potvrdio trijumf - 2:0, uz dvije asistencije Nemanje Nikolića, koji je prvi put igrao u prvoj postavi, kao zamjena za igrača koji je u subotu izazvao potres.

Sedmica koja je imala apokaliptičku notu, završila se „hepiendom” - teškom, ali na kraju i rutinskom pobjedom protiv selekcije koja se prošetala pod Goricom prošle godine.

Da li je ovo lijepa najava, ili su samo odloženi problemi, vidjeće se već u oktobarskom blok-gostovanju Lihtenštajnu i Austriji. Selektor Branko Brnović je makar kupio 30 dana da pokuša da ih riješi.

Kanonada na startu i Vučinićev bljesak

Crna Gora je sjajno počela, riješena da postigne gol na početku. Korneri, auti, duge lopte, ali i po koja dobra akcija… nije se biralo - „sokoli” su pokušali da otvore goste iz sve raspložive artiljerije.

U 4. minutu Fatos Bećiraj je tražio penal nakon duela sa Rakuom, ali je samo nekoliko sekundi kasnije dobio šansu skoro kao penal - ostao je sam na petercu i umjesto da smireno izabere koji ugao da cilja, brzopleto je poslao loptu preko gola.

Igrao se 9. minut kada su crnogorski fudbaleri udarili „finu ruku” dominaciji na terenu, sjajan dupli pas odigrali su Vučinić i Vladimir Volkov, Dejan Damjanović se obreo sam ispred Ćebanua sa lijeve strane, ali je moldavski golman dobro pokrio ugao. Lopta je otišla u korner, Vučinić je nakon centaršuta Nikolića pucao glavom preko prečke. Kao da je to bila generalna proba akcije koja je odlučila meč u nadoknadi prvog poluvremena.

A još prije toga, poslije još jedne dobre akcije, šut Damjanovića sa 20 metara okrznuo je stativu. Igrao se 17. minut i period crnogorske startne ofanzive dobio je svoj završetak.

U minutima koji su uslijedili vidjelo se šta znači kada se iz dobrih šansi ne postigne gol na početku. Moldavci su došli do daha, počeli da kontrolišu igru i povremeno da budu opasni. U igri crnogorske reprezentacije pojavili su se očekivani problem u organizaciji, vidjelo se koliko fali „odmetnik” Nikola Drinčić.

I ko zna šta bi se dešavalo u drugom poluvremenu (Moldavci su se sve više oslobađali na svom omiljenom stadionu) da crnogorska reprezentacija nije izvukla posljednji napor da u finišu prvog dijela izađe na protivničku polovinu. Počela je da teče dvominutna nadoknada kada je Vučinić poveo saigrače u napad - prvo je sjajnim šutem sa 30 metara izborio korner, a onda glavom, nakon ubačaja Nikolića, golom obiježio svoj povratak u reprezentaciju. Vođstvo 1:0 i erupcija na stadionu.

Tomašević otjerao demone

Gol na kraju prvog dijela odagnao je strah u nastavku - strah od Moldavije koja daje pet golova - pa se u borbi sa načetim protivnikom vidjelo da je i ovako oslabljena Crna Gora znatno bolji tim.

Iako su gosti prvi put imali dva opasna proboja i šuta po lijevoj strani (Sidorenko, pa Antonjuk), pogodak se čekao na suprotnoj strani. I stigao je opet poslije prekida, ali i fantastičnog ubačaja Nikolića, koji je na odbitak iz kornera reagovao centaršutem iz voleja - na drugoj stativi Tomašević je ostao sam i Crna Gora je povela 2:0.

Otjerani su moldavski demoni iz prošlih kvalifikacija, ali tek slijede Lihtenštajn, Austrija i Švedska.

Bonus video: