Dejan Radonjić za "Vijesti": Imamo karakter za velika djela

Jedinstvo koje je bilo primjetno tokom kvalifikacija sad je još nadograđeno. Odnos koji momci pokazuju daje prostora da možemo da razmišljamo o još nekoj velikoj pobjedi - istakao je Dejan Radonjić
9169 pregleda 3 komentar(a)
Dejan Radonjić kao selektor Crne Gore 2011. godine
Dejan Radonjić kao selektor Crne Gore 2011. godine

Prije Zvezdana Mitrovića, Crna Gora je imala četiri selektora. Prvi je bio njegov nekadašnji mentor u Budućnosti, košarkaška enciklopedija Duško Vujošević, treći Luka Pavićević, kojem je Mitrović i asistirao na Eurobasketu u Sloveniji 2013. godine, a četvrti legendarni Bogdan-Boša Tanjević.

Ni sa kim, međutim, nije blizak kao sa Dejanom Radonjićem, koji je njegov vjenčani kum, a koji je naslijedio Vujoševića nakon kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2011. i vodio „crvene” na njihovom prvom velikom takmičenju u Litvaniji.

Osam godina kasnije, najtrofejniji crnogorski trener s nestrpljenjem čeka Mundobasket, na kojem će u dresu Crne Gore nastupiti devet igrača koje je vodio u mladoj i seniorskoj reprezentaciji ili Budućnosti.

Strateg minhenskog Bajerna na početku intervjua za specijalni dodatak „Vijesti” podsjeća da je već ostvaren fantastičan rezultat, jer je Crna Gora najmanja zemlja koja je ikada izborila učešće na svjetskim prvenstvima.

- Kvalifikacije su bile sjajne, odigrane su u sjajnoj atmosferi, selektor, igrači i svi u savezu su dali doprinos da prvi put u istoriji Crne Gore zaigramo na Svjetskom prvenstvu. Na krilima tog rezultata je sve odlično odrađeno u toku pripremnog perioda, a prijateljske utakmice ukazuju da možemo da se nadamo još nekom iznenađenju. Sigurno neće biti lako da se to dogodi, ali mi se čini da je jedinstvo koje je bilo primjetno tokom kvalifikacija sad još nadograđeno. Odnos koji momci pokazuju daje prostora da možemo da razmišljamo o još nekoj velikoj pobjedi - jasan je Radonjić.

Crna Gora je na turniru u Lionu izgubila od Francuske, Argentine i Brazila, ali je ostavila dobar utisak. Protiv „trikolora” je vodila tri četvrtine, bila dugo ravnopravna i „gaućosima”, a samo protiv „karioka”, koje će joj biti rival na Mundobasketu, nije bila u igri za trijumf. Doduše, ekipa je bila i malo umorna nakon bazičnih priprema u Kolašinu.

- Te utakmice su pokazale da možemo i da ćemo biti konkurentni u Kini. Grupa je teška, veoma izazovna, ali ono što je do sada urađeno i kako je sve izgledalo, ukazuje na to da ima podloge za optimizam.

O vrlinama i manama „crvenih” je davno sve rečeno. Jasno je da su centri jača karika, ali 49-godišnji Podgoričanin vjeruje i u bekove, a najviše u timski duh koji je izgradio Mitrović.

- Selektor je u nekoliko navrata dosta toga objasnio. Mislim da nešto na čemu bi trebalo da baziramo nadanja jesu motivacija i želja. Odlična atmosfera može da bude dodatni impuls i da nedostatke, koje posjedujemo, minimalizuje. Moramo hrabrim nastupom da pokušamo da dođemo do rezultata, dobrih igara i do neke pobjede. U svakom slučaju, jasno je da ćemo šansu tražiti na pozicijama gdje veći kvalitet i da možemo očekivati da centri stvore prednost. Imamo veći kvalitet pod košem, ali samo uz dobru podršku sa spoljnjih pozicija i ambijent kakav je bio do sada možemo do rezultata - naglašava trener Bajerna.

Radonjić je možda i najzaslužniji što će Mitrović moći da računa na Nikolu Ivanovića. Plejmejker Budućnost Volija je posljednju zvaničnu utakmicu odigrao 2. decembra protiv Turske u „Morači”, kada je nastupio pod ogromnim bolovima i uz Bojana Dubljevića bio heroj jedne od ključnih pobjeda u kvalifikacijama (71:66).

Nakon toga se liječio od upale hrskavice oba koljena, ali su mu doktori nepravilno odredili terapiju, pa je tražio savjet od svog nekadašnjeg trenera iz Budućnosti i otišao kod njega u Minhen. Doktori Bajerna su mu odredili adekvatno liječenje i spasili mu karijeru...

Pitanje je, ipak, koliko će duga pauza ostaviti traga na 25-godišnjem idolu navijača podgoričkog kluba.

- Nikola je mnogo puta pokazao da može da doprinese i na klupskom i na reprezentativnom planu. Naravno, pauza je veoma duga i sigurno je da se nije jednostavno vratiti nakon toga i povrede koju je imao, da ne može sve odmah da izgleda kao nekada, ali Ivanović ima karakter i može da doprinese i podigne kvalitet cijele ekipe.

Upravo je Radonjić prije 10 godina lansirao Nikolu Vučevića. Studenta Univerziteta Južna Kalifornija je odveo na Evropsko prvenstvo za mlade na Rodosu, a tada 18-godišnji Baranin bio jedan od najboljih igrača turnira sa prosjekom od 15,5 poena i 10,8 skokova.

Sadašnji as Orlanda je na poziv Radonjića igrao i za Budućnost tokom lokauta u NBA 2011. godine, što mu je bila sjajna uvertira za debi u dresu Filadelfije. Sada je, ipak, mnogo bolji košarkaš nego tada...

- Ne može se nešto posebno reći o ol-star igraču i nekome ko ima izuzetnu karijeru. Nikola sigurno ima kvalitet koji može da nam donese razliku protiv svih i trebalo bi očekivati da tako i bude - zaključio je čovjek koji je kao trener Budućnosti, Crvene zvezde i Bajerna osvojio 23 trofeja.

Amerikanci bili apsolutni favoriti, sada su im neke selekcije ravnopravne

Mundobasket u Kini će biti specifičan, jer Sjedinjene Američke Države poslije 12 godina apsolutne dominacije i 57 pobjeda na isto toliko utakmica na velikim takmičenjima (tri olimpijska i po dva svjetska i američka zlata) sada nemaju tim od kojeg bi rivali drhtali.

Čak 21 igrač, među kojima su i najveće zvijezde današnjice, odustao je prije nego što je Greg Popovič objavio spisak od 20 imena. Nakon toga je otkazalo još 11 košarkaša, među kojima su i Džejms Harden, Entoni Dejvis, Dejmijen Lilard, Si Džej Mekolum, Pol Milsap, Kajl Lauri..., pa je legendarni trener pozvao neke koji nisu mogli ni da sanjaju drim-tim. I u drugim reprezentacijama je bilo otkaza NBA asova, ali mnogo, mnogo manje.

- Situacija tokom ljeta je bila vrlo specifična. Ogroman broj igrača je otkazao, neki zbog povreda, a mnogi su odlučili da se ne odazovu. Od pretpostavke da će Amerikanci biti apsolutni favoriti došlo se do toga da neke selekcije mogu da budu ravnopravne sa njima. Krug ekipa koje su u borbi za medalje je manje-više poznat, osim SAD su najozbiljniji Srbija, Španija i Francuska, a ubijeđen sam da će ovo Svjetsko prvenstvo da karakteriše velika izjednačenost i da ćemo gledati lijepu i interesantnu košarku - ističe Radonjić.

Het-trik prvi cilj Bajerna

Dejan Radonjić je osvojio dvije titule prvaka Njemačke sa Bajernom i glavni cilj u narednoj sezoni je da upiše het-trik.

U Evroligi će teško biti konkurentan kao lani, kada je do pred sam kraj ligaškog dijela bio u igri za četvrtfinale.

Razlog? Budžet minhenskog kluba je ostao isti, a rivali su potrošili mnogo novca, između ostalih i na najbolje igrače Bavaraca iz prošle sezone Stefana Jovića (Himki) i Derika Vilijamsa (Fenerbahče).

- Mnogi klubovi su izuzetno pojačali i Evroliga će biti izuzetno kvalitetna, s obzirom na to kakvi su već sada timov. Trudićemo se da budemo konurentni, ali je osnovni cilj da opet budemo najbolji u Njemačkoj. Dosta igrača je otišlo, došli su neki novi, ali nam neće biti lako da ostvarimo ono što želimo, s obzirom na kratak pripremni rok i nemogućnost dodatnog rada tokom sezone - naglašava Radonjić.

Bajern je počeo pripreme 22. avgusta, jer je to zahtijevao Sindikat igrača od svih klubova Evrolige. Poznato je da 49-godišnji Podgoričanin podiže formu igrača na treninzima, ali će im imati znatno manje ove sezone, i zbog kraćih priprema, i zbog činjenice da u elitnom takmičenju ima četiri kola više nego lani...

Bonus video: